30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Akik idejöttek. Magyarország képe külföldi fotográfusok kamerája előtt

Mindenkit érdekel, mit mondanak róla a szomszédok, messziről jött idegenek. Érdekli, mit mondanak róla, házáról, országáról.

Mindenkit érdekel, mit mondanak róla a szomszédok, messziről jött idegenek. Érdekli, mit mondanak róla, házáról, országáról. A fényképezés 161 éves története alatt még nem történt kísérlet arra, hogy összegyűjtsék, mit láttak, mit vittek magukkal, mit mutattak meg rólunk ismert és kevésbé ismert fényképészek, akik csak rövid időt töltöttek itt. A Magyar Fotográfiai Múzeum négy éve kezdett a gyűjtőmunkához, az eddigi eredmények messze fölülmúlták előzetes várakozásainkat. Többek között Henri Cartier-Bresson, Werner Bischof, Josef Koudelka, Sarah Moon és még több száz fotográfus életművében találhatóak Magyarországon készült felvételek. A Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítása és a megjelentetett CD-ROM a munka első fázisának végeredménye. Terveink szerint a program folytatódik: felkutatjuk az összes hozzáférhető helyen, archívumban, még élő alkotóknál, hagyatékokban megtalálható magyar vagy magyar vonatkozású képeket, adatokat. Célunk, hogy a múzeum régi adósságot törlesztve végre létrehozzon egy fotó-hungarika különgyűjteményt. Sok időre, segítségre van még szükségünk e feladat teljesítéséhez.

CD-ROM, 2000, az azonos című kiállítás katalógusa.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles