33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Marácz István: Meztelen fények

Nemrég megjelent egy gyönyörű könyv, egy művészeti fotóalbum Meztelen fények címmel, magyar Nőkről egy barátom szavaival élve ” Nők fénybe öltöztetve “.

Megjelent egy gyönyörű könyv, művészeti fotóalbum Meztelen fények címmel, magyar Nőkről egy barátom szavaival élve ” Nők fénybe öltöztetve “. A közelmúltban sem jelent meg ilyen, magyar témájú hasonló kiadvány, ami a gyönyört, a szépséget ily naturális módon ábrázolná. Az album, meghatározó mű lehet a mai magyar művészi akt fotográfia terén. Mondanivalója, üzenete, nemtől függetlenül minden szépséget, igényességet szerető embert megszólít. Érzéseinkkel élvezhetjük igazán a látomást, hiszen az őszinte szeretet, a szeretetre éhezés, az önzetlen tisztelet, a megbecsülés mind felkorbácsolhatja szemünk vágyait. Beléphetünk kicsit egy érzéki világba, hogy ne aludjon ki a tűz, kit inspirál, kit eltölt, kit sarkall ha ezeket a perceket ezen fotók világában tölti, hogy azok a percek még boldogabbak legyenek! Bármilyen alkalomra vagy csak úgy, ajándékként ajánlom ezt az albumot, hogy mindezt az érzést e könyv segítségével szavak nélkül is megéljük.


Az albumról:

Az album egy válogatott anyag, ami tartalmaz régebbi felvételeket is de számos fotó a közelmúltban született. Ezek a fotók még sohasem jelentek meg, mindig is az volt születésük célja, hogy egy könyvben teljesedjenek ki. Az eredeti felvételek is sokrétűek, készültek leica negatív és dia, 6×7-os negatív és dia, 6×6-os negatív és dia nyersanyagra de digitális alapú fotók is megtalálhatók e gyűjteményben.
A szereplők is változatosak, megtalálhatók a könyvben ismert személyek és kevésbé ismertek. Mindenki név nélkül jelent meg, mivel a fotók egy része teljesen személytelen, azaz ebben a művészi megvilágításban nem lényeges a személyiségük, csupán a szépségük. De természetesen a fotók másik részén felfedezhetőek ismert sztárok, szintén név nélkül, de olyan témakörben ahogyan még senki sem látta őket. Ezért, hogy kik is ők vagy kik voltak, valójában itt nem annyira számít, inkább a fotón lévő megszemélyesített szerep a lényeges, ilyen többek közt még Michelle Wilde-ként ismert Vad Katalin 20-as éveket idéző fekete fehér fotói. Fellelhetők még más neves szereplők is abból az időből amikor még nem voltak ismertek, vagy olyan alakok akik ezután válnak igazán ismertté. Vannak olyan szereplők akik ismertek ugyan de ebben a megvilágításban csupán testük szépsége tündököl, nevük homályban marad. Néhány oldalon megcsodálhatók Fodor Lengyel Zoltán, Goya díja festőművész festményei is, persze nem csak a festmények hanem a hozzá tartozó illusztrációk ami így teszi őket az albumba tartozó fotóvá.

A könyv látvány világa a formák és színek harmóniájában teljesedik ki. Szereplői, szinte mindannyian magyar nők. A fotók megosztását tekintve több osztályba sorolhatók, ez nem korszakokat jelent, csupán a művész sokoldalúságát mutatja. Láthatóak a könyv oldalain, test torzók, testszobrok, portrék, személytelen és személyiséggel rendelkező sorozatok, szerepképek, illusztrációs testképek, ami nem jelent időrendben sorrendiséget, hiszen az elmúlt 8 év szülöttei ezek a fotográfiák.

A könyv kemény kötésű 24 x 34 cm. védőborítóval ellátva, 128 oldal színes, fekete fehér és monochrom oldalt tartalmaz, a fotók selyemfényű matt műnyomó papírra nyomtatva és védőlakkozva, a szöveg magyar és angol nyelvű.


Formák, fények, árnyékok. Testek, szép testek, harmóniák. Játékok a testen és a testtel.

A természet legszebb ajándékai, a női idomok válnak kézzelfoghatóvá.
Aktképek, de mégsem csak azok.
Szerelem, báj, erotika.
Az érzékenység, a finom vágyak által új dimenziókban lélegzik, pulzál. Önmaga kifejezőjeként, a szépség omnipotens magyarázataként.

Egy durva, elcsúnyult világban keresi a még humánusként érezni próbáló ember az utakat a gyönyör megtalálásához. Alkotni, újat találni ebben a felfoghatatlan forgatagban nem könnyű! Talán csak a hit és az igaz szenvedély, a becsület és az elhivatottság tesz képessé a napi harcokon túllépve, még nyitott szemmel és szívvel az ábrándok nyelvét is használni, adni valami mást a szépséget éhezőknek.

Manapság sokszor csak percekkel, vagy akár csak pillanatokkal rendelkezünk.
Mégis jó megállni és elhinni, hogy amit az objektív lencséjén keresztül figyelő alkotó elénk tár, az lehet, hogy tényleg valós.
Valós, mert a megfogalmazhatatlan örök titok képivé írása, emberivé tétele úgy, hogy nemcsak egyszerűen a látványt másolja, hanem annak lényegét is megtalálja.

Egy érzékeny lelkű és szemű művész vallomásait látjuk ezeken az oldalakon. Élvezhetjük gondolatiságát, kifinomultságát, líraiságát, szakmai gondosságáról nem is beszélve.
Egy, az általa elképzelt világ alaphelyzeteinek metaforáiban kalauzol nagy bőkezűséggel. Mozgatja, játszatja témáit, ezeket a gyönyörű testeket; rátalálva izgalmas textúrákra, sejtelmes tértelen terekre.

Erősek ezek a test-portrék. Kifejezők, pedig nem konkrét személyek, miért is lennének azok egy álomban, egy éteri űrben!
Beszélgetni hívnak és a nézelődő azon veszi észre magát, hogy automatikusan, szinte öntudatlanul is, hozzájuk simul és hozzájuk szól, együtt létezik velük.

Megérdemlik azt, amiért megszülettek, a csodálatunkat.

Fodor Lengyel Zoltán
Goya díjas festőművész, Madrid

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles