33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Mi van a fotóstáskában?

Fényképezőgép! – mondják a laikusok. Meg objektív! – teszik hozzá a kezdők. És vaku! – egészítik ki az amatőrök. Nos, a fotóstáskában nálam ennél egy kicsivel több minden található. Vegyük sorra, melyek ezek, és miért lehet rájuk szükség.

Kezdem azzal, hogy a megfelelő védelmet és kényelmes cipelést kizárólag egy jó minőségű fotóstáska képes biztosítani. A reklámszatyor nem. Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy a nevesebb gyártók melyik típusát – válltáska, hátizsák, testtáska, koffer stb. – részesítjük előnyben. A lényeg, hogy választáskor szemünk előtt lebegjen a tíz órája testünket görnyesztő, olykor 20-30 kilogrammnyi felszerelés súlya, vagy éppen az autó hátuljába rakodott drága eszközök védelme. Nekem is van 6-7 fotós táskám, köztük hátizsák, válltáska, övtáska és testtáska is. Minden fotózás előtt a megfelelő méretűt és típust választom ki.

Mi van a fotóstáskában – fotózás közben

Mi van a fotóstáskában – fotózás közben

Mi van a fotóstáskában – fotós hátizsák

Mi van a fotóstáskában – vakuzsinór

Mi van a fotóstáskában – távkioldó

Mi van a fotóstáskában – memóriakártya

Mi van a fotóstáskában – telekonverter

Mi van a fotóstáskában – vaku

Mi van a fotóstáskában – fénymérő

Mi van a fotóstáskában – 3D állványfej

Mi van a fotóstáskában – video állványfej

Mi van a fotóstáskában – állvány

Fényképezőgép

Mint a laikusok azt már kitalálták, a fotóstáskában helyet kap a fényképezőgépváz. Hangsúlyozom, hogy váz, cserélhető objektíves, nem kompakt gép! Én általában kettő vázat szoktam vinni magammal – mondanom sem kell, hogy ugyanattól a gyártótól – egy felső kategóriásat és egy kezdőt. Általában a nagyobb tudású gépet használom, de tartalékként néha jól jön kisebb testvére is. Például, amikor a nagylátószög megy az egyikre, a portréoptika meg a másikra. Ez kicsit megkönnyítheti a munkát.

Távkioldó / kioldózsinór

Soha nem hiányzik a felszerelésemből a távkioldó vagy a kioldózsinór. Hosszú expozíciós felvételeket csak ezzel tudok elképzelni. Persze helyettesíthetjük az önkioldóval, de ennek hátránya, hogy csak saccolni lehet a megfelelő expozíció pillanatát. Sem a távkioldó, sem a kioldózsinór nem drága, nem foglal nagy helyet a fotóstáskában, így indok sincs arra, hogy kihagyjuk.

Memóriakártyák

Szándékosan írtam többes számban. Egy soha nem elég. Nemcsak azért, mert betelhet. Azért is, mert előfordulhat, hogy megbetegszik, megadja magát, és ilyenkor tartalék adattároló nélkül állunk a nagyvilágban. A fotóstáskában külön hely áll rendelkezésre, amely megfelelő védelmet és gyors elérést biztosít.

Egyébként is én szívesebben használok több kisebb kapacitásút, mint egy nagyot. Persze a kicsin is férjen el legalább 200-300 felvétel.

Biztos adatvesztés elleni megoldásnak tűnik a komolyabb vázak dupla kártyafoglalata, ahol duplikáltan is elmenthetjük a felvételeket, biztos, ami biztos alapon.

Objektívek

Objektív is van a fotóstáskában, de erre nem szeretnék részletesen kitérni, mindenki válassza az igényeinek megfelelőt. Ne feledjük a védőkupakokat és a szükséges szűrőket sem!

Közgyűrű

Ez a kicsi és olcsó kellék már sok fotóstáskában ritka vendég. Segítségével azonban felfedezhetjük az apró részleteket is. Előnye, hogy szinte bármelyik objektívvel együtt használható, és a lencse közelpontját látványosan lecsökkenti. Ellenben végtelenre nem lehet élességet állítani. Több fajtája és mérete létezik. Az én táskámban egy nagy és egy kicsi is található, amelyek ráadásul össze is illeszthetők, extrém nagyítást kínálva.

Telekonverter

Ez is aránylag kisméretű, de praktikus segédeszköz. Objektívfüggő. Bizonyos helyzetekben nem vagyunk képesek nagy teleobjektíveket cipelni, vagy egyáltalán nem is áll rendelkezésünkre. A telekonverterből többféle nagyítású is létezik (pl.: 1,4×, 1,7×, 2×). Az objektív és a váz közé illesztve a „gyújtótávolságot szorozza meg”, vagy gyakorlatiasabban: az objektív által rajzolt kép közepét nagyítja fel képkockányira. Nekem egy kétszerező lapul a fotóstáskában, amely már sok esetben bizonyult hasznosnak.

Vaku

Sokan a vakut csak az éjszakába világító segédeszköznek tekintik, de én már hallottam a derítésről is. Ezért minden esetben a vakuk is gyarapítják a táskám tartalmát. Én a rendszervaku híve vagyok, ez képes kifogástalanul együttműködni a vázzal. Ugyanakkor van igen nagy teljesítményű manuális villanóm is, amelyikkel a hátteret lehet alkalomadtán kivilágítani, míg a rendszervakunak megmarad a derítés élvezete.

Vakutartozékok

Jó szolgálatot tehet a szinkronzsinór, bár a technika, a vezeték nélküli jelátvitel fejlődésével ez egyre inkább elveszíti jelentőségét. A vakut a váz tetejéről levéve a szinkronzsinórral köthetjük össze, hogy megmaradjon a kioldás és a vezérlés kapcsolata, de a világítás iránya megváltozzon.

Nagyon praktikus és igazán kicsi a vakutalp. A vázról levett rendszervaku alátámasztására szolgál, és bármilyen sík felületen elhelyezhető, sőt még állványmenetre is rácsavarozható. Kombinálva a vezeték nélküli vakuzás lehetőségével, már gyerekjáték jól bevilágítani a témát.

A diffúzor vagy lágyító előtét is kis helyet foglal, így az is állandó helye van a fotóstáskában.

Fénymérő

Annak ellenére, hogy digitális vázat és nyers fájlformátumot használok, szeretem, ha a felvételeim helyesen vannak exponálva. Ezért gyakran használom a fénymérőt, ezt a bizonyos esetekben nélkülözhetetlen segédeszközt. Nekem egy kisméretű, beeső, visszavert és vakufény mérésére egyaránt alkalmas kis szerkezetem van.

Állvány

Sokan alábecsülik a megfelelő támasztékot. Én nagyon sokat használom. Használok háromlábú állványt 3D vagy gömbfejjel általános fotós feladatokra, és videofejjel nagy teleobjektívhez. Méretét tekintve többféle is rendelkezésre áll, így mindig a megfelelő kerül a táska oldalára.

Használok autós ablakállványt is, aminek előnye, hogy kicsi és még az autóból sem kell kiszállni!

Ugyanakkor a fotóstáskában néha meglapul a babzsák teli vagy üres állapotban. Ez is sok esetben tett már jó szolgálatot. Megjegyzem, hogy a babzsákot én varrtam (!) az én igényeimnek megfelelő méretben és nyitási mechanizmussal.

Akkuk és töltők

Sajnálatos módon – a komolyabb – fényképezőgépek általában speciális akkumulátorral működnek. Ezek jellegzetessége, hogy időről időre lemerülnek. Mivel előre nehéz megmondani, hogy ez pontosan hol és mikor fog bekövetkezni, ezért az én táskámban mindig ott lapul a megfelelő töltő is. Hozzá egy kiegészítő autós csatlakozó is. (És az autóban egy 220 V-os inverter – csak a biztonság kedvéért.)

Persze az okos gyártók jó pénzért kínálnak alternatív megoldási lehetőségeket, mint pl. az elemtartó markolatok, amelyben akár a bármelyik boltban megvásárolható ceruzaelem is kiválóan használható. Így, a fotóstáskában – a tatalék akkumulátor és a markolat mellett – egy-egy csomag elemkészlet is lapul. Na, ezzel már alaposan be vagyok biztosítva.

Tisztítóceruzák

Számomra nincs annál bosszantóbb, mint amikor a lencse vagy a váz (érzékelő) bekoszolódása miatt lesz használhatatlan egy kép. Mióta felfedeztem a tisztítóceruzákat, azóta nincs is ilyen gondom. Három toll és egy levegőpumpa lapul mindig a fotóstáskában: egy toll az objektívekhez, egy az LCD panelekhez és egy a képérzékelőkhöz. Nem folynak ki és nem száradnak be és tökéletesen tisztítanak.

Páramentesítő törlőkendő

Télen, hideg, párás időben csodákat tehet a (minőségi) páramentesítő kendő. Kicsi, alig foglal helyet, és az ezzel áttörölt felületek nem párásodnak be. A felszerelésünk mindig akcióra kész.

Elemlámpa

Esténként nem csak a fotózáshoz, de az élet minden területén hasznos lehet egy kisméretű, de erős fényű zseblámpa. Nekem egy napelemes + kurblis, két leddel világító kis zsebmaszatom van, amely méreteihez képest meglepően hasznos.

GPS naplózó

Egy nagyon hasznos szerzeményem. Akkora, mint egy pendrive, de képes rögzíteni a megtett útvonalat akár gyalog, akár autóval jártuk be. A nyomvonal mellett rögzíti a dátumot és időt, a sebességet és a tengerszint feletti magasságot. Ami azonban fotósoknak a legfontosabb, hogy a szoftvere, a rögzített fényképek metaadatai közé képes utólag beírni a fénykép készítésének pontos koordinátáit, és akár az internetes térképeken is megjeleníteni ezt. Számomra elmúltak azok az idők, amikor még kézzel írogattam a katalogizáló programba, hogy hol készült a felvétel.

A GPS naplózó nagy erénye még, hogy a fényképezőgéptől független, így akár több fényképezőgéppel készített felvételeknél is képes ugyanezt megcsinálni.

Ülőpárna

Sokat fotózok kint a természetben, olyan helyeken, ahol vizes lehet a fű, és néha még sár is van. Sokszor le kell térdelni vagy ülni. Ilyenkor könnyen vizes vagy sáros lehet a ruha, ami később kellemetlen.

Egy vadászati szakkiállításon kaptam egy praktikus, vízálló borítású, összehajtható és vékony habszivaccsal bélelt kis ülőpárnát, amit azóta is kényelmem zálogaként örömmel használok.

Felhasználói kézikönyv

Ha új fényképezőgépet vagy vakut veszek, a felhasználói kézikönyv is helyet követel a fotóstáskában. Hiszen tanulni legjobban a gyakorlat közben lehet.

Említhetném még a különféle kábeleket, az elsősegélycsomagot és a fotóstáska esővédő huzatát is. A gyakorlatban érdemes megjegyezni és beszerezni a fotózás közben hiányolt kiegészítőket, helyet csinálni a fotóstáskában és használni azokat a legközelebbi alkalommal.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles