Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Élet és Mű: Pataky Zsolt

2019, October 15 @ 15:30 - 16:30 UTC

Élet és Mű: Pataky Zsolt
Beszélgetőtárs: Szarka Klára

Élet és Mű: Pataky Zsolt

Pataky Zsolt (1957) nem szeret szerepelni, nem tolakszik az előtérbe. Sokan nem is kapcsolják össze jobbnál jobb fotográfiáit a személyével. Pedig Pataky Zsolt az elmúlt évtizedek egyik legkarakteresebb dokumentaristája. A Práter utcai fotóiskola elvégzése után a Hírlapkiadó Vállalathoz került, de az akkori káderhiány miatt eltérítették a pályáról, így tíz évig újságíróként dolgozott. Végre bekerülhetett a MUOSZ fotóriporter iskolájába, s az MTI fotóriportereként 1987-ben hivatalosan is a pályára lépett. 1990-ben alapító tagja, majd rovatvezetője a Kurírnak, később a Népszava fotórovatának. 1996-tól a HVG fotóriportere, majd képszerkesztője, 2014-től pedig az Origo képszerkesztője.

Időpont: 2019. október 15., kedd, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Az Élet és Mű beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

***

2018-ban Herendi Péter, Balla András, Szilágyi Lenke, Baricz Kati és Minyó Szert Károly, 2019 első félévében pedig Gulyás Miklós, Horváth M. Judit és Drégely Imre voltak az Élet és Mű vendégei.
A velük való beszélgetések megtekinthetőek itt:
https://blog.capacenter.hu/tag/elet-es-mu/

https://www.facebook.com/events/530619507688809/

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website