Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

PIM Esti Extra // André Kertész // Rendhagyó tárlatvezetés

2019, August 28 @ 16:00 - 18:00 UTC

n

A tükör és maszk

A kamera poétája – André Kertész a PIM gyűjteményeiben című kiállításban E. Csorba Csilla kurátor és vendége, Fisli Éva történész, muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum – Történeti Fényképtár munkatársa tart tárlatvezetést.

Az est meghívott vendége Fisli Éva, a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa, egyben a 2011-ben Budapesten is bemutatott nagysikerű André Kertész életmű-kiállítás egyik magyarországi koordinátora, a Kertész honi fogadtatástörténetét feldolgozó kísérőtárlat társkurátora.
Miben hozott újat a francia fotótörténészek által kigondolt és a párizsi Jeu de Paume által szervezett retrospektív? A tárlat nagy hangsúlyt fektetett Kertész magyarországi és magyar vonatkozású képeire, s külön fejezetben tárgyalta Az igazi Ady című kötethez készült sorozatot.
Milyen hatása volt Kertész indulására, pályájának alakulására a párizsi magyar emigráció művészeinek szűkebb, tágabb köre?
A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményeiben található fényképek hol helyezkedhetnek a fotóművész életművében, melyek azok, amelyek baráti kedvtelésből, vagy megbízásból, készültek, illetve amelyeket ő maga is művészete részeként ismert el? Milyen elvek alapján hogy, miként alkotott Kertész, mennyiben volt sajátja az Ady-sorozatban is látható megrendezett fotó? Végülis miből áll egy fotóművész életműve, mi van a kanonizált Kertészen túl és hogyan működnek a kánont építő vagy bontó kutatások?
A beszélgetést vezeti: E. Csorba Csilla

E. Csorba Csilla főmuzeológus arról, hogyan került az elsődlegesen írókkal, költőkkel foglalkozó, irodalmi gyűjtőkörrel rendelkező múzeum látóterébe e fényképész:

– A kiállítást két évforduló inspirálta: 125 éve született André Kertész, és száz éve hunyt el Ady Endre. Talán azért is éreztük, hogy ennek itt és most helye lenne, mivel Kertész Adyt idéző Párizs-sorozata nem épült be a nemzetközi ismertségébe, a teljes sorozat eddig egyben soha nem volt kiállítva. Koncepciónk szerint a PIM gyűjteményeiben (Kézirattár, Médiatár, Könyvtár, Művészeti, Relikvia- és Fotótár) és filiáléiban, a Kassák Múzeumban, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárában, a Blattner Géza-hagyatékban, illetve az OSZMI Táncarchívumában, Dienes Valéria növendéke, Mirkovszky Mária hagyatékában található fotókat és dokumentumokat tárjuk a közönség elé. E három PIM-es gyűjteményrészből származnak a kiállított műtárgyak. Büszkén mondhatjuk, hogy a fotóművész rendkívül értékes felvételein túl Kertész-levéllel, Kertész-hangfelvétellel, s róla készült fényképekkel is rendelkezünk.

Minden kiállítás 20 óráig látogatható.

Belépő: 1000 Ft

19 órától: PIM Esti Extra // Magukra maradt bútorok // tárlatvezetés

A Volkswagen a Petőfi Irodalmi Múzeum kiemelt támogatója.

https://www.facebook.com/events/443386729591440/

Details

Date:
2019, August 28
Time:
16:00 - 18:00 UTC
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/443386729591440/

Organizer

Petőfi Irodalmi Múzeum
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Petőfi Irodalmi Múzeum
Károlyi utca 16
Budapest, - 1053 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 317 3611