13.7 C
Budapest
Sunday, October 6, 2024

Valós és mesterséges identitások

Ajánljuk ezt a cikket, ami elolvasható a megjelenés oldalán

A Budapest FotóFesztivál indulása óta kitüntetett szerepet kapnak a magyar fotográfusok, évente egy-egy tematika kapcsán invitálva őket a közös gondolkodásra, diskurzusra. A klasszikus művészeti műfajok jelenének feltérképezése több tematika mentén is megvalósult az elmúlt években, ezt továbbgondolva 2025-ben a fotográfia területét (is) érzékenyen érintő és újabb kihívásokkal szembesítő mesterséges intelligencia kérdéskörével szeretnénk e vizsgálódás folytatni.
Valós és mesterséges identitások című kiállításon az egyik legklasszikusabb műfaj, a portré területén belül a fotográfia és az AI kapcsolódási pontjait és ellentmondásait vesszük végig. A portréhoz való viszonyunk fotográfusként, befogadóként vagy éppen modellként is folyamatosan változik, a mesterséges intelligencia megjelenése a képalkotási folyamatban pedig egy újabb korszak kezdetét jelzi. Hol a helye a fotóművészetben a mesterséges intelligenciának? Milyen hatással van az AI a képalkotási szokásokra és milyen szerepet töltenek be a képgeneráló programok a fotográfia területén belül? Milyen új kihívásokkal szembesülnek az alkotók és a közönség? A Kiscelli Múzeumban megrendezésre kerülő csoportos kiállításon ezeket a kérdéseket, problematikákat vizsgáljuk különböző aspektusból.
A téma minél szélesebb bemutatása érdekében az alábbi aspektusokat bemutató portré munkákat várunk:
1, Hagyományos technikával készült, a klasszikus portré stílusában, művészi megfogalmazásában készült munkákat.
2, Hagyományos technikával készült, de mesterséges képi világot idéző, AI-nak tűnő képeket.
3, Mesterséges intelligencia által alkotott portrékat.

Pályázati feltételek:
A kortárs vizuális művészet területén tevékenykedő alkotók pályázatát várjuk életkortól függetlenül.
A hagyományos fotográfiai munkák mellett, fotó installációkkal, digitális média és videó projektekkel is lehet jelentkezni.
A pályázó vállalja, ha munkája bekerül a kiállításra, az általa digitálisan beadott pályázat alapján a kiállításra beválogatott műtárgyat az általa leírt eredeti koncepció és installáció szerint kiállításra kész módon készíti el.
Beadható alkotónként maximum 5 egyéni kép, és vagy 1, maximum 10 képből álló sorozat

Beadási paraméterek:
A pályázatokat Mesterséges identitás tárgyával megjelölt e-mailben a bpfsubmit@gmail.com e-mailcímre, az alkotó nevével ellátott egybefűzött PDF-ben (maximum 10 MB méretű) az alábbiak szerint várjuk:

1, A munkák / képek rövid szöveges bemutatója, a technika használatának leírásával (hagyományos fotográfia, vagy a mesterséges intelligencia használatának leírása)
2, Az alkotó rövid szakmai önéletrajza
3, Munkák / képek: 5 egyéni kép, és vagy 1, maximum 10 képből álló sorozat

Pályázati munkák beérkezésének határideje: 2025. január 10. 24:00 óra.

 

The post Valós és mesterséges identitások appeared first on Fotómagazin.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
835FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles