27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Blogajánló: A hónap alkotója: Bácsi Róbert László – Capa Blog

” A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2022 júliusában Bácsi Róbert László.

Bácsi Róbert László © Zoltai András

1978. november 27-én születtem Budapesten. Szentendrén nőttem fel, ahol nagyon sok művésszel ismerkedtem meg, így elég korán kialakult bennem a különböző művészeti ágak iránti vonzalom. A gimnázium ideje alatt kedveltem meg a fotográfiát és akkor döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A gimnázium elvégése után a Práter utcai fényképész iskolában tanultam két évig, majd a Magyar Hírlaphoz kerültem gyakornoknak. A fényképész iskola idején kétszer is nyertem a Pécsi Országos Fotópályázaton, egy első és egy második díjat, és a szakma kiváló tanulója versenyén harmadik lettem.

Az iskola elvégzése után a Demax (ma Lab4Art) fotólaborban kezdtem dolgozni, ahol akkor már elismert fotográfusoknak, fotóművészeknek (Korniss Péter, Benkő Imre, Tóth György) a kiállítási anyagait nagyítottam. Itt ismerkedtem meg Hapák Péterrel is, ő ajánlotta fel, hogy legyek az asszisztense. Nála láttam bele igazából abba, hogyan is kell a munkához hozzáállni. Megfigyelhettem, ahogy a világítást próbálja, állítgatja, ahogy portrét fényképez, igyekszik kitalálni új dolgokat. Követhettem, ahogy a saját anyagait készíti, a munkafolyamatokat, amelyeknek bizonyos értelemben részese lettem. Engedte, hogy használjam a Hasselbladját, a műtermét, hogy én is gyakoroljak, elkezdjek igazán a fényképezéssel foglalkozni.

Főképp a dokumentarista fotográfia érdekel, illetve a portré- és a társadalomábrázolás áll hozzám közel. Szívesen fényképezem a különböző országok kultúráját, az ott élő emberek életét, ezért igyekszem sokat utazni, hogy újabb és újabb riportokat tudjak készíteni. A fotózás és az utazás az évek alatt teljesen összekapcsolódott számomra. Anyagaimat, sorozataimat a mai napig legtöbbször analóg technikával, negatívra készítem.

Bácsi Róbert László képeit már a Capa Központban is láthattátok: a 32.34.36. és 38. Magyar Sajtófotó Kiállításokon, a LÁTKÉP – Az elmúlt félévszázad magyar fotográfiája 1967-2017, a Pictorial Collective: Dunaképp, a Pictorial 10 – Válogatás a Pictorial Collective első tíz évéből és a Capa-nagydíj 2021 című tárlatokon. Jelenleg a külső helyszínen, a Holokauszt Emlékközpontban megrendezett, Hermann Ildivel közös Szemközt – Holokauszt-történetek két távoli városból fényképeken című kiállításon láthatóak képei. A Pécsi-ösztöndíj archívumban Az örmény Karabah című sorozat látható.

Nézz meg egy válogatást Bácsi Róbert László munkáiból és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd a fotográfust és munkásságát! ” ( – Capa Blog )

© Bácsi Róbert László

© Bácsi Róbert László

 

További tartalom

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles