28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

A 2021. Évi 37. Vizuális művészeti hónap fotópályázat díjazottjainak kiállítása

MEGNYITÓ: 2022. FEBRUÁR 22. 18.00
A kiállítást megnyitotta: EIFERT JÁNOS fotóművész
BUDAPESTI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 1119 Budapest, Etele út 55.
Tel.: 1-371-2760, www.bmknet.hu

A Budapesti Művelődési Központ alapfeladatai közé tartozik a fővárosi amatőr művészeti élet támogatása, eredményeinek bemutatása. Ennek keretében évente Vizuális művészeti hónap címmel pályázatot hirdet budapesti amatőr alkotók számára, akik a képző- és iparművészet, valamint a fotóművészet területén nyújthatják be pályaműveiket.
A 2021. év fotópályázatára 22 fotográfus jelentkezett, képeiket két témában – IDŐ és KÖTETLEN téma – nyújthatták be.
Az internet útján beérkezett műveket (188 alkotást, amely 40-60 százalékban oszlott meg a két kategória között, a nagyobb arányt a kötetlen témakör képviselte) kéttagú zsűri bírálta el, s 18 pályázó 50 fényképének kiállítása mellett döntött, amely tárlat 2021. decemberében került megrendezésre.

A 37. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázatának zsűrizése a BMK-ban, 2021. december 4-én

A ZSŰRI TAGJAI VOLTAK: EIFERT JÁNOS fotóművész, ZSITVA TIBOR fotóművész
(Mindkét zsűritag hosszú évek óta kíséri figyelemmel az amatőr fotográfia fejlődésének folyamatát.) A zsűri kategóriánkként 3-3 művet díjazott, s további 3-3 alkotást oklevéllel jutalmazott.
A díjazott alkotók – 5 pályázó – most egy kisebb csoportos kiállításon vehetnek részt, s 7-7 fényképüket tárhatják a látogatók elé.

DR. KRISTÓ ANNAMÁRIA (A pályázat II. helyezettje a Kötetlen kategóriában.)
„Gyerekkora visszavezethető fotós előzményekről nem tudok beszámolni, hiszen minden időmet, energiámat lekötötte az eljövendő hivatásomra való felkészülés. Készülődve az utolsó nagy „pályamódosításra” – nyugdíjas évek – tudatosan, komoly szándékkal a nulláról kezdtem el 2017-ben a fotózást.
Elvégeztem Imre Tamásék fotós iskolájában a kezdő-haladó alkotó, majd a kezdő-haladó PS tanfolyamokat, és a világítástechnikai mesterkurzust.
Rendszeresen járok Eifert János mesterkurzusára, az általa vezetett workshopokra. A kreatív, alkotó fotózás áll igazán közel hozzám, ebben tudom leginkább kifejezni a képekbe átültetett érzelmeimet, hasznosítani az életem során a balettszínpadon és a képzőművészeti kiállításokon elsajátított látásmódot.
Hobby fotósnak tartom magam a szó legnemesebb értelmében. Szerelemből szeretném csinálni, örömet jelent az együtt fotózás, a hasonló érdeklődésű emberekkel való találkozás.
2019 szeptemberében kezdtem el országos fotópályázatokon részt venni. A pályázatokon képeim befogadást nyernek, és több képem lett első, második helyezett, különdíjban részesített, és az itt kiállított „Lány opártban” című képemet FIAP gold medállal díjazták.”
A jelen kiállításon szereplő felvételei: Maszkok, Szerelem, Lány opartban, Képmás, Cogito ergo sum, Elfújta a szél, Belső harmónia

©Kristó Annamária: Cogito ergo sum

———————————————————————————————–

MEDGYESY GÁBOR
(A pályázat III. helyezettje a Kötetlen kategóriában.)
„Budapesten születtem és jelenleg is itt élek, dolgozok. A fényképezés számomra nem pénzkeresetről szól, hanem – ahogy az egyik oktatóm szokta mondani – „mindenben meglátni a szépet”. Igyekszem úgy fényképezni, hogy meg is találjam és a fotóimon keresztül meg is mutassam a „szépet”, legyen táj vagy állatok, vagy egy portré.
A fotózással Nagyapám ismertetett meg, Ő idegenvezetőként rengeteget fényképezett, a filmtekercseket Ő hívta elő és nagyította a képeket. Sokat voltam vele segíteni a sötétszobában, megtanultam az analóg fényképezés, előhívás, nagyítás alapjait, technikáit, és sok éven át fényképeztem analóg filmes fényképezőgépekkel. A filmes korszak alatt tanultak is nagy segítségemre vannak a mai digitális gépekkel való fényképezés során.
Az elmúlt kb. 10 évben több neves fotóművész oktatásain vettem részt, tanultam természet-, stúdió-, épületfotózást, szociofotográfiát, portré-készítést, de a legkedvesebb témám a természet-fotózás.”
Most látható fényképei: Budapest, Te csodás, Álomból valóság, Napkelte vihar után, Ugrás közben, Jégmadártánc, A vízi futóbajnok, Meghoztam az ebédet

© Medgyesy Gábor: A vízi futóbajnok

MÉSZÁROS CSABA (A pályázat első helyezettje az Idő kategóriában.
„Fotózással régóta foglalkozom, de nem munkának tekintem, foglalkozásom matematikus.
Amatőr fotósként olyan képeket készítek, amik nekem tetszenek és számomra van mondani-valójuk. A fotográfia számomra egy izgalmas játék, egy nagy, kísérletezésre való terepasztal. Nagy örömömre szolgál, ha néhány felvételem felkelti számomra idegen emberek figyelmét is.”
A mostani kiállításon a tánc, a mozgás, a női test szépsége ihlette fotói láthatók.

SZŐNYI ISTVÁN (A pályázat II. és III. helyezettje az Idő kategóriában.)
„Irodalom- és művészettörténész végzettségű fotográfusként műemlék- és épületfotózással foglalkozom. 2014-ben három reprezentatív albumban jelentek meg képeim.
A Metszet című építészeti folyóiratban az én 15 fotóm illusztrálja a Várkert bazárt ismertető tanulmányt.
A Magyar Nemzeti Múzeum a reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére megrendezett Ige-Idők kiállításának katalógusához készítettem közel kétszáz fotót,
és a kiállítás enteriőrfotóit is én fotografáltam 2019-ben a Wroclawi Egyetem Protestáns építészet Európában című kiadványához készítettem több száz fotót:
a magyarországi és a felvidéki protestáns emlékanyagot tárgyaló fejezeteket az én fotóim fogják illusztrálni.
A műemlékfotózás mellett 2013 óta számos fotópályázaton és kiállításon szerepeltek a képeim, melyeket a különböző zsűrik eddig 23 első, 17 második, 13 harmadik díjjal, illetve 22 különdíjjal jutalmaztak. Eddigi legnagyobb sikeremet 2013-ban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ „Capa-projektjén” értem el, ahol a nemzetközi zsűri az öt díjazott közé a Robert Capa’s masterworks – politically correct & censored edition című pályázatomat is beválasztotta.”

Kiállított felvételei: A katinyi mártírok emlékére, Élni akarás, Vagyok, aki vagyok, Groteszk Narcisszusz, A legvidámabb barakk,
Kolontári mementó, Kísértetek háza

DR. TÓTH-PIUSZ ISTVÁN
2005 körül kezdett komolyabban érdekelni a fotózás. Eleinte épületfotózással foglalkoztam. Később bővült a repertoárom.
Például minimál fotókkal, „vizes” témákkal (tükröződések, eső), de közel áll hozzám a street-fotózás és szívesen „kapom el” az arra érdemes pillanatokat is.
Törekszem képeim geometriai egyszerűségű megkomponálására, szerkesztésére és – mint minden fotós – a téma nem szokványos nézőpontból való bemutatására,
jóllehet Ansel Adams szerint „Nincsenek szabályok a jó fotók készítésére, egyszerűen vannak jó fotók”.
A hazai fotópályázatok rendszeres résztvevőjeként, képeim számos díjat és elfogadást nyertek. 2019-ben például a Magyarország 365 fotópályázaton, az Életképek kategóriában 3., 2021-ben a VIII. Ökumenikus Fotópályázaton első, a Magyar Építész Kamara fotópályázatán pedig második helyezést értem el. Az Országos Miniatűr Fotópályázaton egyik képem harmadik lett.
Részt vettem néhány nemzetközi pályázaton is, ahol képeimet elfogadták kiállításra. A 2020-Fotópályázaton egyik képem harmadik lett. A 2020-as kolozsvári Sapixel fotópályázaton 1. helyezést értem el. A nagyváradi Black White fotópályázaton pedig bekerültem a pályázat 3 legjobb fotósa közé.
2019 szeptembere óta tagja vagyok az Óbuda Fotóklub Egyesületnek.
Kiállított felvételek: A fény felé, Korkülönbség, Metamorfózis, Utca…kép, Egy kiállítás képei, Hídminimum, Impresszió

Eifert János
Eifert Jánoshttp://www.eifert.hu/
„Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És persze jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni; ez a képíró feladata, miközben ellensúlyoz a képzelet és valóság peremén.”

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles