28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Bemutatkozik az új Leica M11

Megérkeztünk a Leica M széria jövőjébe? Érdemes a korábbi M10-et lecserélni rá? Erre keresi a választ a Leica M11-t bemutató fenti, sok-sok mintaképet tartalmazó videóban Andrew Brestansky, montreali fotográfus.

A Németországban tervezett és gyártott Leica M11 egy digitális M-rendszerű távmérős kamera 60 megapixeles, 35 mm-es full-frame érzékelővel.

A klasszikus ezüst króm fényképezőgép háza magnéziumból készült és sárgaréz fedőlappal, valamint fekete műbőr borítással látták el, a súlya, akkumulátorral együtt, 640 gramm.

A hagyományostól eltérő fekete változatnál a sárgaréz fedőlapot alumíniumra cserélték, így az 20%-kal/100 grammal könnyebb lett a klasszikus ezüst modellnél, ráadásul a felső lapja is karcállóbb, mint az ezüsté.

Az M11-en nincs hagyományos markolat, csak egy megemelt hüvelykujj alakú támasz a hátulján. Ennek ellenére a jól kiegyensúlyozott gépet kézben tartva nincs olyan érzésünk, hogy a kamera kicsúszhat a kezünkből.

A speciális gumitömítések megvédenek az enyhe záporok és a por ellen, de ez nem jelent abszolút időjárásállóságot.

A tavalyi, 40 megapixeles M10-R modell felbontásánál 50%-kal nagyobb vadonatúj, 60 megapixeles full-frame BSI (BackSide-Illuminated) CMOS érzékelőt kifejezetten az M11-hez fejlesztettek ki. Ennek és a legújabb generációs Maestro III képfeldolgozó processzornak köszönhetően az M11 képes akár 15 fokozatú dinamikatartományú, 14 bites RAW fájlok készítésére is, ISO 64-től ISO 50000-ig terjedő érzékenységtartományt biztosít és alkalmas 60 megapixeles fényképek készítésére 4,5 képkocka/mp sebességgel.

Az érzékelőt ellátták egy egyedi fejlesztésű, kétrétegű UV/IR szűrővel, amely még a legferdébben beeső fénysugarakat is korrigálja, valamint egy új színszűrő tömbbel, amely természetesebb színvisszaadást biztosít, mint a korábbi M-rendszerű kamerák.

Az M11 további főbb jellemzői közé tartozik a hosszabb akkumulátor-élettartam, az USB-C csatlakozás, a 64 Gb belső tárhely, a 2,3 millió pixeles érintőképernyős LCD, valamint a kézreesőbb és intuitívabb menürendszer.

Mi változott még?

Az M11 az első olyan M-sorozatú fényképezőgép, amely a hagyományos mechanikus redőny mellett elektronikus redőnnyel is rendelkezik, így a mechanikus zár használatakor 1/4000 másodperces zársebesség mellett 1/16 000 másodperces maximális zársebességet biztosít: ezzel lehetővé vált, hogy teljesen hangtalanul, vibráció nélkül és széles rekesznyílással készítsen képeket erős napfénynél is, a leggyorsabb Leica objektívekkel, ND szűrő használata nélkül.

Bár az M11 továbbra is hagyományos fényképezőgép maradt, azaz semmilyen képstabilizálást nem biztosít se a vázban, se az M-sorozatú objektívekben, azért végrehajtottak egy kulcsfontosságú fejlesztést, amely a korábbinál egyszerűbbé teszi az élességállítást, nevezetesen a hátsó LCD vagy az opcionális Visoflex 2 EVF használatakor a nagyított nézethez elektronikus stabilizátort tettek bele.

Kb. 50 teljesen kompatibilis objektív létezik a Leica jelenlegi M sorozatában, de a Leica R sorozatú objektívjei is tovább használhatók a fényképezőgéppel – igaz, adapterrel.

A videósokra azonban továbbra se gondoltak: a Leica M11 egy videózásra nem használható, dedikált állókép-kamera. Egy digitálisan továbbfejleszett, de alapvetően 1950-es évekbeli fényképezőgép maradt.

A Leica M11 ajánlott kiskereskedelmi ára 7500 GBP / 8995 USD, klasszikus ezüst vagy fekete színben kapható.

 

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles