27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Rózsavölgyi Gyöngyi fotográfus

Rózsavölgyi Gyöngyi (Budapest, 1953. szeptember 29. – ) magyar fotográfus, fotóriporter, képszerkesztő, tördelőszerkesztő.

Munkásságának fókusza: divat, reklám és fotóriport. Szülei: Rózsavölgyi Béla építészmérnök és Szendrei Lívia közgazdász, statisztikus lányaként született Budapesten. Második apja dr. Metzger Gyula az MTA közgazdászként tagja. Fia: Lakatos András film -és TV rendező. Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Gimnáziumi időkben minden alkalmat megragadott, hogy képeivel bemutassa diáktársai életét .

Így szakmát diákként kezdte, bedolgoztatott a Népszabadság Ifjúsági rovatába, Ifjúsági Magazin és a Magyar Ifjúság című hetilapba, ahol címlapfotói is megjelentek. 1974-ben fényképész iskola elvégzése után a Lapkiadó Vállalathoz került, ahol különböző lapoknál dolgozott a kiadó megszünéséig. Ez idő alatt elvégezte a MUOSZ Újságíró Iskola fotóriporteri szakát.

Első munkahelye az EZ A DIVAT magazin volt. Mentorai voltak: Tóth József ( Füles) és Módos Gábor, Féner Tamás és Szalay Zoltán fotóművészek. Együtt dolgozott Sylvain Julien világhírű fotóriporterrel. Négy évig dolgozott a divatlapnál.

Közben 3. helyezett lett a Magyar Reklámszövetség pályázatán.

Később a Gabi -Mami újságnál képszerkesztő és fotós volt. Ebben az időben készítette el a “Hódító Bábok” című könyv illusztrációit, több neves fotográfus kollegáival, a könyv elnyerte a Nemzetközi Könyvtalálkozó nagydíját.

Késöbb a Képes 7 hetilap fotóriportere , ahol kíváló fotós csapatba került. Közös kiállításuk “Szupercsapat” néven, osztatlan sikert aratott. 1990-től a KURÍR napilap fotóriportere dolgozott. A lap által kikerült Jordániába és Kuvaitba az Öbölháború idején, ahonnan naponta tudósított a menekült táborokból. Ezek a képek szerepeltek a Vöröskereszt nemzetközi kiállításán.

A KURÍR évek után a Családi Lap képszerkesztőjeként folytatta munkáját. Szabadúszóként bedolgozott többek között a ELITE , BONTON , BURDA , ÉVSZAKOK, TINA, KISKEGYED, BEAUTY, NŐK LAPJA, NÉPSZAVA, PRIVÁT PROFIT, HOLE in ONE (Golfmagazin), KISKEGYED, VHS , POLIP, REFORM, HÁROM KÍVÁNSÁG, PESTI MŰSOR, KÉPES ÚJSÁG, BRAVO, ÉVSZAKOK kiadványokban és a Magyar Televízió műsoraiban.

Kreatív megrendelésekre óriás plakátokat, prospektusok fotókat készített bankok, nagy vállalatok és a Hungexpo részére. Olaszországan, egy utazási magazinnak készített fotóriportot arról, hogy egy kelet-európai nő hogyan látja Dél-olaszországot. Emellett divatot is fotózott Milánóban. Az új fotótechnikai kihívásoknak eleget téve, kötelességének érezte haladni a korral, így tovább tanult és számítógépes tördelő- és kiadványszerkesztő lett. Minden adott technikai eszközt és látásmódot felhasznál, hogy a körülötte lévő embereket, élethelyzeteket képeivel bemutassa.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles