33.3 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Ünnepeld velünk André Kertész születésnapját! | fototv.hu

121 éve született az egyetemes és magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, André Kertész. 2015. július 2-án a Mai Manó Ház Baricz Kati fotóművész tárlatvezetésével ünnepli a fotográfus születésnapját. A tárlatvezetés 18 órakor kezdődik.

Kertész André kiállítás

Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Mobil: +36 30 505-0455
Telefon: +361 473-2666 Fax: +361 473-2662
maimano@maimano.hu

Időpont: 2015. július 2. 18 óra

A tárlatvezetés után egy pohár limonádéval várunk mindenkit szeretettel a Napfényműtermünkben.

Belépőjegy: 2000 Ft, mely a helyszínen és/vagy elővételben is megvásárolható a Magyar Fotográfusok Háza ? Mai Manó Ház jegypénztárában.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a program szakmai rendezvénynek minősül, így semmilyen kedvezmény nem érvényesíthető.

Regisztrálni a zsofia.speder@maimano.hu címen lehet.

Ritkán látott képek 3. ? André Kertész és Szigetbecse

Kurátor: Kincses Károly és Spéder Zsófia
Megtekinthető:2015. május 29. ? október 4. minden nap 11-19 óra között.

?Itt vagyok a gyerekkori emlékeim legdrágább helyén és fájó szívvel gondolok azokra a gyönyörű emlékekre, mik ide kötnek. André Kertész Sziget Becse 1984. márc. 13.?

Harminc évvel ezelőtt halt meg az egyetemes és a magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, André Kertész. 1984-ben 120 eredeti fotóját küldte el, s úgy rendelkezett, hogy halála esetén személyes tárgyaiból, bútoraiból is jusson az átépített szigetbecsei parasztházban létrehozott André Kertész Emlékmúzeumba, ahol az eredeti képek ún. fakszimile másolatai vannak közszemlére téve. A Mai Manó Ház ? a Magyar Fotográfusok Háza ?André Kertész és Szigetbecse? című kiállítása most egyaránt tiszteleg a nagy fotográfus, és az emlékét őrző hagyomány előtt: az örökül hagyott és megmaradt 119 Kertész fotót, továbbá az összegyűjtött filmeket, interjúkat, dokumentumokat, könyveket, aprónyomtatványokat mutatja meg, egy ritkán látott összeállítást tár a közönség elé

Kertész utoljára 1984-ben járt Magyarországon, és az itt töltött 12 nap alatt a fotós szakma színe-javával találkozott, akik a Mai Manó Ház Napfényműtermében készült, a kiállításon bemutatott portréfilmben, 30 év távlatából emlékeznek az egyetemes fotótörténet ikonikus alakjára. A tárlat további különlegessége, hogy a személyes emlékeket is tartalmazó képaláírásoknak köszönhetően a látogatók úgy érezhetik, mintha maga André Kertész vezetné őket az eredeti nagyítások között.

Ritkán látott képek ? a Mai Manó Ház kiállítás-sorozata
2010 nyarán rendezte meg a Magyar Fotográfusok Háza a Ritkán látott képek című kiállítás-sorozatának első részét, mely a Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét) kincseiből válogatott. A sorozat elindításával célunk az volt, hogy a magyarországi fotográfiai gyűjteményekben megtalálható és a közönség elé sajnálatosan ritkán kerülő képeket bemutassuk. A 2010-es kiállítás sikere után biztosak voltunk abban, hogy a sorozatot érdemes folytatnunk. 2012-ben a vidéki múzeumok közgyűjteményeinek fotográfiai anyagaiból mutattuk be a magyar fotótörténet ritkán látott remekeit. 2015-ben André Kertész Szigetbecsének adományozott gyűjteménye látható a Mai Manó Ház kiállítótereiben. Magyarországon számos értékes fotógyűjtemény található, amelyekben kiemelkedő művészeti örökségünket őrzik. Büszkék lehetünk a magyar fotográfiára, arra a művészeti műfajra, melynek története nem írható le az elment és az itthon maradt magyar fotográfusok munkásságának ismerete nélkül. Szeretnénk megmutatni a fiatalabb fotográfus nemzedékeknek az elődök életművét, hogy arra építve hozhassák létre a sajátjukat.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Mai Manó Ház kiállítótereiben a műtárgyak védelme klimatizálást igényel, ezért a nyári időszakban nagy hőmérséklet-különbséggel kell számolni.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles