26.1 C
Budapest
Sunday, July 28, 2024

Samsung NX300-zal a Kecskeméti Repülőnapon | fototv.hu


Mi is kilátogattunk a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapra, hogy próbára tegyük kicsit a Samsung NX300-as MILC fényképezőgép teljesítményét. Elvittünk magunkkal pár objektívet is, de a sláger a 10mm-es halszem és Samsung MILC családjának egyetlen teleobjektívje, az 55-200mm OIS volt.

Samsung NX300 + 55-200mm f4-5.6 OIS - Holland F-16-os vadászrepülőgép

Anélkül, hogy különösebben beleásnánk magunkat egy repülőnap szépségeibe és árnyoldaliba, azért azt el kell mondjuk, a szombati napon ért minket egy-két meglepetés szerevezés részről. A parkolás és kijutás nem volt zökkenőmentes, mivel a vártnál lényegesen többen látogattak ki a repülőnapra a hétvége első napján. Rekkenő hőség, 40 fok, harc a repülőgépek szárnya által nyújtott árnyékért és sorbaállás, az enyhülést hozó párakapuknál.  Hatalmas tömeg és rengeteg fényképezőgép?

Samsung NX300 + 10mm f3.5 fisheye - Sok az ember, kevés az árnyék

A repülőnap a hobbi és komolyabb fotósok egyik kedvelt rendezvénye, láttunk Fujifilm ultrazoomtól kezdve terepanyaggal borított 500mm f4 L-ig mindent. Előkerültek a régi és újabb orosz teleobjektívek és persze az átalakítók, amivel felpakolták őket zömmel Canon, Nikon és Pentax vázakra. Meglehetősen kevés MILC készüléket láttunk érdekes módon.

Samsung NX300 + 10mm f3.5 fisheye - Manuális tele RULEZ

Rátérve tesztalanyunkra a Samsung NX300-ra a meleget és kiképzést is bírta. Sorozatfelvételben, JPG esetében vitte a gép 8 kép/mp körüli sebességet, ám Class 10 SDHC kártya ide vagy oda, még így is volt írás miatt késlekedés, azaz egy sorozat ellövése után nem tudtam egyből újra fotózni. Mivel szeretjük, ha egy jól sikerült felvétel megvan RAW állományban is, átkapcsoltunk RAW+JPG-re, így viszont gyakorlatilag 3-4 képet tudtunk elexponálni csak, utána jöttek a kártyára írás hosszas másodpercei. Cserébe nem maximális 20 megapixeles felbontásban a 4 megabájt körüli JPG mellé kaptunk egy 20 megabájtos nyers fájlt is, amivel azért már lehet mit kezdeni.

Samsung NX300

Samsung NX300 + 55-200mm f4-5.6 OIS - Török Csillagok F-5 repülőgépekkel

Gyorsan mozgó témák fotózásakor másik sarkalatos kérdés az autofókusz teljesítmény. Az NX300 esetében elérhető spot és több zónás fókuszálás, gyakorlatban a multi zóna vált be folyamatos követő AF mellett. De a fényképezőgép még így is sokat tévedett, vagy inkább teketóriázott és hozogatta az élességet a végpontok között. Ehhez hozzájön még az is, hogy a Samsung 55-200mm-es teléje f4-5.6-os kezdő fényerővel rendelkezik, bár a levegőben száguldó gépekhez azért f8 nem árt, tehát ne ma fényerőn, sokkal inkább az optika fókuszmotorán múlt a dolog. A zársebességet úgy lőttük be, hogy 1/500 körül legyen, így nem mozdulnak be a száguldó repülők.

Samsung NX300 + 55-200mm f4-5.6 OIS - Tűzoltók figyelik a török bemutatót

Érdekes tapasztalat volt, hogy egy képsorozat első tagja mindig sokkal élesebb volt a többinél, még akkor is, ha egy síkban mozogtak a repülők és azonos expozíciókról beszélünk. A Samsung NX300-hoz használt telezoom optikai képstabilizátora viszont remekül teljesített és lehetővé tette a 300mm ekv. gyújtótáv használatát még estefelé is. A masina szerencsére rendelkezik élkiemelő funkcióval, így a focus-contrast- peak segítségével kézi élességállítással sok mindet meg lehetett oldani. A fókuszgyűrű elektromosan mozgat, de ez szerencsére egyből és akkurátusan mozgatja a fókuszáló lencsecsoportot.

Samsung NX300 + 55-200mm f4-5.6 OIS - Olasz show a levegőben

Az AMOLED LCD kijelző jól teljesített a tűző napon, látható maradt a kép és a koszolódást is jól bírta. Azért egy EVF keresőt nagyon el tudtunk volna viselni, mely nem hátrány a fényképezőgép stabil tartása szempontjából sem.

Samsung NX300 + 55-200mm f4-5.6 OIS - Top Gun életérzés

Az biztos, a téma feladta a leckét a készüléknek és sokszor nem tudtam elexponálni a megfelelő pillanatban vagy a várakozás miatt lemaradtam mozzanatokról. Azonban ezt nem kifejezetten az NX300 rovására írom fel, sokkal inkább a MILC rendszerek tökéletlenségére vezetném vissza. Most már készülnek hybrid AF rendszerek amikor az érzékelő nyújtotta kontraszt alapú mérést kiegészítik fázis eltolást figyelő képpontokkal, de azért ez is még fényévekre van az általam elvárható szinttől. Márpedig az bevallom, magasan van? A képek minősége azonban kárpótolt mindenért és nem bántam meg, hogy a RAW fájlokért cserébe várnom kellett. A kompaktság és a DSLR-ekkel lassan ekvivalens képminőség miatt reális választás sokak számára a Samsung NX300 és a többi MILC készülék. Az viszont egyelőre biztos, hogy egy tükrös géppel bármikor és lényegesen gyorsabban lefotózok egy száguldó repülőt, persze ha megfelelő objektív van a gépvázon?

Samsung NX300 + 55-200mm f4-5.6 OIS - Helikopteres csendélet

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles