27 C
Budapest
Monday, September 2, 2024

Olympus OM-D E-M1 | fototv.hu

Első ránézésre is igen ígéretesnek tűnt az Olympus legújabb MILC zászlóshajója, az OM-D E-M1. Majd a specifikáció végigolvasása után kiderült még a vártnál is jobb a helyzet. Egy olyan vázat sikerült megalkotnia a gyártó mérnökeinek, mely kis termete ellenére kényelmes használatot garantál, minden fontos funkció és kezelőszerv fizikális gombok, tekerők formájában elérhető és a legmodernebb technológiák is mind elérhetőek az új OM-D-ben.

Olympus OM-D E-M1

Az Olympus MILC szériája már így is egészen teljes volt, azonban egy igazán ütős vezérmodell még hiányzott. Az OM-D dizájn vonalára építve tervezték meg az E-M1-et, mely felfogható az E-M5 és E-5 hibridjeként is. Ami egyből szemet szúr és a komolyabb felhasználók számár érdekessé teszi a készüléket, az kihelyezett gombok és programozható funkciók garmadája. Több tárcsa és Fn gomb szolgálja az egyedi konfigurálhatóságot és az érintőkijelző ellenére nem szorulunk rá a ?tapogatásra?.

Por-, fröccsenő víz- és fagyálló fémházas, egész pontosan magnézium ötvözet  konstrukcióról beszélünk, mely minden ajtónál, fedélnél szigetelt.

Olympus OM-D E-M1 egy DSLR-hez képest

Lássuk akkor a kulcsfunkciókat és szolgáltatásokat. 16.3 megapixeles Live MOS érzékelőt találunk az E-M1-ben, mely fázis detektálásra képes képpontokat is tartalmaz, így biztosítja a készülék a Micro 4/3-os vázak között az eddigi leggyorsabb AF teljesítményt. Az érzékenység ISO100 és 25.600 között szabályozható. A készülék nagyfelbontású kijelzőket kapott, az 1.48x (35mm ekv. 0 .74x)  nagyítású és 2.360.000 képpontos EVF például egy csúcskategóriás Canon EOS 1DX keresőjével vetekszik látómező és 100%-os lefedettség tekintetében. A hátsó dönthető és érintésérzékeny 3? átmérőjű LCD kijelző pedig egymillió képpont feletti felbontással dicsekedhet.

Olympus OM-D E-M1 az 1,037,000 képpontos LCD kijelzőjével

A Zuiko objektívekből 37 pontos érzékelőn lévő fázis érzékelésű AF működéssel vagy 81pontos kontraszt AF-fel hozhatjuk ki a legtöbbet, DUAL FAST AF elviekben ez az eddigi leggyorsabb automatikus élességállítást garantáló intelligens rendszer.

Az OM-D E-M1-ből sem maradt ki az 5 tengelyes érzékelőt mozgató képstabilizáló rendszer, a HDR képmódok, Art művészi szűrők és WiFi adatkapcsolat. Videózáshoz kapunk dedikált indítógombot, viszont felbontás függetlenül (max 1080p full HD) csak 30 kép/mp frissítés érhető el. Kapunk viszont az Olympus MILC-eknél elsőként 3.5-es Jack hangbemenetet.

Rengeteg kiegészítő lesz elérhető az E-M1-hez, melyre hagyományos vakusaruval és intelligens saját csatlakozó felülettel rendelkező villanókat, videós eszközöket is felszerelhetünk. Hab a tortán, hogy 1/320 vakuszinkron mellett külső, hagyományos vakukábel csatlakozót is találunk a gépvázon.

Olympus OM-D E-M1 felülről

2013 októberétől lesz megvásárolható az Olympus OM-D E-M1 váz 1500 euróért vagy KIT-ben az új M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm f2.8 zoom lencsével 2200 euróért.

Két professzionális, minden igényt kielégítő fényerős M.Zuiko zoom objektív is érkezik az E-M1 mellé.

M.ZUIKO Digital ED 12-40mm f2.8 PRO objektív metszete

Az M.ZUIKO Digital ED 12-40mm f2.8 PRO lens (24?80mm, 35mm ekv.) az új M.ZUIKO PRO kategória első tagja. Robosztus felépítése por- és vízálló kialakítást takar, kiváló optikai teljesítményéről aszférikus elemek és új lencsebevonat gondoskodik. Fix f2.8 fényereje az EM-1 beépített 5 tengelyes IS rendszerével kombinálva igazán alkalmassá teszi rossz fényviszonyok közepette történő fotózásra és videózásra.  Halk ultrahangmotor biztosítja továbbá a gyors AF teljesítményt.

M.ZUIKO Digital ED 12-40mm f2.8 PRO objektív

Az M.ZUIKO Digital ED 40-150mm F2.8 PRO (80?300mm, 35mm ekv.) a gyártó PRO szériájának második tagja lesz, sorozatgyártásba csak 2014 közepén kerül, addig sajnos még várnunk kell a fényerős telezoomra. Szintén ultrahang AF motort és időjárásálló kialakítást kap majd, tervezett árat nem közölt az Olympus egyelőre.

M.ZUIKO Digital ED 40-150mm F2.8 PRO

előző oldalkövetkező oldal

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
814FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles