27.8 C
Budapest
Monday, September 2, 2024

Megérkeztek a Sony full frame MILC fényképezőgépei – Alpha 7 és 7R | fototv.hu

A napokban már láthattunk egy-két eredetinek tűnő termékfotót a Sony full frame szenzoros gépeiről, nem váratott magár sokat a bejelentés sem,  íme a két teljes Leica képkockás MILC szörnyeteg, a Sony Alpha 7 és Alpha 7R gépvázak. Felhasználóbarát kialakítás, eltérő AF rendszer és felbontás jellemzi az új E-bajonettes gépvázakat, melyekben a legnagyobb DSLR-ek érzékelőjét és tudását rejtette el a gyártó.

Sony Alpha 7

A kialakítás igazán mesterinek tűnik a termékfotók alapján, a Sony A7 és A7R egyaránt magnézium vázra épült, kellemes markolati résszel ellátott cserélhető objektíves kompakt váz. A legkisebb MILC vázak közé tartoznak, full frame létükre természetesen világelsők. Leginkább az Olympus OM-D E-M1-hez hasonlítanak a Sony újdonsági és szerencsére az említett konkurens termékhez hasonlóan vízálló kialakítást kaptak. Portrémarkolattal tovább növelhetjük a fényképezőgépek kényelmes tartását,az opcionális grip 300 dollárba fog kerülni. De először is lássuk mit kapunk a két modellnél.

Sony Alpha 7/7R a Nikon D600 és Canon EOS 6D mellett

A Sony Alpha 7-ben az SLT-A99 vázhoz hasonló 24.3 megapixeles CMOS képérzékelőt találunk (35.8 x 23.9 mm), ezen viszont az élességállításban is hatékonyan résztvevő képpontokat helyeztek el, ebből kitalálhatjátok Hybrid AF rendszerről van szó. Fázis detektálási elven működő pixelek (117 képpont) és kontrasztérzékelő rendszer (25 AF pont) egyszerre biztosítja a gyors élesség állítást.

Sony Alpha 7/7R használat közben

Az Alpha 7R a Nikon D800E-ban található 36.3 megapixeles CMOS érzékelőhöz közeli szenzor dolgozik, egész pontosan 35.9 x 24 mm méretű és nincs előtte aluláteresztő szűrő. A maximális részletgazdaság érdekében hagyták el a szűrőt, melynek egyik mellékhatása, hogy csak kontrasztérzékelős AF rendszert kapott szintén 25 ponttal.

Mindkét készülék többféle követő és intelligens élességállítási megoldást kínál, Bionz X processzor felel a képfeldolgozásért, sorozatban a 7-es váz 5kép/mp, míg a 7R 4kép/mp-re képes. A érzékenységi skála natívan ISO 100 és 25.600 között szabályozható maximalizálható auto ISO szintek mellett. A maximális zársebesség 1/8000, a vakuszinkron időt nem sikerült kibogarásznunk. Hasznos megoldás a Fujifilm Lens Modulation Optimization rendszeréhez hasonló Diffraction Reduction, azaz fényelhajlást minimalizáló szoftveres szolgáltatás, mely a rekeszeléskor fellépő képlágyulást igyekszik megakadályozni.

Sony Alpha 7R A-bajonettes átalakítóval

A vázak többi specifikációs eleme majdnem mindenben megegyezik. E-bajonettel rendelkeznek és a gyártó külön FE névvel illetett objektív sorozat gyártását indította el a megnövekedett szenzorméret maximális kiszolgálásnak érdekében. 5 objektívet jelentettek be, de 2015-re további 10 lencse várható! A teljes Leica képkoca mellett APS-C képkivágás (1.5x crop faktor) is elérhető, akár auto módban, azaz a fényképezőgép automatikusan érzékeli a kisebb szenzormérethez optimalizált lencséket és átvált az APS-C kivágásra ezen esetekben. A kivágás az Alpha 7 esetében 10megapixeles, míg a 7R-nél 15 millió képpont. Nem szabad elfelejteni, hogy például az LA-E4 A-bajonett adapterrel, mely ráadásul translucent technológiájú minden korábbi Sony A objektívvel elérhető az automatikus élességállítás.

Sony Alpha 7/7R hátulról

A Sony Alpha 7 és 7R modellekben XGA lebontású (1024 x 768 pixel) OLED elektronikus keresőt találunk, melyeket már láthattuk a NEX-6/7 modellekben. 2.4 millió képpontra képesek 0.71x nagyítás mellett és jelen pillanatban a legjobb EVF-ek között tartják számon.

Az LCD kijelző dönthető, egész pontosan 84 fokban felfelé és 45 fokban lefelé. 3? átmérőjű viszont sajnos 4:3-as képarányú, azaz a hasznos felület kisebb. 1.23 milló képpont került rá.

Az A7 és A7R-ben is megtalálható a WiFi modul, melyet NFC kommunikációval is megspékeltek. A Sony PlayMemories Camera applikációjával a készülékek könnyedén távirányíthatóak és azonnali képmegosztást tesznek lehetővé.

Sony Alpha 7/7R videósoknak is érdekes lehet

Video fronton is kiemelkedőek a Sony újdonságai. Mindkét váz képes 1080 full HD felbontás mellett 50p képrátára, teljes manuális vezérlés mellett. Kapunk mikrofon bemenetet, opcionális adapterrel akár XLR csatlakozás, nem maradt ki a fejhallgató kimenet sem és hangvezérlést is kapunk szoftveresen. A videózást megkönnyíti a bármely képmódban azonnali elindítható felvételezés a gépvázon található kis piros record gombbal. Az élességállítás focus peaking élkiemelés segíti, a kiégett részeket zebra minta mutatja. Igazán szép dolog a Sonytól, hogy HDMI csatlakozón keresztül élő tömörítetlen jelet kapunk, így egyből tudunk külső adattárolóra rögzíteni.

A 24 megapixeles Sony Alpha 7 gépváz 1700 dolláros áron fog debütálni, míg a 28-70mm F3.5-5.6 objektívvel KIT-ben 2000 dollárt kérnek majd érte. A nagytesó 36 megapixeles 7R vázat 2300 dolláros induló áron dobják piacra még az december folyamán. Az Alpha 7R-hez egyelőre csak a 800 dolláros árcédulával érkező 35mm F2.8 Carl Zeiss objektívet fogjuk tudni használni az FE családból. A többi lencse 2014 elején érkezik.

Gyártói mintavideó:

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
814FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles