30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Megérkezett a Nikon D3s | fototv.hu

Elérkezett az idő a nagy sikert aratott D3 frissítésére, az új modell felbontása megegyezik elődjével, ám a teljesen új szenzor új dimenziót nyithat meg a fényszegény környezetben való fényképezésben.    

A Nikon D3s nem csak megnövelt érzékenységével, hanem sorozatfelvételi képességével is kitűnik a professzionális DSLR közül. FX formátumba 9, DX formátum használata esetén 11 kép/mp-es sorozatfelvételre képes teljes felbontásban és ezt megnővelt puffer kapacítással egészítették ki. A gépváz teljesen az előd D3-ra épül, viszont megnövelték az időjárásállóságot, továbbá csak a vidó és az élőkép funkció dedikált gombjait fedezhetjük fel újdonságként.

Az érzékelő lapkán 12.1 millió effektív kéépnt vesz részt a képalkotásban, az érzékenység alapjáraton ISO 200 és 12 800 között állítható, kiterjesztett értékeken viszont elérhető ISO 100, mint legalacsonyabb és ISO 102 400!!! mint legmagasabb érzékenység. A D3s HD minőségű videórögzítésre is képes, ilyenkor az érzékenység ISO 200 és 12 800 között érhető el. Az új képérzékelő új formátumot is támogat, az FX, DX, 5:4 mellett 1.2x kivágású kéepeket is készíthetünk kb. 8.4 megapixelen.

A videó funkció nem hiányozhat mamár egy DSLR vázból sem, az viszont talán egy kicsit meglepő, hogy egy profi szérás Nikonnal is csak HD, azaz 1280×720 pixeles rövidfilmet készíthetünk. A frame ráta 24 kép/mp-es "filmes" frissítésű, hangot a készülék önmagában csak monóban rögzít. A külső sztereó csatlakozásnak köszönhetüen azonban külső mikrofonnal ez is könnyedén orvosolható. A maximális HD felbontásban egy snittben 5 percet rögzíthetünk egyben, viszont telejes mértékben használható filmezés közben a kontrasztérzékelési elven működö AF rendszer.

A D3s természetesen mindent tud, amit az elődei és a legújabb NIkon DSLR-ek: aktív érzékelő tisztítás, tovább javított D-Lighting dinamika tart. kiterjesztés, Quiet mód, 51 pontos AF rendszer 15 keresztszenzorral, élőkép mellett is használható Virtuális horizont.

Az LCD kijelző maradt a jól bevált 3"-os 921 000 képpontos monitor, a kereső 100%-os lefedettségú és 0.7x nagyítású. A zárszerkezetet 300 000 expozícióra hitelesítették!

A legújabb professionális D3s vázat még az idén szeretné piacra dobni a gyártó, előreláthatóan 4700 euróba fog fájni a masina.

Sajtóbejelentés:

Nikon D3S digitális tükörreflexes fényképezőgép

2009. október 14.

A Nikon D3S főbb jellemzői

ISO teljesítmény: szabványos ISO 12 800, ISO 102 400 egyenértékig (Hi 3) kiterjeszthető

A profi fotósok mostantól az ISO 200–12 800 érzékenységtartományt tekinthetik a képminőség professzionális szabványának munkájuk során. Ez hihetetlen előnyt jelent, ha valaki beltéri sportversenyt, stadionban rendezett éjszakai eseményt vagy gyengén megvilágított hírhelyszínt fényképez, illetve olyan helyzetben dolgozik, ahol a fény gyenge és nincs mód vakuhasználatra. A D3S ISO 12 800 esetén is kereskedelmi minőségű, tökéletes élességű képeket készít a mozgás kimerevítésére alkalmas záridővel, ami a fotográfiai lehetőségek új világát teszi elérhetővé.  Ha szükség van rá, a D3S érzékenysége a páratlan ISO 102 400 egyenértékig kiterjeszthető. A gép még rendkívül gyenge fényben is rögzíti a színeket és a finom részleteket, amire az emberi szem már alig vagy egyáltalán nem képes. A gyenge fényben mutatott rendkívüli teljesítmény a D-videó rögzítésére is vonatkozik, ami a multimédia-projektek és megbízások során teremt új lehetőségeket.

Nagy képponttávolság: a 12,1 megapixeles FX-formátum előnye

A D3S képérzékelőjét teljesen áttervezték a nagyszerű D3 érzékelőjéhez képest. Még optimálisabb lett az érzékelő belső szerkezete, de megmaradt a képpontszám és a nagy képponttávolság, ami nagy ISO érzékenység használatakor jobb teljesítményt tesz lehetővé. Mindennek eredményeképpen a D3S olyan minőségben rögzíti és képezi le a fényt, ahogy arra egyetlen hagyományos digitális tükörreflexes gép sem képes. A jóval nagyobb jel-zaj arány és a széles dinamikatartomány jóvoltából a kiterjesztett ISO érzékenységtartomány egészében páratlan minőségű állóképek és videók készíthetők.  

Új, javított D-videó funkció

A D3S D-videó funkciója jól megvilágított és rendkívül sötét helyszínen egyaránt sokoldalúan használható. Az újonnan továbbfejlesztett D-videó funkció HD minőségű (1280 x 720 képpontos) videókat rögzít 24 kép/mp sebességgel, Motion-JPEG formátumban. A széles választékban rendelkezésre álló NIKKOR objektívek használatakor a rekesz a legszélesebb állástól a legszűkebbig módosítható, a nagy FX-formátumú érzékelő pedig alacsony zajszintű képeket készít, amelyeknek élességen kívüli területei gyönyörűen mosódnak el. Nagy érzékenység módban a fotós akár ISO 102 400 beállítással készíthet felvételt olyan helyen is, amely az emberi szem számára már túl sötétnek látszik. A készített D-videókat a felhasználó még a fényképezőgépben vághatja, egyszerűen kiválasztva a felvétel kezdő- és végpontját. A sport- és hírfotósok számára további előnyt jelent, hogy a videókból kiválasztott képkockákat JPEG formátumban azonnal továbbküldhetik nyomtatásra vagy webes felhasználásra. A D3S beépített monó mikrofonnal és külső sztereó mikrofoncsatlakozóval rendelkezik, ami élethűbb hangfelvételek készítését teszi lehetővé.

Öntisztító képérzékelő: biztos védelem

A D3-hoz képest fontos előrelépést jelent a Képérzékelő-tisztító funkció alkalmazása is: ez rezgéseket hoz létre négy meghatározott frekvencián az optimális porszemcse-eltávolítás érdekében. Ez a funkció beállítható úgy, hogy a fényképezőgép minden egyes be- és kikapcsolásakor automatikusan bekapcsoljon, illetve kézzel is aktiválható.

EXPEED: a Nikon átfogó megoldása a kitűnő minőségű digitális képek készítésére

A Nikon beépített képszerkesztést végző gyors, átfogó és energiatakarékos megoldása a 14 bites analóg-digitális konverzió és a 16 bites képfeldolgozás során végig érintetlenül megőrzi az eredeti képadatokat, ami jól mutatja a NEF formátum (Nikon Electronic Image Format) alkalmazásában rejlő, fantasztikus kreatív lehetőségeket. A Nikon FX-formátumú érzékelőjének kihasználásával a D3S fantasztikus tónustartományt és sima tónusátmenetet kínál. A felhasználók nagyobb pontosságot várhatnak nehéz színkombinációk esetén is – például megfelelő bőrtónusok és erős vörösek egyazon képen, túltelítettség nélkül –, a csúcsfényes képrészeken pedig még rendkívül fényes téma esetén is finomabb tónusátmenetek láthatók.

Az oldalirányú színeltérés csökkentése: megfelelő élesség a kép teljes területén

A D3S kijavítja a színeltérést, ami elsősorban a kép szélein, a téma különféle elemeinek határán fordulhat elő. Mivel az oldalirányú színeltérés javítása független a használt objektív típusától – legyen szó telefotó, nagy látószögű, nem CPU vagy egyéb NIKKOR objektívről –, a D3S ezen fontos funkciója jelentős mértékben hozzájárul a profik által megkövetelt, kiváló képminőség eléréséhez.

Aktív D-Lighting: a tónusok megőrzése a csúcsfényes és árnyékos képterületeken

A Nikon Aktív D-Lighting funkciója nagy kontrasztú képek esetén a dinamikatartomány automatikus szabályozásával egyszerre őrzi meg az árnyékos területek részleteit és a csúcsfényeket, miközben továbbra is megfelelő kontrasztot biztosít. A D3S Aktív D-Lighting funkciója hat beállítást kínál: az újonnan hozzáadott Automatikus és Extra magas, valamint a Magas, a Normál, az Alacsony és a Ki opciókat. Sorozatot is készíthet, ahol egymás után legfeljebb öt kép készül az Aktív D-Lighting különféle erősségű beállításaival, majd utólag kiválaszthatja közülük azt, amelyik a legjobban sikerült.

Picture Control: személyre szabott tónusok és színek

A Picture Control használatával saját ízlése szerint alakíthatja ki képei látványvilágát; az élesség, a színtelítettség és egyéb paraméterek egyéni szabályozásával kreatív ötleteihez igazíthatja a képek megjelenését. A D3S négy előre telepített Picture Control profillal rendelkezik, amelyek finoman hangolhatók, és a módosított beállítás új egyedi Picture Control beállításként menthető, így ön kialakíthatja a saját stílusának megfelelő, az egyedi helyzetekhez szabott profilokat. Az egyedi beállítások más fényképezőgépekre is könnyen átvihetők.

Gyors és rugalmas munkafolyamat

A D3S a teljes munkafolyamat sebességét és menetét optimalizálja. Az indítási idő kb. 0,12 másodperc*, a késedelmi idő pedig minimális, mindössze 0,04 másodperc* – az értékek megegyeznek a D3 teljesítményével, ám a D3S átmeneti tárolója kétszer akkora, mint az elődjéé. Ezen felül a D3S automatikus élességállítása, képfeldolgozása, memóriakártya-elérése és az arra történő adatrögzítés, az USB-csatlakozó és a külön megvásárolható vezeték nélküli jeladó problémamentesen együttműködve biztosítják, hogy a profik a fényképezésre és a munkában való előrehaladásra összpontosíthassanak. A sport- és hírfotósok számára pedig jó hír, hogy a D3S JPEG fájljai számos esetben kevés vagy nulla utómunkával nyomtatásra készek: ez is előnyt jelenthet, amikor rövid idő alatt kell teljesíteni a kitűzött feladatot.

*A CIPA-szabvány alapján.

9 kép/másodperc* sebességű sorozatfelvétel FX-formátumban; DX-kivágás esetén pedig 11 kép/mp*

A D3S sorozatfelvételi sebessége önmagában is figyelemre méltó; ami pedig igazán egyedivé teszi ezt a modellt, az az, hogy a DS3 nagy teljesítményű léptető motorja ezt a gyorsaságot jóval szélesebb rekesztartományban képes biztosítani, mint a kevésbé fejlett fényképezőgépek. A profik mostantól bővebb beállítási lehetőséggel és kevesebb korlátozással készíthetik a kívánt képeket. A DX-kivágás használatával a fotósok 1,5x-es képszöget és még gyorsabb képtovábbítási sebességet is alkalmazhatnak. Mi több, a modell gyárilag szerelt átmeneti tárolójának kapacitása kétszerese a D3-énak, ami drámai mértékben megnöveli a sorozatkészítés teljesítményét.

*A CIPA-szabvány alapján.

Fényképezési helyzetfelismerő rendszer: felvilágosult pontosság és intelligencia

A Nikon exkluzív, 1005 képpontos RGB-érzékelője precízen kiolvassa az adott felvétel szín- és fényerő-adatait, ami a Fényképezési helyzetfelismerő rendszernek köszönhetően növeli az automatikus élességállítás, az automatikus expozíció, az i-TTL vakuvezérlés és az automatikus fehéregyensúly általános beállításának pontosságát. A D3S AF-rendszere kiváló témakövetésre és témaazonosításra képes. Az automatikus expozíció beállításához használt csúcsfényelemzés hűen reprodukálja az emberi szem által látott képet, a fényforrás-azonosítás pedig fantasztikusan pontossá és megbízhatóvá teszi az automatikus fehéregyensúlyt.

51 pontos AF: gyors és pontos témabemérés

A D3S stratégiailag elrendezett 51 AF-pontja révén rövidebb idő alatt be tudja állítani az élességet, még a gyorsan vagy kiszámíthatatlanul mozgó témák esetén is. A kép középpontjában elhelyezkedő, 15 kereszt típusú érzékelő következetesen kitűnő teljesítményt nyújt bármely AF NIKKOR objektívvel, amelynek maximális rekesze f/5.6 vagy annál nagyobb. Négy Dinamikus AF mező beállítás áll rendelkezésre. Ezek között megtalálható az 51 pontos (3D követés) beállítás, amely a fókuszpontok váltogatásával és a Fényképezési helyzetfelismerő rendszertől kapott szín- és fényerőadatok felhasználásával pontosan követi a témát. Ez főleg akkor előnyös, ha a felvételkészítésnél fontos a kompozíció, ugyanakkor a téma kiszámíthatatlanul mozog. Lehetőség nyílik az egypontos AF és az automatikus AF mező módok használatára is.



Kifinomult automatikus expozíció csúcsfényelemzéssel


A Nikon exkluzív 3D színes mátrixmérés II rendszere kitűnő teljesítményéről és színhű expozíciójáról ismert, amit még összetett, nagy kihívást jelentő megvilágítás esetén is következetesen garantálni képes. A Fényképezési helyzetfelismerő rendszer által elvégzett csúcsfényelemzés és a fényképezőgépben tárolt, 30 000 valódi felvétel adatait tartalmazó adatbázis segítségével a D3S még magasabb szintre emeli az expozíció pontosságát.



Intelligens automatikus fehéregyensúly


A világ vezető profi fotósai gyakorta tapasztalják, hogy a Nikon automatikus fehéregyensúly funkciója még bonyolult, vegyes forrású megvilágítás esetén is figyelemre méltóan pontos eredményt kínál. A D3S automatikus fehéregyensúly funkciója ennél is tovább megy: a profik még szélesebb beállítás-tartomány esetén lehetnek bizonyosak abban, hogy a fehér valóban fehér lesz.

Kb. 100%-os képfedés

A D3S nagyméretű prizmája révén ön is élvezheti az FX-formátum nyújtotta előnyöket. A kereső képe nemcsak nagy és világos, hanem a mattüveg gondos kialakításával hozzájárul ahhoz is, hogy akár a manuális, akár az automatikus élességállítás érzékelése valóban értelemszerű legyen.

Strapabíró kialakítás

A profik által elvárt megbízhatóság követelményeinek megfelelően a D3S zárszerkezetét teljesen összeszerelt fényképezőgépeken tesztelték 300 000 cikluson keresztül, a legkeményebb körülmények között. A masszív felépítésű D3S külső borítása, valamint a váz és a tükörkamra erős, mégis könnyű magnéziumötvözetből készült. A különleges kialakítású, teljes körű védelmet nyújtó tömítéseknek és a Nikon mérnöki szakértelmének köszönhetően a D3S teljes körűen védett a nedvesség, a por és még az elektromágneses interferencia ellen is.

Két CF memóriakártya-foglalat

A D3S mindkét kártyafoglalatát különféle feladatokhoz rendelheti hozzá: rögzíthet két teljes CF-kártyányi adatot egymás után, ha bőséges tárhelyre van szüksége; rögzítheti ugyanazt az adatot két kártyára (biztonsági másolat); rögzítheti valamennyi képet RAW és JPEG formátumban különböző kártyákra; illetve adatmásolást végezhet egyik kártyáról a másikra. Az egyik foglalatot kijelölheti a nagy tárhelyigényű D-videó felvételek számára is.

Hosszú ideig működőképes akkumulátor

A D3S EN-EL4a lítium-ion akkumulátorokkal működik. A gép energiafogyasztását és –kezelését a még hatékonyabb felhasználás érdekében áttervezték, így az akkumulátor még több kép elkészítését teszi lehetővé: akár 4200 felvételt egyetlen feltöltéssel.

* A CIPA-szabvány alapján.

 

Könnyen elérhető Élő nézet mód

A külön Élő nézet gombbal azonnal aktiválhatja a kétféle Élő nézet módot: az Állvány módot, amely a pontos AF működést segíti, illetve a Kézi módot, amely sokoldalúbb fényképezést tesz lehetővé. A nagyobb praktikum érdekében megnövelték az Állvány módban működő kontrasztérzékelő AF sebességét.

Halk exponálás kioldási mód – diszkrétebb fényképezés

Ha a fotós a kioldási módválasztó tárcsát „Q” állásba forgatja, lényegesen csökkentheti a fényképezőgép tükör-visszatérésének hangját fényképezés közben. Ez különösen akkor hasznos, ha valaki zajra érzékeny környezetben – például színielőadást vagy vadállatokat – fényképez.

7,62 centiméteres, kb. 921 000 képpontos, színes, 170 fokos megtekintési szögű LCD-monitor

A D3S nagyméretű, nagy felbontású LCD-monitora világos, tiszta képvisszajátszást tesz lehetővé akár 27-szeres nagyításban, így a képellenőrzés azonnali és pontos lehet. A gép valamennyi LCD-kijelzője karcolásálló edzett üveggel van borítva, továbbá még a gyárban egyedi kalibrálást és finomhangolást kap, hogy a teljesítménye következetesen kiváló legyen.

A Nikon D3S további jellemzői

  • Új képterület: 1,2 kivágás (30 x 20) formátum kb. 8,4 megapixeles felbontással
  • Többszörös expozíció funkció, amely hozzárendelhető a sorozatkészítés gombhoz is, ha ismételt többszörös expozíciót kíván készíteni
  • Elektronikus virtuális horizont, amely az Élő nézet módban elérhető
  • Kiterjesztett beállításkészletek, amelyeken az expozíciós mód, a záridő és a rekeszérték négy különböző kombinációját tárolhatja
  • A sokoldalú, RAW feldolgozási opciókat is tartalmazó, beépített Retusálás menü használatával számítógép használata nélkül javíthatja képeit
  • Támogatja a HDMI (High-Definition Multimedia Interface, nagy felbontású multimédia interfész) kimenetet A gép C-típusú mini csatlakozóval rendelkezik
  • Ha az új, külön beszerezhető GP-1 GPS-egységet csatlakoztatja a géphez, akkor a földrajzi szélesség és hosszúság, a tengerszint feletti magasság, valamint a készítési idő automatikusan bekerül a készített képek EXIF-adatai közé.  Az Időbeállítás funkció, amellyel módosíthatja a fényképezőgépen beállított időzónát, a GP-1 használatakor is alkalmazható. Ez a lehetőség főleg akkor hasznos, ha csoportmunka keretében több DS3 készüléket kell szinkronizálni.
  • Exkluzív Nikon szoftverek – Nikon Transfer és ViewNX csomagok (mellékelve) – az alapszintű képtallózási és –szerkesztési műveletekhez; Capture NX 2, Camera Control Pro 2 és képhitelesítő szoftver (mindhárom külön megvásárolható) a fejlettebb működtetéshez és képszerkesztéshez.


 

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles