25.3 C
Budapest
Sunday, September 1, 2024

Fotográfia felsőfokon – Greenberg gyűjtemény | fototv.hu

2013. szeptember 28-án megnyílt Howard Greenberg gyűjteményéből készült több, mint 100 darab képet tartalmazó, Fotógráfia felsőfokon című kiállítás. Greenberg képeinek Párizs és Svájc után most Magyarország ad otthont. A képek megtekinthetők a Mai Manó Házban 2014. január 5-ig.

Fotográfia felsőfokon - Greenberg gyűjtemény

Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

1065 Budapest, Nagymező utca 20.

web: http://www.maimano.hu

Megtekinthető:

2013. szeptember 28. ? 2014. január 5.

minden hétköznap 14-19 óra között, hétvégén 11-19 óra között

Kurátorok: Sam Stourdzé, igazgató, Musée de l’Elysée Anne Lacoste, kurátor, Musée de l’Elysée Agnés Sire, igazgató, Fondation Henri Cartier-Bresson

Társkurátor a budapesti kiállításon: Károly Kincses, fotómuzeológus, a Magyar Fotográfusok Háza művészeti főtanácsadója

A kiállítás kísérőszövegeit írta: Musée de l?Elysée kurátorai, valamint Pfisztner Gábor művészettörténész

A szövegeket fordította: Adele Eisenstein, Sipos Dániel, Tóth Laura

A kiállításról:

A több mint harminc éve galériatulajdonos Howard Greenberget ma a New Yorki fotográfiai szintér egyik fontos szereplőjének tartják. Bár elismert kereskedő, kevesen ismerik gyűjtőszenvedélyéről, melybe azonban most már a nyilvánosság is betekinthet. Egy efféle gyűjtemény összeállítása időigényes, ezért is tartott ilyen sokáig felfedezése. A gyűjtemény érettsége csak az idő tükrében mérhető. Időben, amely átlátja az irányzatokat, igazolja a kópiák ritkaságát, valamint a gyűjtői vízió helyénvalóságát.

Mindamellett, hogy elősegítette a fotográfia, mint médium mélyebb megértését, Howard Greenberg a történelemalkotásban is szerepet foglal el. Galéria tulajdonosként hozzájárult a háború utáni fotográfiai színtér rég elhanyagolt New Yorki figuráinak elismertetéséhez. Gyűjtőként biztosította az összetartozó anyag megőrzését, egyedi összeállítást építve e korszak jelentősebb fotóiból.

A több mint 500 fotót tartalmazó gyűjtemény nagy türelemmel épült az elmúlt harminc évben, kiváló minőségű nyomatai miatt különösen kiemelkedő. Első alkalommal a svájci Musée de l?Elysée, most pedig egy 138 fotóból álló válogatással a budapesti Magyar Fotográfusok Háza mutatja be Howard Greenberg gyűjtői érdeklődésének különböző irányait. A válogatás a fotótörténet mestereinek kiváló alkotásait gyűjti egy tárlatba, egyedülálló lehetőséget kínálva a fotográfia történetének és klasszikusainak megismerésére.

A gyűjteményhez kapcsolódóan a Steidl jelentetett meg katalógust, mely a Mai Manó Galéria és Könyvesboltban megrendelhető. A Ház tereiben pedig tárlatvezetések, performanceok, előadások és kerekasztalbeszélgetések kísérik majd a kiállítást (a pontos dátumokról folyamatosan tájékoztatást adunk).

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
814FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles