33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Értékesíti a Magnum Photos archívumát | fototv.hu

A világ talán leghíresebb fotóügynöksége, a Magnum Photos eladja 200 000 eredeti sajtófotókból álló archívumát a Dell számítástechnikai vállalat alapítójának és vezérigazgatójának, Michael Dell-nek.

 

A printekből álló archívum a Texasi-i Egyetem Harry Ranson Center-ébe kerül, ahol katalogizálják és hozzáférhetővé teszik azt kutatás céljából. Dell, aki a 80-as években alapította saját nevét viselő vállalkozását, korábban 50 millió dollárt adományozott az egyetem intézményének. Most legújabb vállalata, az MSD Capital az 1930-as évektől kezdődően szerezte meg a Magnum ügynökség képanyagát.

Az archívumban olyan Magnum fotósok alkotásai találhatóak meg, mint Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Elliott Erwitt, Leonard Freed, Bruce Davidson, René Burri, Eve Arnold, Dennis Stock és még további 80 fotográfus alkotási is megtalálhatóak benne, mondta el az ügynökség szóvivője. A gyűjtemény olyan ikonikus fényképeket tartalmaz, mint pl. Picasso, Marilyn Monroe, Sinatra, Gandhi, Castro és a fiatal Erzsébet királynő fotói, a gyűjteményben megtalálhatóak a nemzetközi konfliktusok, a politikai zavargások és kulturális viszályok legfontosabb alkotásai. Robert Capa leghíresebb művei, a spanyol polgárháborúból és a partraszállás is szerepel az archívumban.


A szerződés része azonban az is, hogy a szerzői jogokat minden képre megtartja magának a Magnum Photos.


Miután a Magnum gyűjtemény az Austin-ban található Texas-i Egyetem Harry Ranson Centerébe kerül, a humán tárgyak könyvtára és az egyetem múzeuma katalogizálja őket és kiállításokon, előadásokon mutatják be a közönségnek. A centrum a Magnum fotósaival is szervez majd programokat.


"A gyűjtemény Ranson Centerbe történő átköltöztetése nem csupán a fotósok kutatását teszi lehetővé az archívumban, hanem segít a történészek, antropológusok, kurátorok, újságírók és a nagyközönség hatalmas érdeklődésének kielégítésében " mondta a Magnum ügyvezető igazgatója, Mark Lubell.


Thomas Staley, a Ransom Center igazgatója, hozzátette: "Ez gyűjtemény a fotográfia történelmének egyedülálló együttese. Összehozza a legkiemelkedőbb sajtófotósok professzionalitását, a több mint fél évszázados médium alkotásaival. Örülünk, hogy ezeket a figyelemre méltó anyagokat hozzáférhetővé tesszük a kutatók és a diákok számára."

Dell szintén üdvözölte a hírt, mondván "már maga a tudat, hogy ez a hihetetlen gyűjtemény Austinba kerül, különösen izgalmas számomra."

 

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles