28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Elhunyt Ács Irén (1924-2015)

Életének 91. évében, 2015. december 9-én elhunyt.

Temetése 2016. január 15-én, 9 órakor lesz a Farkasréti Temetőben, polgári szertartás szerint.

1924. október 24-én született Szécsényben. 1938-tól Szécsényben fényképésztanuló, 1940–42-ben Budapesten Székely Aladár híres Váci utcai fényképészműtermében volt segéd. 1954-ben a Néphadseregnél kezdte fotóriporteri pályáját, 1959 és 1989 között az Ország Világ fotóriportere volt. Jó érzékkel, kitűnő felkészültséggel választotta ki a legjobb helyet, a legmegfelelőbb nézőpontot és a legjellemzőbb pillanatot. Három évtizeden át a világ sok országába eljutott, fényképezett tájakat és embereket: politikusokat, híres művészeket, írókat. Stílusa mentes minden művészkedéstől, a riporttól idegen manipulációktól. Képi nyelvezete látszólag egyszerű, mégis könnyedséggel képes megfogalmazni a legösszetettebb emberi érzéseket, gondolatokat. Tekintete ugyanúgy észreveszi a szépet, a színes látványt, mint a társadalmi igazságtalanságot, a szegénységet. Riportjai mellett fontosak a könyvei is. Hat fotóalbuma jelent meg, amelyek közül a Palócország címűt a Corvina Kiadó nívódíjjal jutalmazta. Hollókői képeit Tihanyban, Párizsban, Jeruzsálemben és Prágában és másutt is kiállították, ezekből a felvételekből nyílt meg 1995-ben Húsvéttól Karácsonyig című állandó kiállítása a Világörökség falujában, Hollókőn. Oktatási segédanyaggá nyilvánította az Oktatási Minisztérium Őrizd meg… című albumát, amelyben az általa elmondottakat Levandel Júlia jegyezte le és szerkesztette a különlegesen szép, László Csaba által tervezett kötetbe.

Fényképeit a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény őrzi, de őrzi a kiállításlátogatók, olvasók emlékezete is. Munkássága keresztmetszetét Magyarország Otthon című, 1996-ban megjelent könyve tartalmazza. 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életmű-díjjal tüntette ki. Ma is aktív, még mindig fényképez, tovább gyarapítva gazdag archívumát. Készíti elő elkövetkezendő riportjait, kiállításait, könyveit.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles