27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Steiner Gábor: Géphez a kabátot

Géphez a kabátot – Fotós divat télen-nyáron

Kevés szakmához kell annyi apróságot magunkkal hurcolnunk, mint a fényképezéshez. Az akkumulátoroktól, a közgyűrűkön át, a laptopig sok minden található egy fotós táskájában, még akkor is, ha csupán rövidebb útra indul. Munka közben azonban nehéz mindent a kezünk ügyében tartanunk, ilyenkor jön jól a rengeteg zseb, ami egy fotós mellényen vagy kabáton található.

Sokzsebes mellényből hatalmas a kínálat, a kínai olcsó termékektől a márkás vadászruhákig, ezek azonban nem biztos, hogy megfelelnek a célnak. A zsebek mérete szinte biztosan nem igazodik a fotós kellékek méretéhez, vagy túlzottan bő, ami egy-egy eszköz elvesztéséhez vezethet, akár a nem megfelelő mélység; vagy szűk, ami kényelmetlenné teszi a használatot.
Ráadásul e mellények zipzárakkal záródnak, amelyek még a felszerelést is összekarcolják, akár pakolunk a zsebekben, akár a nyakunkban lóg kameránk. E sokzsebes mellények másik mindig felmerülő problémája az időjárás, Egy ilyen ruhadarab télen általában hideg, ha pedig még egy meleg kabát is fölé kerül, elveszíti funkcionalitását. Nyáron pedig a meleggel kell megküzdenünk.
Érdemes tehát a fotós piacon körbenéznünk, ha ilyen ruházatra vágyunk. Sajnos a választék nem nagy és az árak is meglehetősen borsosak, hiszen ilyen ruhadarabokat általában csak a profi fotósokat kiszolgáló cégek kínálnak, amelyek kínálatában – mint azt a legtöbb fotósnak volt már szerencséje megtapasztalni – a legkisebb kiegészítők is olykor tízezrekbe kerülnek. Az árkülönbség még szembetűnőbb, ha a „majdnem” ugyanilyen általános termékeket nézzük. De aki ejtett már el objektívet, és tisztában van a javítás költségeivel, biztosan nem gondolja, hogy egy, a speciális célnak megfelelően tervezett mellény vagy kabát felesleges beruházás volna.

A kimondottan fotósok számára tervezett mellények, kabátok ne tartalmaznak olyan elemeket, amelyek a felszerelés sérülését okozhatják. Zsebeik zipzárak helyett tépőzárral csukódnak. A körben elhelyezett tucatnyi zseb kialakítása olyan, hogy a bele helyezett eszközt – akár gépvázat vagy objektívet – biztosan tartja akkor is, ha munka közben le kell hajolnunk vagy hirtelen mozdulatot végeznünk, és védje a kiegészítőket a fizikai sérülések ellen is. A kívül és belül, sőt a mellény hátán is elhelyezett zsebek tépőzára könnyen nyitható, az egyes kiegészítőkhöz így gyorsan hozzájuthatunk, ha szükséges, miközben elejtésük veszélye minimális. A nem használt kiegészítők visszahelyezésének gyorsasága és biztonsága ugyanilyen fontos, és a „félkezes” használhatóság is, hogy például egy objektív csere pillanatok alatt elvégezhető legyen. A jó mellény mérete és szabása nem akadályoz a mozgásban, a nyári mellények nagyrészt erős hálós anyagból készülnek, így jól szellőznek, nem izzadunk beléjük munka közben. A fotós kabátok funkcionalitása kiszélesíthető, ha több részesek, bélésük kivehető, esetleg ujjaik lezipzárazásával mellénnyé alakíthatók. További előny, ha tartalmaznak olyan elemeket, amelyekre kiegészítők, például objektív tok vagy telefontartó rögzíthető. Szintén fontos tulajdonság a vízhatlanság és jó szolgálatot tesz a kapucni is.

A mellények és kabátok zsebei – a legtöbb esetben – természetesen nem helyettesíthetik a megfelelő táskát, hiszen a felszerelés szállítása így a legbiztonságosabb, de a munkát megkönnyíti, ha a táskából fotózás előtt a zsebekbe pakoljuk a szükséges eszközöket. Egy mellény jó szolgálatot tehet repüléskor is, ha a feladott csomagunk túlsúlyos, abból néhány eszközt a zsebekbe pakolhatunk. Nagyobb felszerelés használatakor segíthet a mellényt kiegészítő övtáska, vagy olyan fotós öv, amelyre további tokok rögzíthetők.
Mint azt már említettük, jó minőségű és kimondottan fotós célokra tervezett mellényekből és kabátokból nem túlságosan nagy a választék, mi több, a gyártók száma sem sok. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összefoglaljuk a szélesebb körben elérhető gyártók kínálatát.

LowePro

A LowePro talán a legismertebb, és árban is a minden fotós által elérhető kategóriát képviseli, kitűnő minőség mellett. A leginkább táskáiról ismert, negyven éve a piacon lévő vállalat profiknak és amatőröknek is kínál felszerelést, amelynek egyes darabjai rendszert alkotnak, hogy a meglévő eszközök később bővíthetők legyenek.

A LowePro mellénye valójában egy moduláris övből és a hozzá csatlakozó mellényszerűen összeállított hevederekből áll. A mellény alapja a LowePro Deluxe WaistBelt öv. Erre rögzíthetők azok a SlipLock modulok, amelyek között az objektív toktól, a gépváz tartón át, az italos palackig minden megtalálható, amire egy fotósnak munka közben szüksége lehet. Szintén az övhöz csatlakozik a Vest Harness mellény, ami extra vastag, kipárnázott pántokkal, és jól szellőző, háló bevonattal rendelkezik. A mellény az övre szerelhető tokok mellett, további tíz kelléktartót és egy belső zsebet tartalmaz és további tokokkal is bővíthető. A felszerelhető tokok közül mindig csak azt kell magunkkal vinnünk, amire épp szükségünk van. A mellény nagy előnye, hogy részletekben vásárolható meg, így egyszerre nem kell sok pénzt elköltenünk, hogy egy használható induló készletet állítsunk össze.
A mellényhez hasonló, némileg korlátozottabb funkcionalitást kínál, természetesen alacsonyabb áron a Shoulder Harness vállpánt-rendszer, amely szintén a Delux WaistBelt övet használja. A vállheveder előnye, hogy az övön lógó nehezebb felszerelés súlyának egy részét átviszi a vállakra és további tokok felszerelését is lehetővé teszi.

Kata

Az izraeli Kata kiváló minőségével és változatos kínálatával hamar belopta magát a fotósok szívébe. „Mellénye” végeredményben az AB-301övből és az AB-302 vállhevederből áll. Utóbbinak csupán az a feladata, hogy a derékról a súly egy részét a vállakra terhelje. A modulrendszerű készüléktokok a csak az övre szerelhetők fel, a vállhevederre nem, viszont ennek felső részére rögzíthető a kamera pántja is, így a fényképezőgép súlya nem a nyakunkat húzza, ami nagyobb gépek esetében, egész napos viseléskor bír különös jelentőséggel.
A rendszer kis mérete miatt kabát alatti viselésre is alkalmas, így télen is jó szolgálatot tehet, hiszen egy fölé húzott dzseki alatt kiválóan tartja a felszerelést, a rá felszerelt tokok pedig begombolt dzseki esetén is kényelmesen elérhetők.

Domke

A Domke talán a legrégebben ismert és elismert profi fotós táskákat gyártó vállalat, hiszen tulajdonosa, Jim Domke maga is fotós lévén tisztában volt vele, mire is van szüksége annak, aki naponta kezébe veszi fényképezőgépét. A táskákhoz hasonlóan a Domke Pho TOGS mellények lényege is a kitűnő minőség, a funkcionalitás és a kényelem. A fotós mellény rengeteg tépőzáras zsebébe minden kiegészítő kényelmesen elfér, így rövidebb úton akár táskára sincs szükségünk. A mellény „kitömve” is kényelmes marad, mivel vállrészét a táska-vállpántokhoz hasonló párnázattal és jól szellőző pamutborítással látták el. A mellények száz százalékban mosható pamutból készültek, pamut háló panelekkel oldalt és hátul, amelyek a megfelelő szellőzést, hűtést biztosítják, hogy viselése a nyári melegben se váljék kellemetlenné. Összesen 18 zseb található a mellényen, némelyekben nagyobb tárgyakat cipelhetünk, mások időjárás-álló zipzárral ellátottak, hátul pedig nagy zsebeket találunk. Van hely tollnak és ceruzának, a kezünknek tágas kézmelegítő zsebek, valamint kivehető sajtó-igazolvány- vagy útlevéltartó zseb is. A kényelmet szolgálják a méret-szabályozó csatok, valamint a magas gallér és az erős, kettős zárású zipzár is.

Egy különlegesség a GITZO-tól

A svájci céget a fotósok elsősorban állványiról és annak tartozékairól ismerik. Profi fotósoknak szánt négy évszakos kabátjuk igazi különlegesség a kabát-mellény kínálatban. A kabát kívül teljesen vízhatlan, de szellőző anyagból készült. Megvédi viselőjét az időjárás viszontagságaitól, miközben nem korlátozza mozgásában. A külső zsebek nagyméretűek, elhelyezésük révén könnyen elérhetők, fedelük a bennük elhelyezett felszerelést is védi az esőtől. Kívül és belül is külön zsebeket tartalmaz az objektívek, a vaku és a rengeteg apróság számára, de a tollak és a névjegyek is megtalálják benne saját helyüket. A kapucni is különleges, baseball sapkához hasonló silddel rendelkezik, ami egyrészt fotózás közben jótékonyan kizárja a felülről érkező fényt, így segítve a fotóst a komponálásban, másrészt esőben is megvédi a szemünk előtt tartott kamera felső részét, ahol a legtöbb kezelőszerv található. A Four Season Jacket ú.n. High Visibility Kitben is megvásárolható, amely a kabát hátára és mellrészére rögzíthető, nagyméretű PRESS feliratokat tartalmaz.

Szintén a GITZO terméke a Fleece Jacket (gyapjú dzseki) amely külön is megállja helyét, de a négy évszakos kabáttal kombinálva a legmostohább körülmények között is kényelmes munkát tesz lehetővé a fotós számára, hiszen az így kialakított rendszer víz, szél és hideg ellen is megvédi az embert és felszerelését egyaránt. A gyapjú dzsekin további zsebek is találhatók, amelyek közül az elöl lévő nagyméretű zsebek vízhatlanok, így még a nagyobb felszerelést is könnyen a zsebekbe süllyeszthetjük, ráadásul a hideg iránt érzékeny akkumulátorok és egyéb eszközök is védettséget élveznek. Mind a négy évszakos-, mind a gyapjú dzsekin váll lapok találhatók, amelyek alatt a fotós táskák vagy hátizsákok pántjai biztonságosan rögzíthetők.
A GITZO dzsekik minőségére a cég neve, a használhatóságra pedig az jelent garanciát, hogy a gyártó profi fotósokat is bevont a fejlesztésébe.

Csináld magad

A fotósok sokszor maguk készítenek el egy-egy különleges eszközt, ha egy feladat megoldásához nem kaphatók megfelelőek a kereskedelemben. Ugyanígy készíthető saját mellény is, amelynek megvan az az előnye, hogy teljesen a saját felszerelésünkhöz szabott, akár bővíthető is lehet. A fotós mellénynek a fő funkciója, hogy munkánkat kényelmessé tegye, és a személyre szabottság éppen ezt a funkciót teljesítheti ki.

Mellény készítése előtt azonban érdemes hosszan gondolkodni, jegyzetelni, megnézni egy-két nagy gyártó termékét, hogy legyen mihez hozzátenni saját ötleteinket. Ha a kép összeállt, elsősorban megfelelő anyagot kell találnunk, amely kibírja az akár tíz-húsz kilós súlyt, megfelelően szellőzik és elvezeti az izzadtságot is. Az anyagot szükség esetén erősítsük is meg, például hevederekkel a bélés alatt, hogy ne nyúljon ki. Ugyancsak fontos a vállrész megfelelő kiképzése és a zsebek megfelelő mérete és elhelyezése. A felszerelés mellett gondoljunk az egyéb fontos kellékekre, mint az igazolványok, aprópénz, kulcsok, íróeszközök, diktafon, mobil telefon stb. elhelyezésére is. A külső- és belső zsebek mellett néhány karikát is varrjunk fel, hogy karabinerekkel további kellékeket is rögzíteni tudjunk. Kerüljük a fém patentok és zipzárak használatát, amelyek megsérthetik a felszerelést, a zsebek széleibe pedig a fedél alatt is varrjunk gumit, így a zsebbe helyezett eszköz biztosan nem tud kiesni. Ugyancsak érdemes egyes zsebeket olyan anyaggal kibélelni, ami puha ugyan, de nem kopik (pl. poliészter), így nem keletkezik apró szösz, ami rátapadhat például az objektív vagy a szűrő felületére. Varrhatunk egy nagy zsebet a mellény hátoldalára is, amit hátranyúlva – a mellény levétele nélkül – is elérhetünk. Ebbe térkép, sajtóanyag vagy akár egy kisebb laptop is elfér, de ha törékeny eszközt helyezünk bele, ügyelnünk kell, hogy ne támaszkodjunk neki.

A szabásminta elkészítésénél ügyeljünk a méretre, hiszen a mellényt jócskán kitömve fogjuk hordani, ami kényelmetlenséget okoz, ha szűkre szabtuk a méreteket.

Steiner Gábor

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles