28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Steiner Gábor: Újratöltve – Hasznos holmik II.

Írásunk első részében olyan konkrét termékeket mutattunk be, amelyek jócskán megkönnyíthetik a fotós életét munka közben. Az első rész után most folytatjuk e hasznos kiegészítők bemutatását, ám most inkább a felmerülő problémák vagy feladatok megoldását megkönnyítő segédeszközöket vizsgálunk meg, inkább a funkció, mint egy meghatározott márka szempontjából, bár a márkanevek említése időnként most is szükségszerű lehet.

Képérzékelő tisztítás házilag
A cserélhető objektíves digitális fényképezőgépekkel készült fotók legtöbb képhibája a képérzékelő (CCD vagy CMOS) elpiszkolódásából adódik. Ez a gond filmes kameráknál nem állt fenn, hiszen minden egyes expozíciókor új képkocka került a filmkapuba, a képérzékelő felülete azonban a gép élettartama alatt gyűjti a szennyeződéseket. A D-SLR kamerák objektívének levétele után a zár ugyan védi a szenzort, ám a tüköraknába szabadon jut be a por és az itt lévő levegőt a tükör minden egyes felcsapódásakor felkavarja, a bejutott szennyel együtt, ami az exponáláskor kinyíló záron át a képérzékelőre jut, főképp, mivel működés közben az elektrosztatikusan feltöltődik, vonzza is a porszemcséket. A napjainkban megjelenő cserélhető objektíves kompaktoknak pedig sok esetben még zárjuk sincs, az objektív cseréjekor a képérzékelő szabadon van. Legtöbbször ugyan a szenzor előtt egy szűrő is elhelyezkedik, így a por erre rakódik, ami azonban a végeredmény szempontjából teljesen mindegy.
Bár a mai kamerák szinte mindegyike tartalmaz automatikus képérzékelő-tisztító rendszert, időnként szükségessé válhat a kézi tisztítás. Ehhez nem feltétlenül szükséges szervizbe vinnünk kameránkat, ha tisztában vagyunk a működésével és kellően bátrak vagyunk a művelet sajátkezű elvégzéséhez. Tudnunk kell azonban, ha a művelettel valamilyen kért okozunk gépünkben, az a garancia elvesztésével jár, a javítás pedig drága mulatság lehet.

A képérzékelő tisztításához megfelelő felszerelés szükséges. Előkészületként töltsük fel teljesen az akkumulátort, mert ha tisztítás közben lemerül, a zár becsukódik és az útjában lévő eszköz kárt tehet benne. A menüből válasszuk ki a manuális tisztítás menüpontját, és ezután vehetjük használatba a tisztító eszközöket. Elsősorban levegőfúvó pumpával tisztítsuk meg a tüköraknát és a szenzorról is távolítsuk el, amit csak lehet, hiszen az így lefújható szemcsék tisztításkor megkarcolhatják az érzékelő felületét.

A kereskedelemben kapható eszközök közül a Photosol és a LensPen termékek a legismertebbek és legnépszerűbbek, így a legtöbb üzletben is ezekre bukkanhatunk rá. A Photosol készlet tartalma speciális tisztító folyadék, valamint egy tisztító pálca, amely többféle szélességben kapható, függően gépünk képérzékelőjének méretétől. Például a Type2 az APS, a Type3 a Full Frame szenzorokhoz használható. A tisztítás rendkívül egyszerű, csupán a folyadékot kell a pálcára csepegtetni, és a pálcával egyetlen határozott mozdulattal „lehúzni” a szenzort, mintha ablakot tisztítanánk. A megfelelő pálca azért szükséges, mert a keskenyebb pálca a széleinél csíkot hagyhat, a szélesebbel pedig hozzá sem férünk a szenzorhoz.

A LensPen termékei gyorsan épszerűvé váltak olyannyira, hogy egyes kameragyártók szervizei alapfelszerelésként használják ezeket. A cég termékkínálatában számos eszköz kapható, amelyek közül a képérzékelő tisztításához a SensorKlear SK-1 és SK-2 tisztítóceruzát használhatjuk. Az kettő közötti különbség, hogy a 2-es típus tisztítófeje egy gömbcsuklón foglal helyet, így a számunkra legkényelmesebb pozícióba állítható. A flexibilis gumi tisztítófej egy lapos, kisméretű kör alakú korong, amelynek felülete egyenes. A tökéletes eredmény eléréshez a fejnek pontosan fel kell feküdnie a képérzékelő felületére. A tisztítófej bevonata szarvasbőr, amely nem tartalmaz elemi szálakat, amelyek a megtisztított felületre tapadhatnak, így vele sokkal jobb hatás érhető el, mint bármilyen tisztítókendővel vagy ecsettel. A szarvasbőr felületén speciális, aktív szenes vegyület található, ami nagy hatékonysággal távolít el minden szennyeződést (érdekesség: nem véletlen, hogy régen újságpapírral tisztították az ablakokat, hiszen az fekete nyomdafesték kb. 25% aktív szenet tartalmazott, ami jól megköti a zsírt, olajat). A LensPen kupakja is tartalmazza ezt a vegyületet, így a tisztítófej felülete minden alkalommal használatra kész akárcsak a szempillafesték. A LensPen az eredmény ellenőrzéséhez speciális, világító lupét is kínál, amelynek nyílásán a tisztító eszközzel hozzáférünk a szenzorhoz, és nagy teljesítményű levegőfúvó labdát is vásárolhatunk, bár a levegő-spray még hatékonyabb megoldás. A SensorKlear termékek készletben is kaphatók, és együtt megvásárolva az ár is kedvezőbb.

Fényterelők rendszervakukhoz
Bár a professzionális rendszervakukba gyártójuk általában beépít egy fény, és gyakran egy nagylátószögű előtétet is, ezek gyakran kevésnek bizonyulnak, hiszen nem teszik lehetővé például színes előtétek felhelyezését, amellyel például melegebbé tehetjük a megvilágítást, de sokszor egyszerűen kevés a beépített fénymódosító fényterítő képessége. Igaz, a fény „terítése” azzal is jár, hogy a vaku egy-egy villanáshoz több energiát használ fel, ami az akkumulátorok, elemek élettartama lerövidíti. Ez munka közben igen bosszantó lehet, így ezeknek a kiegészítőknek a használatakor – ha vakunk erre alkalmas – érdemes külső tápellátást (is) használni.
A diffúzorok legegyszerűbb változata a vakufejre húzható. Anyaga mindenhol áttetsző, előlapja pedig a vaku homloklapja előtt 10-15 milliméterrel helyezkedik el, így a fényt nem csak előre, hanem oldalra is szórja, ami egyenletesebb megvilágítást eredményez. Az eszköz kapható többféle színben is, így a fény színét is igényeink szerint módosíthatjuk vele. Szintén a vakufejre húzható az eredetileg Gary Fong által kitalált és gyártott, tölcsér formájú, angolul általában „Diffuser Cup”-nak nevezett fényterelő, amely ma már több utángyártott változatban is kapható. ehhez tartozékként több, különböző színű fedél kapható, amivel a vaku fényének a színét a környezeti fényéhez közelíthetjük. Ezekből a lágyító előtétek szinte valamennyi fotós üzletben kaphatók, több gyártótól is. Az egyszerű fénylágyító előtétek sorát bővíti az objektívre húzható egyszerű áttetsző lap, amelynek fölső része olyan magasra nyúlik, hogy a kamerába épített, felcsapható vaku fényét lágyítsa.
A LumiQuest cég termékei a fentieknél szélesebb lehetőségeket kínálnak. Köztük megtalálhatók a vakufejre ragasztható tépőzárral rögzíthető softboxok, a legváltozatosabb méretekben, akár 40×40 centiméteres ernyővel is. A cég gyárt fényvetőket is, amelyekkel indirekt vakuzás valósítható meg a legváltozatosabb módokon, de van a kínálatukban szűkítő, valamint egy sor kiegészítő is, amivel a megvásárolt alapeszközt tehetjük még sokoldalúbbá, például a fényt áteresztő színes fóliákkal, és ezüst vagy arany visszaverőkkel, amelyekkel rendszervakunkat hasonlóan – de természetesen nem ugyanolyan hatásfokkal – használhatjuk, mint a stúdióvakukat.

LCD árnyékolók
Ezek az eszközök jó szolgálatot tesznek napos időben, amikor az erős környezeti megvilágítás mellett még a kijelző felülete is becsillan. Az árnyékolóknak számos változata létezik, univerzális és gépspecifikus egyaránt. A hong-kongi Jenis Magyarországon is kapható kínálatában többféle változat is található. A legolcsóbb univerzális eszköz egy keretből és a hozzá kapcsolódó fedélből áll, amely felnyitáskor az árnyékoló szerepét betölti. A különböző LCD méretekhez kapható eszközt egyszerűen a kijelzőre kell ragasztani.
A következő kategória már igényesebb kivitelű. Ezt felpattintható az LCD kijelzőre, és a felnyíló fedél alatt oldalra is nyíló lamellák találhatók, ami még jobb árnyékolást biztosít. A standard változat a szemkagylót is tartalmazza, míg a Pro változat szinte a fényképezőgép teljes hátsó bal oldalát lefedi, és az itt elhelyezet gombok is az eszközön keresztül kezelhetők. A kivitel és az anyaghasználat természetesen itt a legigényesebb és a legjobb árnyékolást is ezek a modellek biztosítják, bár kicsit érthetetlen, miért van szükség a kezelőgombok elfedésére, ami semmi extrát nem nyújt a fotósnak. A gépspecifikus napellenzők általában Canonra és Nikonra kaphatók, akár a megfelelő márka feliratával is, de jellemzően inkább a régebbi modellekre.
A Jenis mellett univerzális napellenzőt kínál a Delkin is, az eFilm brand tulajdonosa.

Fénysátor
A fény – vagy tárgyfotó – sátrat kisebb tárgyak fotózásához használhatjuk. Az eszközt tekinthetjük egy, a tárgyat körülölelő softboxnak is, amelyet kívülről világítunk meg. Főbb elemei a váz, amelyre a fényáteresztő anyagot ráfeszítjük. Mivel a kívülről érkező fény így nagy felületen terül el, a sátor belsejében egyenletes lesz a megvilágítás, a tárgyon és annak hátterében is. Ezzel a megoldással elkerülhetők az erős árnyékok, sőt gondos beállítással a tárgy és a háttér teljesen árnyékmentessé tehető. Jól használható e segédeszköz akkor is, ha el akarjuk kerülni a fényes felületű tárgyak becsillanását. A korszerű fénysátrak rugalmas vázra épülnek, ami lehetővé teszi, hogy használaton kívül összecsukhassuk, így egy nagyobb méretű eszköz is könnyen szállítható és tárolható.
A professzionális gyártól fénysátrai, főképp a nagyobb méretűek ára meglehetősen borsos, de az egyszerű felépítés lehetővé teszi, hogy szükség esetén magunk is lekészíthessük. Mindössze megfelelő fehér színű fényáteresztő anyagra van szükségünk. A vázat megépíthetjük vékony alumínium csövekből, vagy a korszerű sátrakhoz kapható, hajlítható műanyag rudakból. Ez utóbbiak előnye, hogy megfelelő kialakítással, rugalmasságukkal a burkolatot is kifeszítve tartják. A fényáteresztő huzat elkészítéséhez mindössze némi varrási tudományra van szükségünk, hogy a kiszabott oldalakat beszegve, az így kialakult hólokba a merevítő rudazatot behelyezhessük. Ne feledkezzünk meg a fénysátor egyik oldalán olyan méretű nyílást kialakítani, ahol a fényképezendő tárgyat behelyezhetjük, és amelyen keresztül kényelmesen fényképezhetjük is.

Lensbaby
A különleges objektívekkel kedvünk szerint korlátozhatjuk az élességi tartományt, így érdekes felvételeket hozhatunk létre segítségükkel. A legtöbb géptípushoz kapható fura szerkezet frontlencséjét bármilyen irányba megdönthetjük, a filmsíkhoz képest. Mivel így az frontlencse a térben szinte bármilyen pozícióba beállítható, a különböző helyzetekben más és más hatás érhető el vele a fényképen. Kísérletező kedvű fotósoknak kiváló és hosszú ideig megunhatatlan játéka lehet ez a jópofa szerkezet.
Az egyetlen lencsetagból álló szerkezet frontlencséje kihuzathoz hasonló gégecsővel kapcsolódik a fényképezőgéphez. Fókuszgyűrű híján az élességet a kihuzat nyújtásával/összetolásával állíthatjuk. Azt pedig, hogy a kép melyik része legyen éles, az határozza meg, hogy a frontlencse döntésre szolgáló három csavarral, azt milyen szögben és irányba pozícionáljuk a filmsíkhoz képest. A fókusz így a teljes képkivágásban tetszőlegesen állítható. A rekesz középen különböző átmérőjű lyukakkal ellátott cserélhető korongok formájában jelenik meg, amelyeket manuálisan cserélhetünk, f/2 – f/8 értékek között. Az élesség torzulása nagyobb rekesznél természetesen sokkal jobban érzékelhet.
A teljesen manuális objektív kitűnő szabadidős tevékenység a kreativitásukat kiélni vágyó fotósoknak, akik a „lencsibabával” belekóstolhatnak a múlt automatikáktól mentes fotós műhelytitkaiba is, hiszen vele mindent saját gondolataink alapján kell megoldanunk, a gondolkodás pedig új, kreatív ötletekre sarkallhat bennünket.

Steiner Gábor

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles