30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Ha kicsi a géped, toldd meg egy markolattal

Mit tesz az ember fia, ha fényképezőgépek egyre kisebbek és használat közben már-már eltűnnek a kezében? Előveszi kölcsönkapott vésőjét és farag a fényképezőgéphez tenyerébe illő markolatot. Akkor is ha – fűzfasíp és vándorbot kivételével – még sose faragott semmit életében.

Akár ennyi bevezető is elegendő lehetne a mellékelt képsorozathoz, de azért folytatom, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Mindig középkategóriás, nagy méretű és súlyú gépem volt. Már a belépő szintű tükörreflexeseket is nehezen tudom megtartani 2-2 és fél ujj nekem kevés hozzá. Én 3 ujjal szeretnék ráfogni, a mutatóval pedig exponálok, ahogy kell. Ehhez kell egy markolat. Most épp egy Nex-5-höz.




Az egyetlen véső mellé szerencsére kaptam egy darab pihentetett hársfa deszkát is, pont fafaragáshoz valót. Ezen körberajzoltam a fényképezőgépet.




Készítettem egy prototípust, amin teszteltem a fogást.




Kivágtam dekopír-fűrésszel az alakot.




Ezen a ponton rá kellett jönnöm, hogy a véső nem játék (ahogy a medve sem). Kis reszelgetés után bemélyítettem a talp formáit. Először az állványmenet alatt.




Majd az elemtartó alatt is.




Funkcionális teszt után simára reszelgettem, smirgliztem az egészet.




Favédő olajjal leápoltam és pár napig állni hagytam.




És végre foghattam 3 ujjal a gépet, akár egy nagyobb objektív súlyát is könnyebben meg lehet így tartani.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles