27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Klasszikusok és kortársak a kerítésen: két kiállítás a Múzeumkert körül

Két, külön-külön is sokatmondó kiállítás képeit láthatják a járókelők a Nemzeti Múzeum kerítésén 2012. október 2-től: a Bródy Sándor utca felé eső részen a “Magyarország magyar fotográfusok lencséjén keresztül”, a Múzeum körút felőli oldalon pedig a “Budapest FényKép” című fotókiállítás dacol az időjárás viszontagságaival.

A Hungarofest, a Magyar Fotográfusok Háza és a Nemzeti Múzeum szervezésében megvalósult tárlat ötlete 2011-re nyúlik vissza: a Magyarország soros elnöksége alkalmából rendezett kulturális programsorozat egyik legnépszerűbb eseménye volt Az európai szecesszió nagymesterei című kerítéskiállítás, melyet Barcelonában, Brüsszelben és Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén láthatott a közönség. A kiállítás sikere után született meg gondolat, hogy az akkor elkészült tablókból két olyan, Budapestet, illetve Magyarországot ábrázoló, utaztatható kültéri kiállítást hozzanak létre, amely Magyarországot, valamint a magyar fotográfia múltját és jelenét is bemutatja.

A klasszikus és kortárs fotókból álló kiállítás többek között André Kertész, Robert Capa, Reismann Mariann, Korniss Péter, Benkő Imre, Szilágyi Lenke, Kudász Gábor Arion, Kovalovszky Dániel, Hangay Enikő, Simon Márk, Sopronyi Gyula, Barakonyi Szabolcs, Inkey Tibor és Simon Márk alkotásait mutatja be, az archív anyagban pedig számos ismeretlen fotós műve is látható.

A szabadtéri kiállítások izgalmas vonása, hogy a jól ismert képek is képesek egészen új arcukat mutatni az épületekkel, járókelőkkel, utcai zajjal, esővel, lámpafénnyel és még számtalan előre nem látható tényezővel kölcsönhatásba lépve. Ez az igazi fotókincseket életteli környezetbe helyező kiállítás is sok meglepetést tartogat, talán még az alkotóknak is.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles