27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 168., 2012. május

iPhone fotósoknak is
Az egyik ausztrál cég kis érdekességgel lepte meg a fotózni vágyó iPhone, az iPod és az iPad tulajdonosokat. Szerkezetével és a hozzá tartozó szoftverrel közvetlenül az iPhone-ról vezérelhetjük a fényképezőgépünket.

Csillagködfotózás
A Canon az újonnan megjelent EOS 60Da-val – egy nagy felbontású, kifejezetten csillagászati fényképezéshez tervezett, digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgéppel – bővítette az EOS termékcsaládot.

Mosolycsalogató
Már Magyarországon is kapható a Samsung legújabb, dupla LCD kijelzős, Wi-Fi kapcsolattal rendelkező „önképezőgépe”, a DV300F.

Inkább videósoknak
Mára a fényképezés és a videózás technikai eszközei egyre inkább összemosódnak. Ezt támasztja alá a Canon új EOS-1D C digitális fényképezője.

Egyszerű és hasznos
Egy érdekes és meglehetősen egyszerű dolgot mutatott az egyik hazai forgalmazó a minap. Egy állványra csavarozható, biztosítóval ellátott vakupapucsot.

Igényesen hétköznapi
A Panasonic Lumix G sorozatát egy stílusos megjelenésű, pehelykönnyű készülékkel, a Lumix GF5-tel bővítette.

Krivánszky Árpád: Kisvárosi fények: Szentendre
Szentendre – ez a Budapesthez közeli, karakteres kisváros – a fotósok valóságos paradicsoma. Szép természeti környezetben fekszik, a keskenyebbik Duna-ág túloldalán a Szentendrei sziget terül el. Házsorai és a magyarországi szerbség templomai kisebb dombokra is felkúsznak, ahonnan rálátni a Duna szalagjára, a Pilis és a Visegrádi-hegység erdős ormaira. Kulturális élete gazdag, élénk – olykor túlságosan is – a turisták nyüzsgése.

Galéria

Wagner István: Három kortárs tárlat
Polaroid 65; Örkény 100; Dobos Sándor: Három kései mese

Szarka Klára: Hogyan születik a fotóművészet? Látni kell!
Újabb nagyszabású fotóművészeti kiállítás látható a Szépművészeti Múzeumban A fotóművészet születése címmel. A kurátor ezúttal is Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója. A kétszáz kép között számos világhírű különlegesség van, eredeti Demachy és Steichen, na meg Stieglitz ikonikus Fedélköz című műve.

Technika

Takács Szabolcs: Kicsiségek
Az alapvető fotográfiai felszerelések mellett rengeteg olyan kiegészítőt tartunk számon, amelyek segíthetnek egy-egy feladat megoldásában. Ezek általában olcsók is, és aki egyszer megszokta, már nem is akar nélkülük fényképezni. Néhány kevésbé ismert kiegészítő következik, érdemes őket kipróbálni.

Steiner Gábor: Felturbózva / Hozz ki még többet rendszervakudból!
Bár a fényképezőgépek gyártói egyre nagyobb teljesítményű és tudású rendszervakukkal örvendeztetik meg vásárlóikat, ezeknek az eszközöknek a tudása is tovább fejleszthető — néhány ügyes kiegészítő használatával.

Takács Szabolcs: Kedvencem: a nagylátó
A fényképezés tömeges elterjedésekor általános volt az 50 mm-es gyújtótávolságú objektívek használata, ami a kutatások szerint leginkább hasonlított az emberi szem általi leképezéshez. Ezáltal persze kissé „unalmas” is volt. Én ezt a típust használom legritkábban, ellenben a nagylátó és a tele mindig ott lapul a táskámban. A nagylátót talán egy kicsit jobban szeretem, kreatívabban tudom használni.

Török György: Babzsák minden esetre / Hogyan tartsuk a fényképezőgépet? (2)
„Ha a fényképezőgépet kézben tartjuk, testünk lesz az állvány.” Az előző részben azokat a lehetőségeket tekintettük át, melyeknél csak a saját testünk volt az állvány. Ebben a részben testünket már nemcsak a két lábunk támasztja alá, hanem egyéb testrészeinket is támasztani fogjuk. A két rész tartalmából az a konklúzió is leszűrhető, hogy bár az alapokat áttekintettük, az egyedi fotózási esetek egyedi megoldásokat kívánnak.

Török György: Az előfürdő és szükségessége
Az előfürdőt sehol sem említik, egyszerűen negligálják létjogosultságát a honlapokon és a szakirodalom nagy részében. Milyen kár! Mindenki a szemcsével küzd, hogy legyen finomabb? Küzdelem van a felbontóképesség körül is, főleg a kisebb képméreteknél: nyakunkon a digitális fotó, valamit tenni kell a film háza táján is. Ezekben a pontokban az igazi megoldás az előfürdő.

Mozaik

Kovács Zsolt: A vadfotózás úttörői voltak
A washingtoni Smithsonian Intézet Természetrajzi Múzeumában fél falat betöltő képen szimpatikus házaspár mosolyog a látogatóra. A környezetből ítélve a kép valahol Afrikában készülhetett. A fotó mellet azonban semmilyen tájékoztatás, felirat nincs arról, kiket is látunk a képen. Szerencsére felismerem őket: Osa és Martin Johnson, egyikei minden idők legismertebb és legjobb vadfotósainak.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles