28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

A Magyar Sajtófotó Kiállítások története 1982 – 2012

Egyedülálló kiállítás-sorozat Magyarországon. Jubileumi, 30. évfordulójához érkezett a Magyar Sajtófotó Kiállítás, amely az egyetlen olyan kiállítás Magyarországon, amely nem véletlenül élte meg ezt a jeles évfordulót.

A közvéleményt mindenkor élénken foglalkoztató tárlat története 1980-ben kezdődött, amikor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, mint korábban minden évben, meghirdette a Sajtófotó Pályázatot. A pályázatra képek érkeztek, a zsűri értékelt, a tagság felbolydult.
Ezt követően 1981-ben, a Műegyetem Klubjában egy klubnap keretében mutatták be a díjazott képeket, és a pályázatra beérkezett többi képet is a falra tették. A klubnap hatására a zsűri lemondott, és a pályázat szemléletét megújítva, megindult egy új pályázat és kiállítási sorozat.

Az első Sajtófotó Kiállítást, 1982-ben, a Műegyetem R-Klubjában láthatta a nagyközönség.

1983-tól pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik leglátogatottabb eseménye lett, eleinte a BNV területén, aztán a Budapesti Kongresszusi Központban, később a Munkásmozgalmi Múzeumban, majd a Néprajzi Múzeumban a World Press Fotó kiállítással, és egyéb kísérő kiállításokkal együtt.
Közben a Sajtófotó Kiállítást bemutatták Moszkvában és 1991-ben Berlinben, ahol Göncz Árpád köztársasági elnök nyitotta meg a Magyar Kulturális Napok keretében.

A 90-es évek elejétől a Sajtófotó Kiállítás a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya és Magyar Fotóriporterek Társasága közös kiállítása lett, amelyet a két szervezet által kiírt Sajtófotó Pályázat előzött meg. (A Magyar Fotóriporterek Társaság 2009-es megszűnése óta a pályázatot a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya hirdeti meg.) A pályázatra beérkező képekből rangos szakmai zsűri választja ki a díjazott képeket, valamint a kiállításra kerülő alapanyagot.

2001-ben a Sajtófotó Kiállítás levált a World Press Fotókiállításról és a Magyar Nemzeti Múzeumban, önálló kiállításként mutatkozott be.

A tárlat ezután visszatért a Néprajzi Múzeumba, majd tovább vándorolt a Művészetek Palotájába, ahol újabb kísérő kiállítások csatlakoztak az éves sajtófotó seregszemléhez és a National Geographic International válogatott képanyaga is a falakra kerültek.

Az egyre népszerűbbé vált pályázat és kiállítás elismertségét jelzi azoknak a személyiségeknek a névsora, akik az elmúlt évtizedben megnyitották a tárlatot, többek között Mádl Ferenc köztársasági elnök, Glatz Ferenc akadémikus, Ragályi Elemér operatőr, Koltay Lajos operatőr, Szabó István filmrendező, Nádas Péter író, Gerő András történész, Kepes András televíziós szerkesztő, Esterházy Péter író, Spiró György író, Parti Nagy Lajos író, Csányi Vilmos író, etológus.

A Sajtófotó Kiállítást nyílt sajtófotó pályázat előzi meg közel tíz éve, amelyre a hivatásos fotóriporterek mellett az amatőr fotósok is beküldhetik a képeiket.
A pályaművek száma – a digitális fotózás rohamos elterjedésével – évről évre jelentősen emelkedett: 2011-ben 8848 pályamű elbírálása volt a zsűri feladata.

A 2009-es, a 2010-es és a 2011-es pályázatot nemzetközi zsűri bírálta el.
A zsűri külföldi tagjai voltak: Filip Horvat, aki korábban az AP horvátországi fotóriportere volt, Jan Sibik cseh fotográfus, Marián Pauer szlovák fotográfiatörténész, a Pozsonyi Jogi Egyetem média karának tanszék-vezetője, Radu Sigheti, a Reuters romániai vezető fotóriportere, Sam Stewart fotóriporter, képszerkesztő, NPPA USA, Thomas Szlukovenyi (Szlukovényi Tamás),kanadai állampolgár, World Press Photo díjas fotográfus, aki hat éven át töltötte be a Reuters „Global Picture News Editor” pozícióját és Tony Hicks,az AP európai és afrikai fotószerkesztője.

2007 óta – egy hosszú távú együttműködés keretében – a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül megrendezésre a Magyar Sajtófotó Kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaihoz csatlakozva. A tárlaton mindenkor az előző év eseményeiről, történéseiről készült fotók kerülnek bemutatásra.

2007-ben, a kiállítás 25. évfordulója alkalmából a jubileumi seregszemle mellett, annak szerves részeként látható volt a „Visszapillantás” című tárlat, amely az addig eltelt 25 év Sajtófotó Kiállításainak legjobb képeiből mutatott be válogatást. A tárlathoz egy magyar-angol nyelvű katalógus is társult. Ettől az évtől kezdve az éves Sajtófotó Kiállításokhoz tematikus kísérő kiállítások csatlakoznak.

A XXVI. Magyar Sajtófotó Kiállítás (2008-ban) kísérő kiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztivál szlogenjéhez igazodva Az esélyegyenlőség jegyében című tárlat volt.

A XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás (2009-ben) kísérő kiállítása az 1989-es határnyitás 20. évfordulóját kívánta emlékezetessé tenni. A határnyitás 20 éve című tárlat, amelyhez az Európai Bizottság támogatásával magyar – angol – német nyelű katalógus is társult, nem csupán Magyarországon, de külföldön is nagy sikert aratott. Bemutatták Berlinben, a Bundestagban és Brüsszelben, az Európai Bizottság székházában, valamint a Brüsszeli Magyar Kultúra Intézetében. A katalógus beköszöntőjét José Manuel Barroso, az Európai Bizottság Elnöke írta.

A XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás (2010-ben) kísérő kiállítása A divat világa a fotográfiában című tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutatott be válogatást, akik ennek a műfajnak a mestereivé váltak idehaza és külföldön a múlt századtól napjainkig.
Olyan mesterek képei kerültek bemutatásra, mint példáulAngelo, Escher Károly, Gink Károly, Halmi Béla, Inkey Tibor, Kallós Oszkár, Kálmán Béla, Kublin János, Kublin Tamás, Lajos György, Munkácsi Márton, Pécsi József, Robert Capa, Rónai Dénes, Rozgonyi Dezső, Samai Antónia, Seidner Zoltán, Sziklai Dezső, Vajda M. Pál, Várkonyi László.
Érdekességnek ígérkeztek Ács Irén, Bara István, Baricz Katalin, Farkas Tamás és Fenyő János, Friedmann Endre, Molnár Edit fotói, és annak a fiatal fényképészgenerációnak – Aknay Csaba, Dobos Tamás, Hajdu András, Hapák Péter, Krasznai Zoltán, Lábady István, Nánási Pál, Sárosi Zoltán, Tombor Zoltán – az alkotásai, akik ma ugyanúgy a divatfotózás élvonalában állnak itthon és a nagyvilágban, mint neves elődeik.
A magyar fotográfusokról eddig is tudtuk, hogy világhírű mesterei a szakmájuknak, de igazából a gyűjtőmunka alatt derült ki, hogy a divatfotósok is ott állnak az élvonalban. És nem csupán azok, akik már nincsenek közöttünk, de a mai harmincas korosztály tagjai is, akik közül többen, csakúgy, mint elődeik a divatvilág meghatározó helyszínein, Milánóban, New Yorkban, Londonban, Párizsban értek el nagyobb elismertséget, mint idehaza.

A XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítás (2011-ben) kísérő kiállítása a Magyar fotográfusok a világ élvonalában című tárlat azoknak a magyar fotográfusoknak a munkáiból mutatott be válogatást, akik az 1955-ben indított World Press Photo pályázaton – a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó versenyén – az elmúlt évtizedekben díjat, díjakat nyertek. Ez a válogatás először került így bemutatásra. A World Press Photo pályázaton díjat nyert magyar fotósok listája figyelemre méltó: Benkő Imre, Dezső Tamás, Gárdi Balázs, Farkas József, Fejes László, Friedmann Endre, Komlós Tibor, Korniss Péter, Lakatos Péter Zoltán, Pólya Zoltán, Révész Tamás, Soós Lajos, Szentpéteri L. József, Szigetváry Zsolt, Szlukovényi Tamás, Török László, Vadas Ernő, Wéber Lajos.

A magyar fotográfia sikertörténete tehát napjainkban is folytatódik. Az elmúlt években számos hazai és külföldi kiállítás bizonyította, hogy a magyar fotográfia – többnyire külföldre távozott – mesterei, klasszikusai mellett az itthon maradt 20. századi alkotók és mai utódaik is milyen sokat tudnak hozzáadni a magyar és nemzetközi művészet- és kultúrtörténethez. Jelentőségük ugyanúgy tetten érhető a designban, a képzőművészetben, és a fotó több ágában, legyen szó portéfotózásról, divatfotózásról vagy háborús tudósításról.
A magyar EU-elnökség londoni záróeseménye is ezt igazolta. A londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts) 2011. június 30-án nyílt Szemtanúk: Magyar fotográfia a 20. században, Brassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi című tárlat, ahol a fent említett öt, külföldön befutott fotós képei mellett másik negyven magyar fényképész ‒ többek között Escher Károly, Pécsi József, Korniss Péter ‒ munkáit láthatta a közönség.

A XXX. Magyar Sajtófotó Kiállítás kísérő kiállításán, a Harminc év képekben címmel, az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készült reprezentatív válogatás látható.
Harminc év a történelem szempontjából csupán egy villanás, de egy ország és különösen Magyarország esetében jelentős – történelemformáló – időszak. A képek pedig beszédesek, a távlatokból visszatekintve átértékelődnek, talán fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek, de mindenképpen kalandos időutazásra hívnak.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás szerves részévé vált a magyar kultúrtörténetnek, és a magyar sajtófotó, – a magyar fotográfia – és a magyar vizuális kultúra története szempontjából is meghatározó erővel bír.
A kiállítás szellemi atyja, kitalálója Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer Emlékdíjas fotóriporter, aki néhány év kihagyással, 30 éve a kiállítás rendezője is.

A kiállítás 2007 óta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata.

Támogatóink voltak az elmúlt években:

Nemzeti Kulturális Alap, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Budapest Airport, Canon Hungária Kft., Erste Bank Hungary Zrt., Hewlett Packard Magyarország Kft., HVG Kiadó Kft., Magyar Telekom Nyrt., Mol Rt., Nikon Kft., Ringier Kiadó Kft., Sanoma Budapest Zrt., UPC Magyarország Kft. és a Volksbank Magyarország.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles