27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 166., 2012. március

30-on felül
A Nikon D800 a ma videósainak és a holnap fotósainak készült.

Takács Szabolcs: Kicsi a bors / Kipróbáltuk: Samsung NX200
Kicsit elegem van a miniatürizálásból. Egy fényképezőgép akkor praktikus, ha megfelelően nagy, stabilan meg tudom fogni. A Samsung NX200 sajnos nem ilyen; ennek ellenére rengeteg jó tulajdonsággal bír.

Török György: Színkompozíció
A színek kezelése alapvetően kétféle szempontból érdekes: a színeknek van egymáshoz viszonyított kontrasztja, amely egy időben (szimultán módon) vagy egymás után (utóhatásként, szukcesszív módon) jelentkezik. A színek összeválogatása tehát valami újat hoz létre. A klasszikus értelemben vett színkompozíció ezekről a megfigyelésekről beszél. A színek kezelése azonban ennél árnyaltabb: a másik szempont ugyanis az, hogy az adott szín önmagában milyen pozitív és negatív érzéseket, gondolatokat kelt. Továbbá: a fotón vagy a háromdimenziós térben alul, felül vagy oldalt elhelyezve milyen további kommunikatív jelentést hordoz.

Krivánszky Árpád: Kedvenc vidékem: Nógrád
Nógrád a kis területű megyék közé tartozik, mégis számos elsőrangú témát kínál a fotózás szenvedélyével megáldott embereknek. A Börzsöny magasra felnyúló csúcsai, a Cserhát szelídebb lankái, a sűrű erdők, az eldugott rétek, a patakvölgyek, a tavak, víztározók világa mind érdemes arra, hogy kinyissuk rájuk a fényképezőgép zárját.

Galéria

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Reismann Marian egyik klasszikusan szép felvételét igyekszünk alaposabban szemügyre venni. Reismann gazdag munkásságában a gyermekek fényképezése kitüntetett szerepet játszott. Mint sokakat, őt is beterelték az államosítások idején az MTI-Fotó elődjébe, a Magyar Fotó Állami Vállalathoz. Ez a fényképe is ott készült 1954-ben.

Wagner István: Duna – nyitott könyv. 36
Ezzel a címmel látható kollektív kiállítás Budapesten, a Mai Manó Házban április 29-ig Csizek Gabriella és Kincses Károly rendezésében, egyrészt ismeretlen szerzők archív képeiből, másrészt közel két tucat élvonalbeli kortárs magyar fotóművésznek az utóbbi évekből válogatott munkáiból.

Digitális világ

Vajda János: Photoshop trükkök / Sajátos elképzelések / Digitális fekete-fehér technikák 5.
A képzőművészet illúzió, a mindenki által észlelhető vizuális valóság magunk képére formálása. A fekete-fehér fényképezés már önmagában illúzió, hiszen szürkeárnyalatosnak csak a – sajnálatosan – színvakok látják a bennünket körülvevő világot. Ha pedig amúgy sem lehet, és nem is cél a valóság pontos leképezése, nézzük, hogyan lehet elérni sajátos elképzeléseink megvalósítását.

Molnár Miklós: Mona Lisa megújítása / A 2D kép átalakítása 3D-re
Mostanában újabb kihívásként jelent meg a hagyományos mozifilmek, fotók térhatásúvá változtatása. Eddig idegenkedtem tőle, talán mert nem én találtam ki…? Végül az törte meg ellenérzésemet, hogy belelapozva egy új képzőművészeti albumba, véletlenül megláttam a sokoldalú Leonardo da Vinci nevezetes Mona Lisa festményét. A kép tüzetesebb tanulmányozásakor ugrottak be az ötletek Mona Lisa 3D-re alakítására. Ezt nem hagyhattam ki, fellelkesített a megvalósítás lehetősége és nem utolsósorban, hátha másként látjuk 3D-ben Mona Lisa titokzatos mosolyát…

Zaj nélkül
Sok embert nem zavar a zaj, azaz a sok-sok apró szemcse a képen, mondván, hogy hangulatot ad a felvételnek. Még több fotós azonban nagyon is szeretne megszabadulni tőle. Íme egy-két alapfogás.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles