28.5 C
Budapest
Thursday, August 15, 2024

Fiatal magyar fotósok a legjobbak között Londonban

Két fiatal magyar fotós, Érmezei Lili Zoe és Fátyol Viola is kiállít a United Creativity által szervezett New Wave fotókiállításon februárban Londonban, ahol a legtehetségesebb közép- és kelet-európai művészek mutathatják be munkáikat a műkereskedőknek és a közönségnek. A United Creativity jeles kezdeményezését a Londoni Magyar Kulturális Központ is támogatja.

A United Creativity szervezet közép- és kelet-európai tehetségeket segít abban, hogy a nemzetközi művészeti életben és műtárgypiacon is lehetőséget kapjanak, egyúttal pedig a kortárs művészetet népszerűsítik a kontinensen. Ebből a célból szervezik meg 2012. február 17. és 26. között a New Wave fotókiállítást a londoni Crypt Gallery-ben, ahol a térség legjobb kortárs fotósaitól a kulturális sokszínűség jegyében több mint negyven képet mutatnak majd be.

Magyarországról két fiatal, friss diplomás fotóst: Érmezei Lili Zoet és Fátyol Violát hívták meg a New Wave-re, akik mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterszakán diplomáztak 2011 tavaszán.

Érmezei Lili képeit a Fiatal Fotóművészek Stúdiója által szervezett Átlátás-projekt részeként januárban már Budapesten is láthattuk, a “Személyes tér” című kiállításon. Body Borders című sorozata szokatlan és progresszív eszközhasználattal a fotós és a modell megszokott viszonyát változtatja meg: a fotós Skype-on keresztül, on-line készíti képeit. Modelljeit meztelenül ábrázolja egy fehér, személytelen térben, ahol ő maga nincs jelen, a távolsággal így szabadságot és egyenrangú alkotói szerepet ad a modelleknek, akiket nem instruál, hanem inkább segít. Lili sorozata fotográfiai és pszichológiai kísérlet egyben: azt a kérdést kutatja, hogy a fotós fizikai jelenléte miként befolyásolja az alkotófolyamatot, és hogy a szereplők hogyan élik meg az intimitást, saját testük határait ebben a viszonyban. A Body Borders projektet nyáron kiállították már Párizsban, nagy sikerrel mutatkozott be New Yorkban, és a londoni New Wave-en kívül meghívták a 2012-es krakkói divathétre is.

Fátyol Viola Orando et Laborando sorozata a Debreceni Református Kollégium diákjait mutatja be személyes élményekből táplálkozva. Emléket állít és piedesztálra emeli a szülővárosától és az iskolától kapott értékrendet.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
798FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles