28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 162., 2011. november

Steiner Gábor: Újraértelmezett D-SLR / Sony Alpha SLT-A77
A féligáteresztő tükör nem újdonság a cserélhető objektíves fényképezőgépekben, hiszen a filmes korszak Canon EOS-1N RS-ben már találkozhattak vele a fotósok. A Minolta fényképezőgépek örököse, a Sony most legújabb fényképezőgépeivel felélesztette a hagyományt, amelynek legújabb képviselője az Alpha 77. A fényképezőgép a többi tulajdonságát is tekintetbe véve igencsak jól sikerült.

A csúcs ágyú
A Canon továbbfejlesztette csúcsmodelljét, és piacra dobta az EOS-1D X fényképezőgépet. A Mark III és IV modelleket felülmúló fényképezőgépben található egy új, 18,1 megapixel felbontású, teljes méretű érzékelő, egy átalakított, 61 pontos autofókusz (AF) rendszer, valamint két új DIGIC 5+ processzor is.

Krivánszky Árpád: Elátkozott november?
Ebben a hónapban tovább rövidülnek a nappalok, a kellemes hőmérsékletű, napsugaras, fényes, színes ősznek vége, viszont még nem érkezik meg az igazi tél sem memóriakártyára kívánkozó szépségeivel. A valóság szerencsére kicsit árnyaltabb: a klímaváltozás miatt nem igaz maradéktalanul az állítás első fele, átlagos években november első dekádja még a színes lombok jegyében telik el. Ha ennek vége, jön a vastag, puha avarszőnyeg, a patakok vizébe hullott levelek pörgése, majd pedig a sejtelmes párák, ködök igéző világa. A hónap vége felé pedig ízelítőt kaphatunk a tél csodáiból is. Tegyük túl magunkat a rövidülő nappalok keltette enyhe depresszión, vértezzük fel magunkat a hideg ellen, s irány a Természet!

A hónap reklámfotója / Benkő Sándor sorozata / Debreczeni Zita babafotói
Debreczeni Zitát a magyar közönség celebként tartja számon, az összes ezzel kapcsolatos előítélettel együtt. Amit viszont kevesen tudnak róla, hogy már 2 éve a Budapesti Kommunikációs Főiskola fotográfia szakán tanul, Göbölyös Luca tanszékvezető és több kiváló tanár vezetésével.

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Markovics Ferenc egyik régi felvételén gondolkodunk. Ez a fotó a művész Hetvenöt + 5? című retrospektív tárlatán is szerepel a Magyar Fotográfusok Házában. S nemcsak azért látszik érdekesnek, mert a klasszikus magyar fotográfiai iskola folytatásaként értelmezhető, hanem azért is, mert bizonyos vonatkozásokban a legújabb trendekbe illeszkedik.

Wagner István: Markovics Ferenc 75 éves / Könyvbemutató és kiállítás
Munkával ünnepli 75. születésnapját a kiváló testi-lelki kondícióban lévő fotóművész. Budapesten a Mai Manó Házban teljes épületszintet tölt meg retrospektív tárlata Hetvenöt + 5? elnevezéssel, a vernisszázson pedig bemutatta Rögzítő Show című saját kiadású könyvét is. Mindkét esetben hangsúlyozza, hogy csak tallózott sok évtizedes életművében, főleg az olyan mozzanatokat ragadva ki, amelyek eddig nem jelentek meg, vagy legalábbis kevésbé ismertek a szakmabeliek és a szélesebb nyilvánosság előtt.

Török György: Használjunk motívumprogramokat! / Az intelligens programautomatikákról
A mai fényképezőgépek igazán „mindent tudnak”. Automatikusan állítják a fényérzékenységet (ISO), a fehéregyensúlyt (WB), az élességet (AF) és a megvilágítást (AE). Persze ha ezeket az automatikákat mind beállítjuk. Egyes modellek még a zoomot is állítják, hogy pontos kivágású mellképeket készíthessünk. Szépen csendben a mosolyfelismerő funkció mellett a portréképek retusálása is a fényképezőgépekbe költözött.

Fotós szemmel / Steiner Gábor: Négyszínű vodkáspohár
A vodkáspohárról készült négy fotó nagy sikert aratott kiállításon is, pedig elkészítése nem ütközött komoly nehézségekbe, mindössze némi kreativitás és türelem szükségeltetett hozzá. No és persze a megfelelő felszerelés, amelynek lelke ebben az esetben egy igen masszív Manfrotto állvány volt, a tökéletes stabilitás érdekében.

Vajda János: Photoshop trükkök / Digitális fekete-fehér technikák 1.
A hosszú évek alatt formálódott, majd tökéletessé vált film alapú fekete-fehér fotózás a digitális felvételezés térnyerésével alapjaiban változott meg. Még a gyakorlott fekete-fehérezők számára is új kihívást jelent a megváltozott képtranszformálási eljárások értelmezése és gyakorlati alkalmazása.

Molnár Miklós, HSC: 3D fotózás közeli zónában
A hazai forgalomban kapható digitális 3D fényképezőgépek típusainak (a Fuji W1, a W3 és a Rollei Powerflex 3D) mindegyikén a két objektív a szemtávolságnál kissé távolabb van egymástól. Ez azt eredményezi, hogy a 3D képen a virtuális térhatás ugyan majdnem olyan, mint a valóságos látvány, de ez csak kb. 3 métertől néhány száz méterig terjedő mélységtartományban érvényesül. Azon túl megszűnik a térlátás. A kb. 3 métertől a közeli élességhatárig (kb. 60 centiméterig) tartó mélységzónáról a 3D képen viszont megállapítható, hogy kb. 3 métertől az élességhatárig fokozatosan egyre jobban eltúlzott térhatású térbeli motívumokat látunk. Tárgyak esetén ez még nem is annyira kellemetlen látvány, ellenben arcképnél már zavaró hatású.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles