28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 160., 2011. augusztus–szeptember

Vajda János: Oldalak és arányok
A kép maga az a felület, amelyen megjelenik. Ezzel ugyan nem mondtam nagy bölcsességet, de bármennyire is furcsán hangzik, nagy a jelentősége egy kép belső tartalma szempontjából, hogy a hordozó felület oldalai hogyan is aránylanak egymáshoz.

A fényképezés esetében ez különleges hangsúllyal bír, hiszen a folyamat mára kétlépcsőssé vált, szemben a képzőművészet többi képábrázoló területével, ahol adott a papír, vászon vagy egyéb alkotófelület mérete. A fotográfusnak is adott a képrögzítő felülete, viszont sem a negatívot, sem a CMOS-t nem tudja megmutatni senkinek, főleg nem falra tenni, képként.
<--!break-->

Sulyok László: Úti fényképek
A jó képek egyik titka, ha a fotós maga is érdeklődik témája iránt. A megszokott sablonoktól ösztönösen, legkönnyebben akkor térhetünk el, ha új vizekre evezünk, ahol a felvételi környezet maga is hozzájárul a képek szépségéhez. Mindez azonban csapdákat is rejt, hiszen jó képek közvetlen környezetünkben is készíthetők. Nem kell tehát messzire utaznunk ahhoz, hogy izgalmas felvételekkel gazdagodjunk, de ha már utazunk, csomagoljuk el fényképezőgépünket is! Ezek a felvételek nemcsak személyes úti élményeink dokumentumai lesznek majd, de művészi képességeinket is megmutathatják. Alábbi cikkünkben leírjuk, hogyan lehetünk egyediek, akár távoli tájakat, akár a szomszédos utcákat járva.

Galéria

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Keleti Éva egyik portréját igyekszünk alaposabban szemügyre venni. A színészkirályt, Latinovits Zoltánt ábrázolja 1971-ben. Ez a kép is szerepel Keleti Éva Visszapillantás című, augusztus 25-én a Budapest Galériában nyíló retrospektív tárlatán, s az ebből az alkalomból megjelenő albumban.

Szarka Klára: Moholy-Nagy László, a fény művésze a Ludwigban
Moholy-Nagyot a fotográfia szívesen tudja a magáénak, de igazság szerint, kiterjedt alkotói életművében nemcsak a fényképezés, hanem a festészet, tárgyformálás, grafika, tipográfia, filmezés és még számos más művészeti ág is fontos szerepet játszott. S mindezekkel egyenértékűen jelentős volt művészetpedagógiai és teoretikusi teljesítménye is.

Wagner István: Budapest aspektusai
A Pro Cultura Urbis Közalapítvány az ezredfordulón alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat Korniss Péter fotóművész és Schiffer János országgyűlési képviselő kezdeményezésére. Azóta minden évben egy-egy élvonalbeli fényképész kapott egyesztendei támogatást arra, hogy előzetes koncepciójában beadott, szabadon választott tematikáját követve megvalósítsa elképzeléseit a magyar fővárosról.

Technika

Id. Takács Szabolcs: Elkapott pillanatok
Mindenki látott már olyan fényképet — többnyire reklámfotót –, amelyen valamilyen, nagyon gyorsan lejátszódó folyamat egy pillanata van megörökítve. Jellegzetes példa erre a vízfelületre hulló vízcsepp, a pezsgősüvegből kifröccsenő ital vagy a céltárgyba éppen becsapódó puskagolyó.

Fejér Zoltán György: Jegyzetlapok a fototechnika történetéből / Fénymérés és élességállítás
A fényképezésben döntő kérdés, hogy milyen módon határozzuk meg a pontos megvilágítást és állítjuk be a kép élességét.

Steiner Gábor: Fény nem megfelelő irányból / Derítés vakuval és derítőlappal
Sok esetben – különösen a szabadban – nincs lehetőségünk a rendelkezésre álló fő világítás irányának megváltoztatására, így – főképp erős fényben – a téma megvilágításával ellentétes oldalon zavaróan éles árnyékok keletkezhetnek. Ezt derítőlap vagy vaku használatával kerülhetjük el.

Digitális világ

Molnár Miklós: Hiper 3D fotózás, azaz távoli motívumok térhatású fényképezése
Jóleső megelégedéssel tapasztaltam, hogy az elmúlt évben már a digitális 3D fényképezőgépek három típusa (Fuji W1 és W3, valamint Rollei Powerflex 3D) került hazai kereskedelmi forgalomba. Újdonságuk, hogy keresőjükön szabad szemmel látható a térhatású kép. Ezekkel a típusokkal a gyártók a széles amatőr vásárlóközönséget célozzák meg. A gépeket nem úgy tervezték, hogy professzionális feladatra használjuk. Vagy mégis van kiskapu?

Steiner Gábor: Profi forgatás digitális fényképezőgéppel
A professzionális filmkészítés alig néhány éve még drága mulatságnak számított, hiszen a felszerelés megvásárlása vagy bérlete milliós költségeket jelentett. A digitális fényképezőgépek szolgáltatásai között azonban megjelent a Full HD video felvételének lehetőség, ami forradalmasította a filmkészítést. A reklámfilmes Alex Nemetz és a klipjeit maga készítő Dred & Doris együttes is ezt az utat választotta, de a lehetőség ma már mindenki előtt nyitva áll.

Török György: Az élesítés / Digitális képek élessége, élesítése és méretezése II.
Az élesítés alapfilozófiája szerint minden méretkonverzió után élesíteni kell a képet, mert az átméretezések elkenik a mikrokontrasztokat, azaz a finom képrészleteket.

Takács Szabolcs: Melyik DSLR-t? / Összehasonlító táblázat
A komoly amatőr, művész vagy profi nélkülözhetetlen eszköze a cserélhető objektíves fényképezőgép. Ez az alap, ennél csak komolyabb (középformátum, műtermi gépek stb.) felszerelés jöhet számításba. A kínálat viszont olyan nagy, hogy nehézkes az eligazodás és a megfelelő technika kiválasztása. Ebben szeretnék segíteni, egy összefoglaló és átfogó képet adni a ma elérhető (némelyik már csak használtan) DSLR vázak bemutatásával.

Mozaik

Török György: Mit érdemes megvenni? / Használtpiaci körkép
Másodkézből vásárolni kedvező árat jelent. A jó vételhez azonban nem elég az árat nézni: vannak fotóeszközök, melyek tényleg megérik az árukat, és vannak olyan eszközök is, amelyekkel csak gondjaink lehetnek. Vásárlási tanácsaink megpróbálnak utat mutatni a gépek és tartozékok erdejében.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles