28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 157., 2011. május

Megjelenik április 30-án.

Fókuszban

Nikon D5100

Rolleimarin UW2

Új rendszervaku a Sonykhoz

Rajzfilmrajongóknak

iPhone-mánia

Lítiumelem AA méretben

Krivánszky Árpád: Nagyvásárcsarnok
A Vámház téren 1896 óta álló Nagyvásárcsarnok az izgalmas témákra vadászó fotósok kedvelt helye lehet, lett-légyen az hazai vagy hozzánk látogató külföldi. Minden harmadik Budapestre látogató külföldi megfordul benne legalább egyszer.

Galéria

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Vadas Ernő egyik különös hangulatú felvételét elemezzük. A kép eredetije a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában van. A fotó hátulján szereplő ceruzás bejegyzés szerint Budapesten készült a Belvárosban, az Apáczai Csere János utca és a Régiposta utca sarkánál. A felvétel pontos dátuma nem tudható, de a muzeológusok az 1940-es évekre teszik a keletkezés idejét. A hamarosan megjelenő Vadas-monográfiában is szerepelni fog.

Technika

A hónap reklámfotója – Benkő Sándor sorozata / Kadosa Zoltán: Pezsgőpukkanás
A cikksorozat ismert magyar divat- és reklámfotográfusok munkáiból merít. Ki készítette a fotót, milyen céllal és hogyan készült el egy-egy jellegzetes felvétel? Ezúttal Kadosa Zoltán mesél.

Török György: Automatika nélkül
Manuális beállításra négy helyen van lehetőségünk: az expozícióvezérlésnél, az élességállításnál, a fehéregyensúly és a fényérzékenység állításánál. Mikor érdemes eltérni az automatizmusoktól, és milyen előnyöket rejtenek a manuális beállítások?

Fejér Zoltán György: Jegyzetlapok a fototechnika történetéből / Gyárak, márkák, kamerák
A fényképezés technikájának 20. századi fejlődésében tőkeerős és innovatív gyártók, valamint kreatív fejlesztőmérnökök játszottak meghatározó szerepet.

Takács Szabolcs: Mi van a táskában?
Fényképezőgép! — mondják a laikusok. Meg objektív! — teszik hozzá a kezdők. És vaku! — egészítik ki az amatőrök. No, az én táskámban ennél egy kicsivel több minden található. Vegyük sorra, melyek ezek, és miért lehet rájuk szükség.

Steiner Gábor: Szórtat vagy direktet? / A fény minőségének hatása a fényképekre
A fotózáshoz értők általában egyetértenek abban, hogy a szórt fény jótékony hatással van az elkészült kép plasztikusságára, míg a közvetlen megvilágítás túl erős kontrasztot, éles árnyékokat eredményezhet. A helyzet azonban ennél bonyolultabb.

Török György: Rendszervakuk körképe / Gyártók és kategóriák
A fényképezőgépek és az objektívek mellett talán a vaku a legismertebb és leggyakrabban használt kiegészítő a fotózásban. A piac itt is telített, sok gyártó sokféle termékével találkozhatunk az üzletek polcain. Sorozatunk harmadik része a különféle gyártók rendszervakuit foglalja össze, segít eligazodni a nagy választékban.

Digitális világ

Molnár Miklós: A 3D világa / Megtervezett térbeliség
A cikk második részében a 3D fényképezés gyakorlati vonatkozásait, a pontos tervezést és a kivitelezést tekintjük át. Annak ugyanis, aki élvezhető térbeli látványt szeretne másoknak is nyújtani, a „hagyományos” fotográfiai és esztétikai értékeken túlmenően egy kis műszaki és tervezői vénával is rendelkeznie kell.

Mozaik

Wagner István: Dorotheum-árverés magyarokkal
A fotográfia hőskorától napjainkig terjedt a széles kínálati skála a patinás osztrák aukciós ház bécsi palotájában március 25-én. Az összesen 256 tételből ismét tucatnyi hazai vonatkozású akadt — részben témaválasztása, részben szerzője révén –, ám ezeknek csak kisebb hányadát sikerült értékesíteni.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles