27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Kevesebb pályázó, erősebb mezőny a sajtófotó 2010 fotópályázaton

Öt külföldi fotográfus vesz részt a Magyar Sajtófotó Pályázat 2010 zsűri munkájában

Számítani lehetett arra, hogy a nevezési díj bevezetésével valamelyest változni fog a pályázaton indulók száma, de az érdeklődés így is jelentős volt. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázat 2010-re 323 regisztrált szerző 8548 felvételt küldött be.

A 2011. január 5-én zárult nyílt pályázatra, 13 kategóriában, a 2010. január 1. és 2010. december 31. között készült képeket lehetett beküldeni. A társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható volt olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült.

A beérkezett pályaművek kategóriánkénti megoszlásában az elmúlt évekhez képest nem történt alapvető változás. A legtöbb felvétel 550 db az emberábrázolás-portré (egyedi), 538 db a természet és tudomány (egyedi), 322 db a hír-esemény fotó és 379 db a művészet (egyedi) kategóriában érkezett.
Érdekesség, hogy a tavalyi évhez képest, arányában jelentősen nőtt és az elmúlt évi darabszámot is meghaladva, 466 képet küldtek be a pályázók a sport egyedi kategóriába. Arányaiban jelentősen kevesebb kép érkezett be a társadalomábrázolás egyedi kategóriába, míg a sorozat kategóriában jelentős versengés várható.

A Sajtófotó Pályázat 2010 zsűrizésére 2011. január 14. – 16. között kerül sor a MÚOSZ Székházban (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A.) A zsűrizése több fordulós.
Az első forduló, az előzsűrizés zárt rendszerű, nem nyilvános, nem közvetített.
A második és harmadik forduló – 2011. január 14 -15 -16. – nyílt, a www.fotoklikk.eu internetes portálon bárki figyelemmel kísérheti és személyesen is megtekinthető a zsűrizés helyszínén.
A negyedik fordulóban, január 16.-án a döntőbe jutott képek végső sorrendjének kiválasztása, interneten nem követhető.

Változás a zsűriben
A hét tagú zsűri elnöke: Thomas Szlukovenyi, (Szlukovényi Tamás),kanadai állampolgár, Word Press Photo díjas fotográfus, aki hat éven át töltötte be a Reuters „Global Picture News Editor” pozícióját. Fotós karrierjét Budapesten kezdte, majd a kanadai Globe and Mail-nél folytatta, ahonnan 1990-ben került a Reuters-hez, a világ egyik vezető hírügynökségéhez.
A zsűri külföldi tagjai: Filip Horváth, aki a közelmúltig az AP horvátországi fotóriportere volt, Jan Sibik cseh fotográfus, Marián Pauer szlovák fotográfia történész, a pozsonyi Jogi Egyetem média karán a fotótanszék vezetője, és Sam Stewart fotóriporter, képszerkesztő NPPA USA.
Változás történt a zsűri magyar tagjainál. Kovács Bence szabadfoglalkozású fotóriporter, a Népszabadság korábbi munkatársa mellett, Demecs Zsolt, a MTI Fotószerkesztőség volt vezetője helyett ifj. Vitray Tamás a National Geographic Magyarország vezetőszerkesztője lett a zsűri tagja.
A zsűri tagjai január 13-án, a késő délutáni órákban találkoznak a MÚOSZ-ban, hogy megismerjék egymást és átbeszéljék a zsűrizés szempontjait. A találkozó zártkörű.

A zsűrizés házirendje
A Sajtófotó Pályázat 2010 zsűrizése nyilvános. A szervezők tisztelettel várnak mindenkit, aki a helyszínen kikapcsolja a mobil telefonját, nem használ laptopot, tartózkodik a hangos vélemény nyilvánítástól és jelenlétével semmilyen más módon sem zavarja a zsűrit, illetve a többi érdeklődőt.

Eredményhirdetés – sajtótájékoztató keretében – 2011. január 19-én, 11.00 órakor a MÚOSZ Székházában (1064 Bp. Vörösmarty u. 47/A.).

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles