28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2011. január 3.

A MAFOSZ közgyűlésre készül
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2011. február 13-án 10 órától tartja Budapesten, az MMIKL székházában (Bp., I. ker., Corvin tér 8.) tisztújító közgyűlését.

A tagszervezetek küldöttei, képviselői akkor gyakorolhatják szavazati jogukat, ha felmutatják érvényes küldöttválasztó jegyzőkönyvüket. A www.mafosz.hu weblapon, a MAFOSZ menüpontban megtekinthető, mely tagszervezeteknek van érvényben a korábban leadott ilyen tartalmú jegyzőkönyve. Most még nem késő megújítani vagy elkészíteni! Az ehhez szükséges üres nyomtatvány ugyanitt letölthető. A közgyűlési napirendek írásos előterjesztését január közepén kapják meg a tagszervezetek.
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók

Kodrucz Gergő fotókiállítása 2011. január 17-én 18 órakor nyílik az Budapesten, az Üllői út 400. alatt a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal galériájában. A tárlat megtekinthetők január 29-ig.
*
Az Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület – Szathmári Pap Károly alkotásaiból rendezendő – budapesti fotókiállítása a korábban írt január helyett, egy későbbi időpontban lesz látható.
*

Gerebics Lajos (Székesfehérvári Fotóklub) Panoráma fotók és “panoramio”-s képek című kiállítását Posfai Attila nyitja meg 2011. január 12.-én 18 órakor, a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában (Székesfehérvár III. Béla király tér 1.). A fotók megtekinthetők 2011.február 5-ig, munkanapokon 8-tól 18 óráig.
*
2011. január 7-én 18 órakor a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában nyílik Vinko Šebrek horvát fotóművész retrospektív kiállítása.
*
A Dabasi Fotóklub Egyesület kiállítását 2011. január 14.-én 18 órakor Szabó Barnabás nyitja meg Veresegyházán, a Szabadidős és Gazdasági Innovációs Központ galériájában. Kiállítók: Bese József, Bese Zoltán , Forgács István, Garajszki József, Hegyi Imre, Juhász Sándor, Klement István, Németh László, Péli László, Prauda Miklós és Varga László.
*
Elindult a matraifotosok.hu teszt oldala, már lehet regelni és képeket feltölteni. A fórum rész is működik. Hiba bejelentés: info@skedek.hu
*

Patrus Sándor (Ágens Fényfestő Egylet) Csak egy Tánc című fotókiállítását 2011. január 7-én 18.30-kor Markovics Ferenc nyitja meg Budapesten, a Bethlen Galériában (Bp., VII. ker., Bethlen G. tér 3.). A tárlat február 8-ig tekinthető meg.
*
65TH BRISTOL INTERNATIONAL SALON OF PHOTOGRAPHY 2011
WEB: WWW.BRISTOLPHOTO.ORG.UK ( HTTP://WWW.BRISTOLPHOTO.ORG.UK/
EMAIL: SALON@BRISTOLPHOTO.ORG.UK ( mailto:SALON@BRISTOLPHOTO.ORG.UK )
*
A romániai fotográfia hónapja keretében és az Erdélyi Kárpát Egyesület megalakulásának 120. évfordulója
alkalmából, az EKE fotóklub bemutatja természetfotóit. Kiállítók Bagaméri Tibor, Bozsoki Adrienn, Deák József, Fazakas Ferenc, Jójárt Endre, Kalló Márta, Korom József, Korom Mária, Lőrinczi István, Mezei Elemér, Pál Gyöngyi, Szász Attila, Wéber László. Helyszín: a “Lucian Blaga” Központi Egyetemi Könyvtár előcsarnoka. Megnyitó : 2011. január 4-én 17 órakor. A kiállítás megtekinthető 2011. január 18-ig.
*

A TIT Év fotósa – Év fotója országos pályázat eredménye
A zsűri tagjai: Sarmaság László festőművész, Szabó László fotóművész (Szlovákia), Szabó Béla fotóművész, Dániel István fotóművész. A pályázatra beérkezett 57 szerző 226 alkotása. A zsűri 65 fotót állít ki.
Díjazás: TIT Év fotója Ölbey Zoltán (Budapest) Farakás
TIT Év fotósa Dezső László (Gyergyószentmiklós) Kollekció
Győri Fotóklub díját kapta Bodnárné Horváth Ildikó (Gödöllő) Végítélet; Fagyott világ
Chatedral Fotó különdíját kapta Morovics Lívia (Budapest) Kapcsolat
Szabó Béla különdíját kapta Csigó Gergely (Sopron) SLI 60
ÁSZ Stúdió (Rév Komárom) különdíja: Prauda Miklós (Dabas) Női vezető; Porból lettél
A kiállításra bejutott képek listája megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon.
*
A Szentesi Fotókör tisztelettel meghívja Önöket Búcsú Alinda (Kiskunfélegyháza) grafikus-fotográfus bemutatkozó kiállítására. Megnyitó: 2011. január 10-én 18.00 órakor Szentesen a Galéria Kávéházban (Petőfi u. 7.). A kiállítás megtekinthető február 7-ig a kávéház nyitvatartási idejében.
*
A Soproni Fotóklub 2010-es házi fotópályázatán Az Év Szerzője címet
Csigó Gergely AFIAP nyerte el. A II. helyen
Cseh Dániel E-MAFOSZ, a harmadik helyen pedig Folcz Tóbiás E-MAFOSZ/b, AFIAP végzett.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) Az Angliában megrendezett Outdoor Photographer of the Year 2010 vesenyen az On the streets kategória győztese lett, a “Kiskapusi fiú” című fotójával. A kategóriában száztíz országból neveztek több mint négyezer fényképpel. A verseny weboldala:
A Szlovéniában megrendezett Exposed – 2010 versenyen öt képe kerül kiállításra melyből a „Yelena” című munkája FIAP Bronz Medal -ban részesült.
*
*

2011-BEN MÁR CSAK DIGITÁLIS FELVÉTELEK KÜLDHETŐK A PÁLYÁZATRA!

Fotópályázat turistáknak, utazóknak!

Utazás a világ körül – 2011

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége – együttműködve a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal – ismét meghirdeti nemzetközi fotópályázatát Utazás a világ körül címmel. A pályázat célja, hogy az utazás közben szerzett vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A nyilvános szerepléssel járó sikerélmény pedig ösztönzést adhat a fényképezőgép tulajdonosokat arra, hogy a jövőben ne csak privát célra készítsenek utazásaikról emlékképeket, hanem a közönségnek is. Ez az út vezethet el a tudatos képalkotásig, amikor már nem a véletleneken múlik egy-egy jól sikerült felvétel. Exponálás előtt tehát érdemes válaszolni arra, hogy mit, hogyan, mivel és miért örökítünk meg utazásunk során. A pályázat címét nem kell szó szerint érteni! Nem követelmény a Föld megkerülése ahhoz, hogy valaki sikeresen szerepeljen a tárlaton. Talán elegendő a szomszédos településre kirándulni, vagy saját környezetüket felfedezni, s máris elkészülhet a pályamű.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. A rendezők kifejezetten biztatják részvételre azokat a turistákat, akik egyéni vagy társas úton jártak a világ bármely országában, vagy éppen idehaza kirándultak, sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.
2. A pályázat témája kötetlen. Műemlékfotók, portrék, eseményfotók, tájképek, természet- és állatfotók, városképek, makro-felvételek, hangulatképek, stb. egyaránt beküldhetők, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján készültek.
3. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek öt évnél nem régebben készültek és a korábbi Utazás a világ körül c. fotókiállításon még nem mutatták be őket, továbbá nem jelentek meg semmilyen könyvben.
4. Egy pályázó maximum 10 db fekete-fehér vagy színes – DIGITÁLIS képet küldhet be kizárólag emailben, A beküldött alkotások optimális felbontása: 1500×2102pixel (vagy ehhez közeli értékek, illetve a nyomtatási méret beállítása esetén: 13×18 cm). A zsűri által kiállításra javasolt képeket a MAFOSZ rendeli meg a fotólaborban. Az emailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg az 15 Mb-ot. Ha ennél nagyobb a tíz kép terjedelme, akkor kéretik több emailhez csatolni azokat. Aki a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyja, számítson arra, hogy a levelező szolgáltatók esetleg nem továbbítják a küldeményüket. Becsomagolt állományokat, óriás leveleket nem fogaduk. Minden képet egyenként kell mellékletként csatolni egy emailhez.
5. A pályaművek file neve a következő adatokat tartalmazza ékezetes betűkkel írva: a pályázó CSALÁDINEVE_KERESZTNEVE_Aképrövidcíme_Anevezésilapszerintisorszáma.JPG
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. A nevezési lap is beküldhető emailben. A nevezési lap fájlneve a pályázó neve legyen. Csak 2003-as Word doc-ban csatolható a képek mellé.
7. Beküldési cím: utazas2011@gmail.com
8. Díjazás: 1-5. díj: Oklevél és 5.000- 5.000 Ft értékű fotóművészeti album; Különdíjak: Oklevél és 30 db fotóművészeti album (3.000- 3.000 Ft értékben).
9. A pályázóknak nevezési díjat kell fizetni, amelynek összege:1.000 Ft/fő, attól függetlenül, hogy hány fényképet küldtek be. A nevezési díjakat a pályázattal és kiállítással kapcsolatos költségek fedezésére kívánják a szervezők felhasználni. A nevezési díj átutalható, de csak azon a néven, amely a nevezési lapon is szerepel. Számlaszámunk: MAFOSZ, 11701004- 20122009. A megjegyzés rovatban fel kell tüntetni: Utazás 2011 nevezési díj
10. Aki4.000 Ft nevezési díjat fizet, automatikusan megkapja – de csak személyes átvétel esetén a kiállítás fotóalbumát (a könyv átvételének időpontját előzetesen egyeztetni kell (gyoril@mmikl.hu címen), ha az nem egyezik a később meghirdetendő kiállítási megnyitó napjával.
11. Aki 5.000 Ft nevezési díjat utal át, postán kapja meg a kiállítás fotóalbumát, legkésőbb 2011. június 15-ig.
12. A nevezési díj befizethető sárga színű banki készpénz átutalási megbízáson is. Aki a nevezési lapján jelzi, hogy szüksége van egy ilyen készpénz átutalási megbízásra, annak postán elküldjük.
13. A nevezési díjak 2011. február 20-ig rendezhetők. Ha addig nem érkezik be a nevezi díj, akkor a beküldött fotókat töröljük a pályázati anyagból, függetlenül attól, hogy a zsűri miként értékelte.
14. Pályázati naptár: A fotók beküldésének határideje: 2011. január 10-én 24.00.
Figyelem! A pályázatokat fogadó email postafiók mérete óriási, de így sem garantálható, hogy az utolsó egy-két napban beküldött több ezer fotót fogadni tudja (annak ellenére, hogy a rendezők folyamatosan mentik a beérkező pályaműveket). Ezért nem fogadunk el senkitől sem óvást, vagy reklamációt amiatt, ha egy küldeményt – a postaláda megtelt üzenettel – visszaküld a szolgáltató. A megoldás ugyanis kézenfekvő: már egy-két-három héttel korábban be kell küldeni a pályázatra szánt képeket, amelyek kézbesítéséről ki-ki kérjen automatikus visszaigazolást a szolgáltatótól. Beküldési cím: utazas2011@gmail.com
– Zsűrizés: 2011. február 10-ig
– Értesítés a zsűrizés eredményéről, az első kiállítás helyszínéről és időpontjáról: 2011. február 25-ig – kizárólag a Fotósélet elektronikus hírlevélben és a www.mafosz.hu honlapon.
– Az ingyenesen kölcsönözhető fotókiállítás másodbemutatói szerte az országban: 2012. február végéig (a kölcsönzési igények bejelenthetők: gyoril@mmikl.hu címen)
A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a Győri Lajostól.. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu
Befizetési csekk ugyanitt igényelhető. A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu címről.
*
*

Digitális fotópályázat

Hagyományok Európában (Spanyolország-Magyarország)
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) és Magyarország Barcelona-i Főkonzulátusa fotópályázatot hirdet Spanyolországban és Magyarországon készült alkotások számára, amelyek témája e két ország népművészete, népviselete, néprajza, népi hagyományai, népi mesterségei, népi építészeti öröksége, tárgykultúrája.
A fotópályázat védnöke: Spanyolország budapesti Nagykövetsége és Magyarország madridi Nagykövetsége. A pályázat célja, hogy az utazás közben észlelt vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A beküldött képekből – kellő mennyiség és minőség esetén – kiállítást tervez az MMIKL Barcelonában, Madridban és Budapesten, illetve fotóalbumot jelentet meg.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton a spanyol és magyar fotósok részvételét várjuk életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Részvételre biztatjuk azokat a turistákat, akik bel- és külföldi útjaik során sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.
2. A pályázat témája kötött: Spanyolországban és/vagy Magyarországon készült alkotások küldhetők be, amelyek témája e két ország gazdag népművészete, népviselete, néprajza, népi hagyományai, népi mesterségei, népi építészeti öröksége, tárgykultúrája.
3. Szerzőnként beküldhető maximum 10 digitális vagy digitalizált felvétel JPG formátumban. A fotók hosszabbik oldala kb. 2000 pixel legyen. Minden felvétel file-neve a pályázó Családneve_Keresztneve_aképrövidcíme_anevezésilapszerintisorszáma.jpg . A kép utómunkálata csak az eredeti élmény vizuális hangsúlyát emelheti ki (színkorrekció, kontraszt, fényerő, képkivágás), de nem változtathat tartalmán. Fantáziakép nem pályázhat.
4. A pályaműveket e-mailben lehet beküldeni a e.hu.foto@gmail.com címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 15 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők.
5. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteniük számítógéppel, magyar vagy spanyol nyelven. A nevezési lap fájlneve: Családnév_Keresztnév.doc (csak 2003-as Word dokumentumban fogadjuk a nevezési lapot). A képek és a nevezési lap csatolva egy üres levélhez a következő email-címre küldhetők e.hu.foto@gmal.com Figyelem! Tömörített állományokat, óriásleveleket, nem fogadunk és nem csomagolunk ki.
6. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek címében feltüntetett leírással. A nevezési lap letölthető a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu oldalról.
7. Díjazás: 1-5. díj: 5.000 – 5.000 Ft értékű fotóművészeti album és oklevél. A díjazás során kiválasztunk két fő díjas alkotást; az egyik magyar alkotó Spanyolországban készített felvétele, a másik spanyol szerző Magyarországon készített felvétele lesz.

Pályázati naptár:

A fotók beküldésének határideje: 2011. január 15.
Zsűrizés: 2011. január 25-ig.
Értesítés a zsűrizés eredményéről – kizárólag e-mailben -, a kiállítás helyszínéről és megnyitójának időpontjáról: 2011. február 5-ig.
A fotókiállítás bemutatói Spanyolországban és Magyarországon: 2011. március 15-től.
További információ kérhető a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársától, Győri Lajostól. Postacím: 1011 Bp., Corvin tér 8. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu. Nevezési lap ugyanitt igényelhető vagy letölthető a www.mmikl.hu címről.
*
*

Pályázati felhívás

A Pannónia Fotóművészeti Fórum és a Győri Fotóklub Egyesület meghirdeti a 18. Pannónia Fotószalont.

Részt vehetnek a Duna vonalától nyugatra működő fotóművészeti alkotóközösségek, működjenek akár a mai országhatárokon kívül, amelynek vannak magyar nemzetiségű tagjai, egy-egy kollekcióval.
Egy kollekció max.18 képből állhat. Ezen belül egy szerző max. három alkotása vehet részt. A kollekcióban sorozat nem szerepelhet!
A pályázat témája kötetlen, beküldhető minden olyan alkotás, amely személyiségi jogokat nem sért. Az előző Pannónia Fotószalonokon szerepelt képek nem vehetnek részt! (a korábbi MAFOSZ Szalonon való szereplés azonban nem kizáró ok!) A beküldendő képek mérete 40×50 cm, az ennél kisebbeket erre a méretre paszpartuval ki kell egészíteni. (Ekkora méretű keretek állnak rendelkezésre)
A képek hátoldalán szerepelnie kell: a szerző nevének, a kép címének, a fotóközösség nevének, postacímének, működő e-mail címének és a kép nevezési lappal megegyező sorszámának.
Nevezési lap nélkül érkezett és a kiírásnak nem megfelelő alkotásokat a rendezőség nem bocsájtja a zsűri elé.
A rendezőnek a kiállítás propagandája érdekében jogában áll az elfogadott képeket nyomtatásban is megjelentetni, ha az alkotó ez ellen a nevezési lapon nem tiltakozik.
Minden pályázó megkapja a kiállítás képjegyzékét (katalógusát).
A képeket visszaküldésre alkalmas csomagolásban kérjük küldeni.
A beküldött alkotásokat a legnagyobb gondossággal kezeljük, de a szállításból eredő sérülésekért felelőséget nem vállalunk.
Zsűri: Nagy István E-MAFOSZ/G, Szentesi Fotókör vezetője, Imre Tamás fotográfus, Természetfotó Magazin főszerkesztője, Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesület ILFIAP elnöke, Szabó László AFIAP, Szlovákia. A zsűri döntése végleges, megfellebbezhetetlen.
Beküldési határidő: 2011.január 15.
Zsűrizés: január 28-ig.
Értesítés: február 4-ig
Kiállítás: február 5- 27 között
A Pannónia Fotóművészeti Fórum időpontja: február 5. 14 óra
A Pannónia Fotószalon megnyitója: február 5. 16 óra
Visszaküldés: július 10 – ig.
A Kiállítás helye: Győr, Városi Művészeti Múzeum Képtára (Napóleon-ház, 9021 Győr, Király u. 4.)
Beküldési cím: Szabó Béla, Győri Fotóklub Egyesület, Öttevény, Fő u. 57., 9153

Fotósélet – 2011. január 3.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles