28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2010. december 6.

Búcsúzunk…

A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége Fotóklubjának 64 évet élt tagjától, az ungvári

Picur Zoltán tól…
*
*

A világ gyermekei – nemzeti kollekció
A Szingapúri Fotográfiai Társaság (PSS), a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetséggel (FIAP) karöltve szervez nemzetközi fotókiállítást a két szervezet 60 éves évfordulója alkalmából, A világ gyermekei címmel. A hazai előzsűrizésre 520 digitális alkotás érkezett 74 szerzőtől. A zsűri tagjai – Dolezsán Ágnes fotóművész,
Fabó Katalin fotóművész, Homoga József aranydiplomás fotóművész, Juhász Miklós EFIAP/g, aranydiplomás fotóművész és Győri Lajos – 1-től 10 pontig értékelték a képeket, egymástól függetlenül. A pontszámok végül összeadódtak. A nemzeti kollekciót a legmagasabb pontszámú képekből állítottuk össze. Egy szerzőtől maximum 2 képet tartalmazhat a kiküldendő kollekció. Íme a lista:
Bankó Éva (Budapest): Bezárva
Bek Balla Mónika (Budapest): Gyönyörűség
Biró Dávid (Pomáz): Lenny
Bíró Gabriella (Budaörs): Körbe-körbe
Boczkó Tamás (Budapest): Repülőshow
Dér Asia: Élet
Dér Asia: Testvérek
Dvornik Gábor (Sződliget): Angyal
Farkas Tibor (Budapest): Munkában nincs játék
Farkas Tibor (Budapest): Álom az utcán
Horváth Tamás (Hajdúböszörmény): Barátnők
Huszka Ádám (Pálmajor): Barátok örökre
Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár): The look
Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár): Yelena
Mann Judit (Budapest): Dudás akar lenni
Nagy Tímea (Balatonfüred): Melegedők
Pádár Piroska (Budapest): A bringám
Szabó Márta E-MAFOSZ (Székesfehérvár): Vajon…?
Szabó Márta E-MAFOSZ (Székesfehérvár): Fellegekkel szárnyaló
Wágner Csapó József (Budapest): Kirekesztve
Tavasszal eldől, hogy sikerül-e a gyermeknapra a további képekből kiállítást rendezni. Akkor újra elővesszük a zsűri pontszámait és elkészítjük a bővített válogatást.
A www.mafosz.hu oldalon megtekinthető a pályázatra beküldött összes kép összesített pontszáma, csökkenő sorrendben. Köszönjük a pályázók részvételét.
*
*

A tiszteletpéldányok átvehetők
Az Ausztrália és Új-Zéland magyar szemmel című kiállítás anyagát tartalmazó fotóalbum megjelent. A tárlaton szereplő budapesi alkotók 1-1 tiszteletpéldányt átvehetnek a Magyar
Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus épületében (I. ker., Corvin tér 8.,), de csak kizárólag előzetes időpont egyeztetést követően: gyoril@mmikl.hu, vagy 225-
6033. A vidéken élők postán kapják meg. Az Ausztráliában és Új-Zélandon élőknek a követségek juttatják el a tiszteletpéldányokat.
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók
A Heves Megyei Fotóklubban 2010. dec. 3-án 19 órakor Molnár István Géza E-MAFOSZ/g Úti képek címmel Olaszországról tart vetítést. A negyedév legjobb képe c. pályázat nyilvános zsűrizése pedig dec.17-én 19 órakor történik. Mindkét esemény a BBKH-ban, a Knézich K. u. 8. 104-es termében kerül megrendezésre.
*
Szentesi Fotókör kiállítását a Vajdasági Fotó-, Film-és Videoszövetség Fotógalériájában (Újvidék, Szerbia, Nikola Pasity u. 34.) mutatták be. A megnyitóról készült képek megtekinthetők:
Katalógus PDF-ként itt:
*

65th Bristol International Salon of Photography 2011pályázati feltételei itt olvashatók: www.bristolphoto.org.uk továbbá a www.mafosz.hu weblapon is
*
Mészáros Annarózsa Legyen a zene mindenkié című fotókiállítása 2010. december 13-án 15.30-kor nyílik meg a Pasaréti Kájoni János Ferences Házban (Bp., II. ker., Szilfa u. 4.).A tárlat a hónap végéig látogatható.
*
Megjelent a Természetfotó Magazin téli száma, számos cikkel és illusztrációval. Megtekinthető a www.termeszetfotomagazin.hu címen.
*

Leveles Zoltán és Juhász Balázs Álmom India című könyvbemutatója és fotókiállítása 2010. december 7-én 19 órakor kezdődik Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az érdeklődők megtekinthetik a Guru című filmet is Tóth Tamás rendezésében.
*
A Csillaghegyi Közösségi Házban (Bp., III. ker., Mátyás király útja 13-15.) tartott “Népek napja Finnország” című program része Csorba Károly (APS Stúdió) Juhannus című fotókiállítása is, amely december 31-ig látogatható.
*
Veszprémben, a Zeneművészeti Középfokú Szakiskolában nyílt meg ” A tél varázsa ” címmel a Bakony Fotóklub kiállítása. Kiállítók: Békefi Antal, Guzmits Viktória, Gazsi József, Gyurom János, Láng Tibor, Mátyus Károly és Nagy Timea. A tárlat a téli szünetig látható a tanintézményben.
*
Molnár István Géza aranydiplomás fotóművész 2010. december 7-én 19 órakor a Rotary-klubban Eger régi és új városképeiből tart vetítettképes előadást. Helyszín: Hotel Flóra klubterme Eger Fürdő u. 5.
*
Pannon Egyetem Fényképészköre és a HEMO Fotóklub által kiírt “MINDENNAPJAINK” című fotópályázat beadási határidejét 2011. 01 15-ig meghosszabbították. A nevezési díjat eltörölték. További információk: Ruppert Tamás e-mail: ruptomi22@gmail.com Pályázati kiírás:
*
2010. december 13-án 17 órakor nyílik Nagy Sugár (Kőbányai Pataky Fotóklub) fotókiállítása Veszprémben, a Városi Művelődési Központ Fotógalériájában (Dózsa György u. 2.). Látogatható 2011. január 15-ig.
*
2010. december 13-án a Deák Diák Galériában (VIII. Köztársaság tér 4.) 17 órakor “Az út”* címmel nyílik Hajdu György aranydiplomás, életműdíjas fotóművész emlékkiállítása. A kiállítást ifj. Hajdu György és
Fabó Katalin fotóművész, a MAFOSZ alelnöke nyitja meg.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Papp Elek EFIAP fotóművész (Ceglédi Fotóklub, Nagykőrös) Hong Kongban a 65th Hong kong International Salon of Photography versenyen kapott PSHK Bronz Medal -t egy fotójáért, ezen kívül három képét állították ki. Hong Kongban a 51st CPA International Salon of Pictorial Print- en The Best Portrait Gold Medal -t kapott egy fotója. Ugyanitt egy másik képe FIAP HM – t nyert. Szlovéniában, Celje- ben a 4th International Salon of Digital Photography versenyen egy képe PSA HM -t kapott, egy másik FIAP HM -t, ezeken kívül kettő kép került elfogadásra. Indiában a 7st Photolovers International Slider Digital Circuit- on tizenkettő fotóját fogadták el. Svédországban, Malmöben a 10th Malmö International Exhibition of Photographic Art- on fogadták el kettő képét. Szerbiában, Zajecarban a „Child 2010”- 34th International Photography Exhibition- on nyolc fotója került elfogadásra. Makaóban a 17th PSSM International Exhibition of Photography Macao- n egy képe került falra.
Indiában, Calcutta- ban a 12th Chhayapath International Salon of Photography versenyen négy fotóját fogadták el. Argentínában, Buenos Airesben a 3. Salón International de Imagen Virtual Foto Club Puilmes- en fogadták el három képét. Argentínában, Buenos Airesben a 2. Salón International de Imagen Virtual Fotogrupo- n hat fotója részesült elfogadásban. Ukrajnában, Lvivben a V. International Salon of Art Photography- „With Love to Women”- en egy képét fogadták el. Oroszországban, Dzerzhinskben a „Berega 2010” International Photography Exhibition- on három fotója került kiállításra. Sri Lanka- n, Wellampitiya- ban a 15th International Exhibition of Photography 2010- en egy fotóját fogadták el kiállításra. Írországban, Dublinban a Tallaght 20th International Salon of Photographic Art- on kiállításra került öt képe. Dániában, Roskilde- ban a Danish Digital 2010 versenyen egy fotóját fogadták el. Szlovéniában, Kranjban a Miniature 2010- en egy fotóját állították ki.
Németországban, Merchweilerben a 1. Internationaler Merhweiler Fotosalon- on három képét fogadták el.
Franciaországban, Tulle- ban a 6th International Exhibition Tulle- n kettő fotója került kiállításra. Ausztriában, Linzben a 3rd Digital Photo Award- Man and Nature versenyen hat fotóját fogadták el. Indiában, Chinsurah- ban a PAC International Salon 2010- en egy képe elfogadásra került.
*
*

Hirdetés

Eladó objektív: Canon EF-S 1785 mm IS USM optika + napellenző eredeti dobozban. Megkímélt, szép állapotú, lencsék karcmentesek, első-hátsó sapka van hozzá. Camera kft. által tisztítva. Ár: 60.000,- Ft. További információk Varga Nórától, a 20/455-0725-ös telefonszámon.
*
*

Hagyományok Európában (Spanyolország-Magyarország) – Digitális fotópályázat
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) és Magyarország Barcelona-i Főkonzulátusa fotópályázatot hirdet Spanyolországban és Magyarországon készült alkotások számára, amelyek témája e két ország népművészete, népviselete, néprajza, népi hagyományai, népi mesterségei, népi építészeti öröksége, tárgykultúrája.
A fotópályázat védnöke: Spanyolország budapesti Nagykövetsége és Magyarország madridi Nagykövetsége. A pályázat célja, hogy az utazás közben észlelt vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A beküldött képekből – kellő mennyiség és minőség esetén – kiállítást tervez az MMIKL Barcelonában, Madridban és Budapesten, illetve fotóalbumot jelentet meg.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton a spanyol és magyar fotósok részvételét várjuk életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Részvételre biztatjuk azokat a turistákat, akik bel- és külföldi útjaik során sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.
2. A pályázat témája kötött: Spanyolországban és/vagy Magyarországon készült alkotások küldhetők be, amelyek témája e két ország gazdag népművészete, népviselete, néprajza, népi hagyományai, népi mesterségei, népi építészeti öröksége, tárgykultúrája.
3. Szerzőnként beküldhető maximum 10 digitális vagy digitalizált felvétel JPG formátumban. A fotók hosszabbik oldala kb. 2000 pixel legyen. Minden felvétel file-neve a pályázó Családneve_Keresztneve_aképrövidcíme_anevezésilapszerintisorszáma.jpg . A kép utómunkálata csak az eredeti élmény vizuális hangsúlyát emelheti ki (színkorrekció, kontraszt, fényerő, képkivágás), de nem változtathat tartalmán. Fantáziakép nem pályázhat.
4. A pályaműveket e-mailben lehet beküldeni a e.hu.foto@gmail.com címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 15 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők.
5. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteniük számítógéppel, magyar vagy spanyol nyelven. A nevezési lap fájlneve: Családnév_Keresztnév.doc (csak 2003-as Word dokumentumban fogadjuk a nevezési lapot). A képek és a nevezési lap csatolva egy üres levélhez a következő email-címre küldhetők e.hu.foto@gmal.com Figyelem! Tömörített állományokat, óriásleveleket, nem fogadunk és nem csomagolunk ki.
6. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek címében feltüntetett leírással. A nevezési lap letölthető a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu oldalról.
7. Díjazás: 1-5. díj: 5.000 – 5.000 Ft értékű fotóművészeti album és oklevél. A díjazás során kiválasztunk két fő díjas alkotást; az egyik magyar alkotó Spanyolországban készített felvétele, a másik spanyol szerző Magyarországon készített felvétele lesz.

Pályázati naptár:
A fotók beküldésének határideje: 2011. január 15.
• Zsűrizés: 2011. január 25-ig.
• Értesítés a zsűrizés eredményéről – kizárólag e-mailben -, a kiállítás helyszínéről és megnyitójának időpontjáról: 2011. február 5-ig.
• A fotókiállítás bemutatói Spanyolországban és Magyarországon: 2011. március 15-től.
További információ kérhető a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársától, Győri Lajostól. Postacím: 1011 Bp., Corvin tér 8. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu. Nevezési lap ugyanitt igényelhető vagy letölthető a www.mmikl.hu címről.
***************
Fotósélet – 2010. december 6.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles