27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2010. október 18.

Emlékezünk, mert búcsúznunk kell …

Hajdu Gyuri bácsi nincs többé közöttünk.
Kalocsán még a fotós csapattal együtt járta végig a helyszíneket, készítette a legújabb felvételeit, amelyekből néhányat már a 85. születésnapjára rendezett kiállításon is láthattunk. Veszprémben már nem lesz velünk.
Bizonyára akadtak, akik nem kedvelték, mert mindig kimondta, amit gondolt. Nagyon sokan viszont épp ezért szerettük és tiszteltük, no meg azért, mert a cselekedetei sohasem cáfolták a szavait.
Az élete bővelkedett eseményekben, valószínűleg ki is hagyott volna néhányat, ha választhatott volna. Kemény erkölcsi elvek mentén élte az életét, sokszor bűnhődött is emiatt, mégis kitartott mellettük. Tele volt energiával, életörömmel, derűvel és EMBERSÉGGEL. Mindannyian, akik kapcsolatban voltunk Vele, építkezhettünk ebből. Olyan természetes módon tudott tanácsokat adni, javítani, mintha mindig pedagógus lett volna. Pedig nem az volt. Eredeti szakmája: szabó mester. Talán az is maradt volna, ha 1963-ban egy betegsége miatt nem kerül a Nyírő Klinikára, és Nyírő professzor nem tanácsolja neki, hogy ússzon, és találjon magának valamilyen kellemes elfoglaltságot. De mindez megtörtént, és Gyuri bácsi akkor lépett a fotósok útjára: a fotózás meggyógyította és az életévé vált. 47 éve vett részt a fotóművészeti közéletben. Nem csak fényképezőgéppel a kezében, hanem vezetőként, szervezőként is. A Rosti Pál Fotóklub vezetője volt, létrehozta a Rosti Pál Alapítványt és egy emlékszobát, kiállításokat rendezett, kétévente meghirdette a Rosti Pál Országos Emlékpályázatot, nyári táborokat kínált a fotós társaknak, és 2009-ben megalapította a Montázs Fényvarázsló Szeniorok Társaságát.
Aranydiplomás, életműdíjas fotóművészként lépett át egy másik útra, és ha igaz, hogy életünk alagútjának végén fényt látunk, akkor Ő már ott exponál. Jó fényt, Gyuri bácsi!
Az emlékező fotósok nevében: Fabó Katalin , a MAFOSZ alelnöke
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók
Az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ tisztelettel meghívja Önt és barátait 2010. október 21-én (csütörtök) 16 órára a kazincbarcikai Városi Kiállítóterembe (Egressy tér) A FELFÖLDI FOTOGRÁFUSOK SZÖVETSÉGE jubileumi kiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja: Bordás István, a Sárospataki Képtár vezetője. Közreműködik: a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei. A kiállítás 2010. november 20-ig tekinthető meg.
*
2010. október 16-án megnyílt a Kiss Fotó Kamara Galériája (Kecskemét, Kápolna u. 22.), ahol a jövőben fotókiállításokat rendeznek, valamint megtekinthetőek a magyar és nemzetközi fényképezőgép gyártás gyöngyszemei.
*

Prizma Kör elérhetőségei megváltoztak az új weboldal és blog: www.prizmakarika.hu
www.prizmakarika.blogspot.com
*

Escher Károly emlékkiállítása 2010. október 22-én 17 órakor nyílik az Országos Széchenyi Könyvtárban, amely november 20-ig látogatható keddtől szombatig 11 és 18 óra között, a Budavári Palota F épületében.
*
A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2010. október 23-án 15.00 órára a Művelődési és Ifjúsági Házba (Szentes, Tóth J. u. 10-14.), a
XVI. ALFÖLDI FOTÓSZALON megnyitó ünnepségére. A kiállítást megnyitja: Szirbik Imre Szentes város polgármestere.
*
Kisújszálláson, a Művelődési és Ifjúsági központban (Deák Ferenc út 6.) 2010. október 22-én pénteken 17 órakor Baán Katalin E-MAFOSZ MOZAIKOK című kiállítását Győri József történelemtanár nyitja meg. Megtekinthető november 10-ig a művelődési ház nyitvatartási rendjében.
*
*

Adomány
A Márvány Fotóműhely (Békéscsaba) 5.000 Ft anyagi támogatással járult hozzá a vörös iszap által okozott károk enyhítéséhez. Javasolják és kezdeményezik, hogy a szövetség más tagszervezetei is hasonlóképpen pénzadománnyal segítsék a rászorultakat.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) a Szlovéniában megrendezett International Photographic Competition “Women & Men” 2010 versenyen, négy képét fogadta el a zsűri, melyből a “Yelena” című portré, Special Jury Award -ban részesült. A Szerbiában megrendezett Green Balance 2010 International Salon of Photography versenyen öt képét fogadták el, melyből a „Mérgezett város” című alkotása Green Balance Silver Medal-ban részesült.
*

Tarcsa Balázsnak (Kőbányai Pataky Fotóklub) a 6th International Photography Exibition “Rock 2010” Szerbia (FIAP 2010/069) pályázaton 11 elfogadása volt, ebből a Sámán IV. c. képe FFS GOLD MEDALBAN részesült. 5th Malta International Photographic Exhibition, Málta (FIAP 2010/075) 4 elfogadás Amphora c. kép FIAP RIBBON-t kapott. 46º Salão Jauense Internacional de Arte Fotográfica, Brazília (FIAP 2010/105) 2 elfogadás. II Salón Internacional de Imagen Virtual FotoGrupo 30/40 (FIAP 2010/080) Argentína 4 elfogadás.
“Berega 2010” International Photography Exhibition 2010 (FIAP 2010/067) Oroszország 3 elfogadás.
3rd International Salon of Digital Photography “NARAVA 2010” Szlovénia 2 elfogadás.
34th International Photography Exibition “Child 2010” (FIAP 2010/133) Szerbia 9 elfogadás.
4th International salon of Digital Photography “CELJE 2010” Szlovénia 2 elfogadás.
*

Eladó
Eladó egy megkímélt, kitűnő állapotban lévő Panasonic DMC-FZ50 csúcs kompakt fényképezőgép, eredeti dobozában és minden gyári tartozékával. Ezeken felül adok hozzá egy 2 Gb-s kártyát, egy pótakkumulátort, egy-egy UV és Polar szűrőt,csuklópántot és fotós táskát. Ára 78 e Ft. Mindezeken felül eladó egy Lumix 0,7x-s nagylátószögű előtét lencse. Ára 34 e Ft. A gépre egy hét kipróbálási garanciát adok. Megkeresések: szigiz70@yahoo.com E-mail címen,vagy 782-4161 vezetékes telefonon.”
*
*

Nemzetközi fotótábor Bögöz (Erdély, Udvarhelyszék) községben
Idén második alkalommal szervezi meg Bögöz községben, sorban a XIIIV. Orbán Balázs szemével elnevezésű nemzetközi fotótábort, október 15-22. között, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a bögözi Polgármesteri Hivatal meg az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület. Meghívott fényképészek: Kerekes István (Kazincbarcika), Teutsch Gabriella, Teutsch Alpár (Csíkszenttamás), Antal Levente, Kelemen Lajos, Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy), Kozma Erzsébet (Zetelaka), Czire Alpár (Székelykeresztúr), Vass Lehel (Székelyudvarhely), Flórián Csaba (Béta), Fülöp Lóránt (Agyagfalva) – mondta el Balázs Ödön, a Forrásközpont fotósa, a tábor szakmai irányítója. Mint megjegyezte, az első tábor május 7-13. között zajlott, és a mostaninak is célja továbbra is megörökíteni, dokumentálni a fotográfia segítségével az udvarhelyszéki falvak ezredfordulós életvitelét, hangulatát. A következő településekről van szó ez esetben: Agyagfalva, Béta, Bögöz, Décsfalva, Mátisfalva, Székelydobó, Székelymagyarós, Vágás. A tábor ideje alatt a meghívott fotográfusok naponta bejárják a falvakat, az ott készített felvételekből pedig később kiállítást szerveznek a községben.
*
*

JegyzŐkönyv
Amely készült 2010. október 13-én a Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskolában a 7. Nemzetközi Fotópályázat zsűrizésén.
A bíráló bizottság tagjai:

Török Tamás AICA, kurátor (HU)

Lőkös Zoltán EFIAP (HU)

Patrus Sándor fotográfus, galéria tulajdonos (HU)
A pályázatra beérkezett 976 db kép 261 szerzőtől. Kiállításra javasolva 100 szerző 119 alkotása. A képjegyzék a jegyzőkönyv melléklete.
A zsűri díjazásra javasolja.

Felnőtt kategória:
I. helyezett: Bese József: Hihetetlen történet
II. helyezett: Horváth Endre: Emlékeimben
III. helyezett: Holop Ferenc: Bősi Erő-mű (Szlovákia)
Különdíj: Bagics Gábor : Duna plaza
Különdíj: Lizák Alex: A vándor (Ukrajna)
Különdíj: Schnelczer Zoltán : Hősök tere (Szlovákia)
Különdíj: Incze Domokos: Picnic (Románia)

Ifjúsági kategória:
I. helyezett: Berki Barbara: Flóra
II. helyezett: Szeiler Dorottya: Sziluett
III. helyezett: Sütő-Nagy Borbála: RGB
Különdíj: Pásztor Pálma: Kukucs
Különdíj: Velki Nikoletta: Tulipán
Különdíj: Takács Katalin: Sometimes I’m a million colors…

16 év alatti kategória:
I. helyezett: Mészár Norbert: „elkülönülés”
II. helyezett: Gosztom Gergő: 90 év
III. helyezett: Peterman Máté Károly: Vízió
Különdíj: Luzsicza Fanni: Önvizsgálat 1. és Önvizsgálat 2.
*
*

„A világ gyermekei” nemzetközi digitális fotópályázat ….
….amelyet a Szingapúri Fotográfiai Társaság (PSS), a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetséggel (FIAP) karöltve szervez a két szervezet 60 éves évfordulója alkalmából.
„A világ gyermekei” témája: a pályázatra szánt képek fókuszában a gyermekek és napi tevékenységük legyen. Portrék, életképek, gyermek a családban, gyermekközösségek, stb..
A részvétel feltételei:
Mivel a pályázaton a FIAP tagországai vehetnek részt, így a hazai előzsűrizésre csak a Magyarországon élő alkotók pályázhatnak életkortól, foglalkozástól és szakmai szervezethez való tartozásuktól függetlenül.
Az előzsűrizést Magyarországon a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) szervezi, de nemcsak tagszervezetei részére. Minden nemzeti szövetség egy ország-kollekciót, összesen 20 digitális alkotást továbbíthat Szingapúrba, szerzőnként maximum 2-2 digitális felvételt.
A készülő fotókiállítás meg kíván felelni az UNESCO törekvésének is, mely szerint a képek tíz százaléka a szegény/elnyomott gyermekek helyzetét mutassák be.
A részvétel fontos feltétele, hogy a fotók többsége Magyarországon készüljön.
A hazai előzsűrizésre egy szerző maximum 10 digitális felvételt küldhet be a következő műszaki paraméterek figyelembe vételével:
1. A képek lehetnek színesek, vagy fekete-fehérek;
2. 8-bites digitális JPEG formátumban, a képek hosszabbik oldalának minimálisan 2000 pixelnek kell lenni és a képfájlok tömörítésének legalább JPEG 10-es kompresszióval kell készülniük;
3. Digitális beavatkozások csak minimális mértékben végezhetők a képeken, melyek nem torzítják a valóságot.
4. A fájlok elnevezése: Családnév_Keresztnév_nevezésilapszerintisorszáma.jpeg
5. A nevezési lap kitöltése kötelező és emailen beküldhető. A nevezési lap fájlneve: Családnév_Keresztnév.doc (csak 2003-as Word dokumentumban fogadjuk a nevezési lapot).
6. A képek és a nevezési lap csatolva egy üres levélhez a következő email-címre küldhetők:
avilaggyermekei@gmail.com (Figyelem! Tömörített állományokat, óriásleveleket, nem fogadunk és nem csomagolunk ki).
Egy-egy email ne haladja meg a 15 Mb-ot. Inkább küldje be több levél mellékleteként a pályázati anyagot..
7. Beérkezési határidő: 2010. november 27-én reggel 6.00 óra
8. A beküldött képekből kiválasztott 20 alkotást továbbküldjük a Szingapúri Fotográfiai Társaságnak, továbbá egy fotóalbumban közzétesszük a www.mafosz.hu honlapon is a szerzők nevének feltüntetésével. A pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkért felhasználási díjat, szerzői jogdíjat sem a közreműködők, sem a rendezők nem fizetnek. Ezért csak az jelentkezzen a pályázatra, aki ezt a feltételt elfogadja.
9. Amennyiben a pályázatra beérkezett anyagban további 60-70 kép alkalmas lesz kiállításra, akkor a MAFOSZ megvizsgálja 2011-ben annak a lehetőségét, hogy a Gyermeknapon ezekből önálló kiállítást rendezzen. Erről azonban költségvetési okokból csak februárban születik döntés.
10. A zsűrizés eredményét a Fotósélet hírlevélben hozzuk nyilvánosságra és emailben küldünk értesítést a szerzőknek 2010. december 12-ig.
11. A hazai előzsűrizésnek nincs nevezési díja. Az ország-kollekció külföldi nevezési díját a MAFOSZ fizeti.
12. Minden pályázó szerzőnek rendelkeznie kell beküldött pályamunkája egyedüli szerzői jogaival – a PSS, a FIAP és a MAFOSZ nem vállal felelősséget semmilyen szerzői és személyiségi jogsértésért.
13. A fotópályázatot a FIAP támogatásával szervezik – az elfogadások szerzőnként beszámíthatók a FIAP minősítésekre beadott kérelmeknél.
14. Azok a pályázatra beküldött képek, amelyeknek kitöltik az IPTC adatmezőit (az ingyenesen letölthető és használható IrfanView programmal) felkerülhetnek a Közösségi Vizuális Napló weblapra is: www.kvn.hu
15. További információk kérhetők telefonon: (1) 225-6033 és emailen: gyoril@mmikl.hu
*
*

MOZGÁS-FORMA
Beadási határidő: 2011.03.01.
A Prizma Kör 1. alkalommal írja ki pályázatát MOZGÁSFORMA címmel.
A pályázatot két évente hirdetjük meg.
A kiírás célja, hogy összegyűjtsük és megmutassuk a mozgás és a forma világ különböző formáit.
1. MOZDULATOK, TÁNC, SPORT, SZABADIDŐ, JÁRMŰVEK, TÁRGYAK, ABSZTRAKT A TERMÉSZETBEN ÉS TERMÉSZETI JELENSÉGEKBEN ÉSZLELHETŐ, MEGFIGYELHETŐ MOZGÁSOK, ELMOZDULÁSOK, BEMOZDULÁSOK, ÁLLATOK, NÖVÉNYEK, VÍZESÉSEK, ÉS BÁRMI, AMI MOZGÁSRA KÉPES. A képek tükrözzék a mozgás dinamikáját.
2. Valamint, azokat az íveket, formákat, alakzatokat keressük elvont értelemen is, amelyek, minden valós vagy elképzelt, megkreált formát öltve fényképpé váltak a fények, árnyékok és a formák adottságai révén, akár natúr, akár művészi formákat öltve. A pályázaton Magyarország és a környező országok alkotói, életkortól és foglalkozástól függetlenül vehetnek részt és küldhetnek be színes, ill. fekete-fehér képeket egyaránt.
A pályázatra 2 kategóriában összesen 10 db, kategóriánként 5-5 felvételt lehet beküldeni.
A pályaműveket kizárólag digitális adathordozón (CD-n vagy DVD-n) lehet beküldeni.
Képeket nem kell kinagyítani ! A nyertes képeket mi nagyítjuk ki.
A „CD” 1 vagy 2 MAPPÁT tartalmazzon, a kategóriáknak megfelelő számozással és a pályázó nevével. Pl: 1-kategória_Gábor János
A két mappában lévő képek file neveit a következő képen nevezze el mindenki:
Kategória száma-kép szám_név_lakhely_képcím
Pl: 1_1_Gábor János_Debrecen_Esti hangulat
Fotóklubok: a csoportosan küldött képeknél minden Alkotót külön mappába kell rendezni!
A JPG képek pontos mérete: 300 dpi, 21x30cm (3604×248 pixel)
vagy hosszabbik oldala 30 cm-es, 3604 pixel legyen.
1. KATEGÓRIA: MOZGÁSSAL KAPCSOLATOS KÉPEK
2. KATEGÓRIA: ÍVEK-FORMÁK-ALAKZATOK
NEVEZÉSI DÍJ: 1500 FT , vagy 5 Euro.
Az összeget postautalványon, vagy a CD-vel együtt feladva lehet befizetni.
A kitöltött nevezési lapot kérnénk kinyomtatva is és a CD-re rámentve is elküldeni.
Az adathordozón és a nevezési lapon szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma,
e-mail címe nyomtatott betűvel olvashatóan, ha lehet gépelve kitöltve.
A határidőn túl ill. a kiírásnak nem megfelelően ellátott anyagot a pályázatból kizárjuk.
A kiállítás népszerűsítése érdekében a kiállított képeket digitális vagy nyomdai katalógusban, sajtóban való megjelenés esetén a kiírók, szerzői jogdíj fizetése nélkül felhasználhatják.
Díjazás: A kategórianyertes művek beküldői tárgyjutalomban részesülnek.
Beküldési cím: PRIZMA KÖR – 1475. Budapest. Postafiók: 337.
A nevezési lap letölthető a www.prizmakarika.hu weboldalról, igényelhető a
06 20 911 72 57-es mobilszámon, vagy a prizmakarika@gmail.com e-mail címen.
A pályázat eredményéről mindenkit e-mailban értesítünk.
PÁLYÁZATI NAPTÁR:
Beadási határidő: 2011.03.01. +3nap (pénteki feladást elfogadunk)
Zsűrizés: március
Értesítés: március
Megnyitó: április
www.prizmakarika.hu – www.prizmakarika.blogspot.com
*
*

A TIT Pannon Egyesülete és a Győri Fotóklub Egyesület „TIT-ÉV Fotója – Év Fotósa” címmel nemzetközi fotópályázatot hirdet.
A pályázat és kiállítás lehetőséget kínál minden fotózást szerető embernek, hogy évente bemutathassa legjobb alkotásait, s közülük kerüljön kiválasztásra a „TIT ÉV – Fotósa” és a „TIT ÉV – Fotója”.
Részvételi feltételek: A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet. Egy szerző legfeljebb 4 színes vagy fekete – fehér kötetlen témájú papírképet küldhet be. Az alkotások mérete 30x 40 cm . Az ennél kisebb méretű fotókat 30×40 cm-es 2 mm-nél nem vastagabb kartonra kell felragasztani. (A méret be nem tartása kizárja az alkotást a pályázatból.) Képsorozat nem küldhető be. Minden kép hátoldalán szerepelni kell a szerző nevének, postacímének és alkotása címének.
A kiíró a pályázattal kapcsolatos publikációban a beküldött pályamunkákat térítésmentesen felhasználhatja. Ez ellen a szerző a nevezési lapon tiltakozhat. Minden pályázó megkapja a kiállítás katalógusát. A pályázaton csak a nevezési díjat befizető pályázó vehet részt.
Nevezési díj: Pályázónként: 2500 Ft / fő vagy 12 € / fő
A beküldött fotókat a kiíró az értékelést illetve a kiállított alkotásokat a vándorkiállítást követően visszaküldi.
A nevezési díjat csekken kell befizetni, mely a „Nevezési lap”-pal együtt igényelhető a kiírónál. További információ magyar, német vagy angol nyelven: igényelhető (36/96-525-060, fax:36/96-525-062, gyor@titpannon.t-online.hu ) A fotókat nyomtatványként, ajánlott küldeményként kérik postázni. Csomagot a kiírók nem vesznek át.
Beküldési cím: TIT Pannon Egyesülete H-9023 Győr, Szent István u. 5.
Postai úton történő beküldés esetén: TIT Pannon Egyesülete, Győr, Pf.: 83, 9002 Hungary
Pályázati naptár:
Beérkezési határidő: 2010. november 25.
Zsűrizés: 2010. december 10.
Értesítés: 2010. december 20 – ig.
A zsűri tagjai:
Szabó László AFIAP, Magyar Fotóművészek Világszövetsége tagja, fotóművész (Szlovákia);
Szabó Béla AFIAP, E-MAFOSZ/G, Hon-ÖGPh, EPHAP, Magyar Fotóművészek Szövetségének a tagja, fotóművész, (Győr – Magyarország)
Dániel István E-MAFOSZ/G, ES-MAFOSZ fotóművész (Győr – Magyarország)
Sarmaság László festőművész (Győr – Magyarország)
A díjátadás és a kiállítás megnyitása ünnepélyes keretek között történik.
A kiállítás helyszíne: Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ, Győr, Árpád út 44.
Győri kiállítás megnyitója: 2011. február 8. 18 óra
Kiállítás látogatható: 2011. március 5-ig
Fotósélet – 2010. október 18.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles