27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2010. október 11.

Fotókiállítások, események, meghívók
Október 11-én 17 órakor a Deák Diák Galériában Szabó Réka (Szivárvány Fotóklub) Az én Palota-negyedem – szép VIII. kerület című kiállítását
Fabó Katalin E-MAFOSZ nyitja meg.

Búcsúzunk…

… Hajdu György aranydiplomás, Életmű-díjas fotóművésztől (1925-2010).
Kedves Fotósok!!!
Édesapám 2010. október 9-én 4.15 perckor e földi világból elköltözött. Kérlek benneteket, hogy egy mécsest gyújtsatok érte és akiket érint még, azoknak szóljatok. Hamvasztás utáni búcsúztatásának időpontját és helyét megírom és kérem, hogy gyújtsatok akkor is érte egy mécsest!!! Köszönöm! További jó egészséget kívánva és megköszönve a sok szépet, amit adtatok Édesapámnak, köszönök el.
Hajdu Edit

Mocsány Éva ES-MAFOSZ (Székesfehérvári Fotóklub) Természet a közelben című fotókiállítása 2010. október 20-án 18 órakor nyílik a székesfehérvári Művészetek Házában (III. Béla király tér 1.). Köszöntőt mond Posfai Attila ES-MAFOSZ, a Székesfehérvári Fotóklub vezetője. A tárlat látogatható november 5-ig, munkanapokon 8 és 18 óra között.
*

Kalló Márta (EKE Fotóklub, Kolozsvár) Feketetói vásár című fotókiállítását Vas Géza nyitotta meg 2010. október 10-én Kolozsváron, az Újalsóvárosi Református Egyházközség Fehér Galériájában (Pata u. 195. sz.).
*
*

X. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás
Rendező: a Magyar Fotóművészek Világszövetsége és a Helios Fotóklub.
Helyszín: Csemadok Galéria, Komárno, Kossuth tér 3.
A kiállítás látogatható: 2010. október 14-től 29 ig.
Megnyitó ünnepség: 2010. október 13-án 17 órakor.
Kiállítók: Adelmann István, Baán Katalin E-MAFOSZ, Balázs Ödön, Bálint Zsigmond AFIAP, E-MAFOSZ/g, Bándi András, Bátky Tamás, Bozsoki Adrienn, Czire Alpár , Csákány Lóránt, Demeter Iringó, Farkas Szabolcs, Fekete Réka, Gergely József, Görbe György, Haragos Zoltán EFIAP, Holop Ferenc, Incze Domokos AFIAP, E-MAFOSZ, Incze István AFIAP, Jakab Tibor EFIAP/s, Kálmán H. Szilvia, Kálmán Roland, Kanovits Gábor, Kaprinay Éva, Kerekes István, Kibédi Sándor, Kovács László Attila, Kovács Réka, Kozma Erzsébet, Kucsera Jenő AFIAP, Lőkös Zoltán EFIAP, E-MAFOSZ/g, Magyarosi Réka, Moldován Mihály EFIAP/b, E-MAFOSZ/g, Moldován Zsolt, Ölbey Zoltán E-MAFOSZ, Prezmeczky Péter, Rogoza Ferenc , Roncsák József , Semnic Róbert , Svec Andrea, Dr. Szabó József, Ifj. Szabó József, Szabó Márta E-MAFOSZ, Szathmáry-Király Ádám EFIAP, E-MAFOSZ/g, Szita László AFIAP, E-MAFOSZ, Dr. Szőke Attila , Teutsch Alpár , Tóth Zsuzsanna AZ ÉV FOTOGRÁFUSA 2010, Török Gáspár EFIAP, Urak István, Várday Béla , Varga Tamás , Varga Tibor AFIAP, Vass Lehel, Veres Izolda, Viczay Lajos AFIAP, E-MAFOSZ/g, Vida József, Vinczefi László, Vincze-Jancsi Szabolcs, Zágon László EFIAP, E-MAFOSZ/g.
*
*

Kölcsönözhető fotókiállítások
Közművelődési intézmények, galériák szíves figyelmébe ajánlunk olyan fotókiállításokat, amelyek térítésmentesen kölcsönözhetők a Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátustól. Csak az oda-vissza szállításról kell gondoskodni. A kiállításokhoz térítésmentesen adunk a partner intézményeknek kiállításonként 100-100 db képeslapot a tárlat helyi népszerűsítésére.
27. MAFOSZ Szalon (100 db 30×40 cm-es képkeretben)
Kalaznói látogatás (80 db 30×40 cm-es képkeretben)
Utazás a világ körül – 2010 (80 db 24×30-as képkeretben)
Ausztrália és Új-Zéland magyar szemmel (80 db 30×40 cm-es képkeretben)
Országos Diák Fotókiállítás (90 db 24×30-as képkeretben)
X. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás
Időpont egyeztetés és további információ Győri Lajostól, az MMIKL fotóművészeti referensétől: gyoril@mmikl.hu vagy 06 (1) 225-6033
*
*

Tiszteletpéldányok
Megjelent a Kortárs magyar fotográfia fiatal tehetségei – 2010című fotóalbum, amely a Diákok Országos Fotókiállításának anyagát tartalmazza. A könyv kiadását támogatta a Szülőföld Alap és a Nemzeti Civil Alapprogram. Ezért minden kiállító egy-egy tiszteletpéldányt átvehet – megbízott útján is – a MAFOSZ székhelyén (1011 Bp., Corvin tér 8.), de kizárólag előzetesen egyezetett, visszaigazolt időpontban: gyoril@mmikl.hu Az érintettek (kiállítók) névsora a www.mafosz.hu weblapon található.
*
*

Hirdetések
Eladó CANON 430 EX II vaku, 2010 augusztusban vásárolt, garanciás,tartozékaival, használati utasítással + diffúzor kupak, valamint használt CANON 420 EX tokkal, talppal, házi készítésű derítő lapocskával. irányár 55 illetve 35 ezer forint. átvehető, megnézhető Budapesten. Érdeklődni lehet e-mailben: sala90@vipmail.hu Salamon László
*
Slide show készítésben járatos kollégát keres Rózsa Zsuzsa. E-mail címe: zsurozsa@hotmail.com, mobilszáma: (20) 325-7838
*
*

2nd Finland International Digital Circuit

Sakari Mäkelä President of circuit
circuit@finlandcircuit.fi
*
*

Nemzetközi fotópályázat nevezési díj nélkül
A japán fényképész szövetség idén 71. alkalommal rendezi meg “International Photographic Salon of Japan” nevű nemzetközi fotópályázatát, melyre magyar fotósok jelentkezését is várják. A külföldiek számára a részvétel ingyenes, jelentkezési határidő 2010. október 29.
További információk és jelentkezési lap itt:

*
*

Utazás a világ körül – 2011

Nemzetközi, digitális fotópályázat turistáknak, utazóknak!

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség e – együttműködve a Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal – ismét meghirdeti nemzetközi fotópályázatát Utazás a világ körül címmel. A pályázat célja, hogy az utazás közben szerzett vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A nyilvános szerepléssel járó sikerélmény pedig ösztönzést adhat a fényképezőgép tulajdonosokat arra, hogy a jövőben ne csak privát célra készítsenek utazásaikról emlékképeket, hanem a közönségnek is. Ez az út vezethet el a tudatos képalkotásig, amikor már nem a véletleneken múlik egy-egy jól sikerült felvétel. Exponálás előtt tehát érdemes válaszolni arra, hogy mit, hogyan, mivel és miért örökítünk meg utazásunk során. A pályázat címét nem kell szó szerint érteni! Nem követelmény a Föld megkerülése ahhoz, hogy valaki sikeresen szerepeljen a tárlaton. Talán elegendő a szomszédos településre kirándulni, vagy saját környezetüket felfedezni, s máris elkészülhet a pályamű.

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. A rendezők kifejezetten biztatják részvételre azokat a turistákat, akik egyéni vagy társas úton jártak a világ bármely országában, vagy éppen idehaza kirándultak, sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.
2. A pályázat témája kötetlen. Műemlékfotók, portrék, eseményfotók, tájképek, természet- és állatfotók, városképek, makro-felvételek, hangulatképek, stb. egyaránt beküldhetők, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján készültek.
3. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek öt évnél nem régebben készültek és a korábbi Utazás a világ körül c. fotókiállításon még nem mutatták be őket, továbbá nem jelentek meg semmilyen könyvben.
4. Egy pályázó maximum 10 db fekete-fehér vagy színes – DIGITÁLIS képet küldhet be kizárólag emailben, A beküldött alkotások optimális felbontása: 1500×2102pixel (vagy ehhez közeli értékek, illetve a nyomtatási méret beállítása esetén: 13×18 cm). A zsűri által kiállításra javasolt képeket a MAFOSZ rendeli meg a fotólaborban. Az emailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg az 15 Mb-ot. Ha ennél nagyobb a tíz kép terjedelme, akkor kéretik több emailhez csatolni azokat. Aki a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyja, számítson arra, hogy a levelező szolgáltatók esetleg nem továbbítják a küldeményüket. Becsomagolt állományokat, óriás leveleket nem fogaduk. Minden képet egyenként kell mellékletként csatolni egy emailhez.
5. A pályaművek file neve a következő adatokat tartalmazza ékezetes betűkkel írva: a pályázó CSALÁDINEVE_KERESZTNEVE_Aképrövidcíme_Anevezésilapszerintisorszáma.JPG
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. A nevezési lap is beküldhető emailben. A nevezési lap fájlneve a pályázó neve legyen. Csak 2003-as Word doc-ban csatolható a képek mellé.
7. Beküldési cím: utazas2011@gmail.com
8. Díjazás: 1-5. díj: Oklevél és 5.000- 5.000 Ft értékű fotóművészeti album; Különdíjak: Oklevél és 30 db fotóművészeti album (3.000- 3.000 Ft értékben).
9. A pályázóknak nevezési díjat kell fizetni, amelynek összege:1.000 Ft/fő, attól függetlenül, hogy hány fényképet küldtek be. A nevezési díjakat a pályázattal és kiállítással kapcsolatos költségek fedezésére kívánják a szervezők felhasználni. A nevezési díj átutalható, de csak azon a néven, amely a nevezési lapon is szerepel. Számlaszámunk: MAFOSZ, 11701004- 20122009. A megjegyzés rovatban fel kell tüntetni: Utazás 2011 nevezési díj
10. Aki4.000 Ft nevezési díjat fizet, automatikusan megkapja – de csak személyes átvétel esetén a kiállítás fotóalbumát (a könyv átvételének időpontját előzetesen egyeztetni kell (gyoril@mmikl.hu címen), ha az nem egyezik a később meghirdetendő kiállítási megnyitó napjával.
11. Aki 5.000 Ft nevezési díjat utal át, postán kapja meg a kiállítás fotóalbumát, legkésőbb 2011. június 15-ig.
12. A nevezési díj befizethető sárga színű banki készpénz átutalási megbízáson is. Aki a nevezési lapján jelzi, hogy szüksége van egy ilyen készpénz átutalási megbízásra, annak postán elküldjük.
13. A nevezési díjak 2011. február 20-ig rendezhetők. Ha addig nem érkezik be a nevezi díj, akkor a beküldött fotókat töröljük a pályázati anyagból, függetlenül attól, hogy a zsűri miként értékelte.
14. Pályázati naptár: A fotók beküldésének határideje: 2011. január 10-én 24.00.
Figyelem! A pályázatokat fogadó email postafiók mérete óriási, de így sem garantálható, hogy az utolsó egy-két napban beküldött több ezer fotót fogadni tudja (annak ellenére, hogy a rendezők folyamatosan mentik a beérkező pályaműveket). Ezért nem fogadunk el senkitől sem óvást, vagy reklamációt amiatt, ha egy küldeményt – a postaláda megtelt üzenettel – visszaküld a szolgáltató. A megoldás ugyanis kézenfekvő: már egy-két-három héttel korábban be kell küldeni a pályázatra szánt képeket, amelyek kézbesítéséről ki-ki kérjen automatikus visszaigazolást a szolgáltatótól. Beküldési cím: utazas2011@gmail.com
– Zsűrizés: 2011. február 10-ig
– Értesítés a zsűrizés eredményéről, az első kiállítás helyszínéről és időpontjáról: 2011. február 25-ig – kizárólag a Fotósélet elektronikus hírlevélben és a www.mafosz.hu honlapon.
– Az ingyenesen kölcsönözhető fotókiállítás másodbemutatói szerte az országban: 2012. február végéig (a kölcsönzési igények bejelenthetők: gyoril@mmikl.hu címen)
A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a Győri Lajostól.. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: gyoril@mmikl.hu
Befizetési csekk ugyanitt igényelhető. A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu címről.

UTAZZON ÉS FÉNYKÉPEZZEN!
A jól sikerült felvételeit pedig küldje el az Utazás a világ körül – 2011 című fotópályázatára!
*
*

„AVASI KILÁTÓ” CÍMŰ FOTÓPÁLYÁZAT
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális és Vendégforgalmi Osztálya fotópályázatot hirdet „Avasi Kilátó” címmel.

1. A PÁLYÁZAT TÉMÁJA ÉS CÉLJA
A pályázat témája: “Miskolc”. A pályázat célja, hogy fényképek segítségével bemutassa a város gazdag építészeti örökségét, kultúráját, természetes és ember alkotta környezetét, egyedülálló eseményeit, rendezvényeit, történelmi és modern látnivalóit, hangulatait – egyszóval, hogy “teljes képet” adjon a mai Miskolcról , a miskolciakról és Miskolc vendégeiről. A pályázaton 2009-nél régebben készült alkotások nem szerepelhetnek. A pályázatra kizárólag Miskolcon, vagy közvetlen környezetében készült fényképeket fogadunk el. A képek témája ezen belül bármi lehet, ami nem sérti a pályázati feltételekben leírtakat. Nem a helyszín, hanem az élmény a lényeg!

2. A PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES

3. KI VEHET RÉSZT A PÁLYÁZATON
A pályázaton bárki részt vehet, állampolgárságától, lakóhelyétől, etnikai hovatartozástól, kortól, nemtől vagy foglalkozástól függetlenül. A pályázat nyitott mind hivatásos, mind amatőr fotósok számára.

4. BEADÁSI HATÁRIDŐ
A pályamunkák beérkezésének határideje 2011. január 31. A beadási határidő után beérkezett pályamunkák nem vehetnek részt a pályázaton. A szervezők nem felelősek semmilyen körülményért, ami miatt egy pályamunka nem érkezik meg használható (megtekinthető és az eredeti file-lal megegyező) formában, vagy egyáltalán nem érkezik meg a beadási határidőre a pályázat beadási címére.

5. A PÁLYAMŰVEK ZSÜRIZÉSE
A pályázatok a szervezők általi előzsűrizésen vesznek részt. A zsűri elé csak a formai feltételeknek, valamint a kiírás tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan fotók kerülhetnek, amelyek közül a szakmai zsűri, 2011. február 14-én választja ki a nyertes, illetve a kiállításra kerülő fotókat. A zsűrizés zárt formában történik.
A zsűri egy I., egy II., egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van sorozatból kiemelkedő képet egyedi kategóriába áttenni, valamint egy díjat megosztani két alkotó között és díjat nem kiadni.

6. KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS
A kiállításra kiválasztott képeket közönségszavazásra bocsátjuk.
A közönség a kiállítás helyszínén szavazócédulák segítségével szavazhat.

7. ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÁS ÉS A PÁLYAMŰVEKBŐL RENDEZETT KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA
2011. március-április. Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum.
A pályázat fotóművészeti szakmai támogatója a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum. Szakértő: Bán András igazgató.

8. TECHNIKAI ÉS EGYÉB FELTÉTELEK
A pályázati anyagok beadása kizárólag digitális formában (CD-én vagy DVD-én) aláírt regisztrációs adatlappal együtt – személyesen és postai úton – lehetséges.
A regisztrációs adatlap letölthető a www.miskolc.hu/ weboldal Kultúra/Pályázatok/Avasi Kilátó internetes helyről, vagy személyesen kérhető a beadás helyén 2010 június 1-től.
Beadás helye: Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, Kulturális és Vendégforgalmi Osztály, 3530 Miskolc, Batthyány u. 1.
A zárt zsűrizés időpontja: 2011. február 14.
Mindenki csak a saját maga által készített fotókkal pályázhat. Egy pályázó maximum 20 pályaművet adhat be, ami lehet egyedi kép és maximum 10 képből álló sorozat (a sorozat egy képnek minősül). Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként, ha mégis, az a kép vagy sorozat kizárását vonja maga után!

9. A PÁLYÁZATI ANYAGOK FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI
Képfile technikai feltételei:
File-típus: JPEG, legmagasabb minőségben
Minimális méret: hosszabbik oldal: 2500 pixel
Maximális méret: hosszabbik oldal 6000 pixel
A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.
A pályázó adatait, a képekhez tartozó képcímet és képaláírást nevezéskor, a regisztrációs adatlap és a pályaművek leadásakor adják meg (pl.: nagypeter-miskolc-3 (fotós neve, kép címe, nevezési lappal megegyező sorszám) az egyértelmű azonosítás a lényeg). Kérjük a pályázókat, hogy minden egyes feltöltött fotó vagy sorozat mellé csatoljanak egy-egy rövid leírást (Word dokumentum), amely elmagyarázza, hogyan kapcsolódik a fotó a pályázati kiíráshoz, és mire szeretnék vele felhívni a figyelmet.
A file-nevek nem tartalmazhatnak szóközt, alulvonást, ékezetet és egyéb speciális karaktert!

10. KÉPMANIPULÁCIÓ
Képmanipuláció (panoráma összefűzése több képből, kisebb retusálás, színkorrekció, stb.) megengedett, de csak azzal a kikötéssel, hogy nem változtathatja meg az eredeti kép(ek) tartalmát, célja csak a képek összefűzése, a kép minőségének javítása vagy esztétikai értékének növelése lehet. Számítógéppel létrehozott, vagy olyan képek, amelyeknek az eredeti tartalmát megváltoztatták, nem vehetnek részt a pályázaton.

11. DÍJAK
I. díj: 200.000 Ft készpénz és ajándékok
II. díj: 150.000 Ft készpénz és ajándékok
III. díj: 100.000 Ft készpénz és ajándékok
Közönségdíj: 100.000 Ft készpénz és ajándékok

12. SZERZŐI ÉS SZEMÉLYISÉGI JOGI FELTÉTELEK
A pályázó a regisztrációval hozzájárul személyes adatainak rögzítéséhez és a pályázatban szereplő feltételek szerinti kezeléséhez, továbbá nevének a pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához. A megadott adatokat Miskolc Megyei Jogú Város adatbázisában rögzíti, azokat harmadik félnek nem adja ki.
Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait. Amennyiben a beadott fotók mégis más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait megsértik, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a pályázat kiíróját mindennemű jogi igény alól mentesíteni.
A pályázati feltételek elfogadása – mely a pályázati adatlapon van – feltétele a pályázatra való regisztrációnak. Azáltal, hogy a pályázó a pályázati adatlapot kitöltötte és aláírta (regisztrál), tanúsítja, hogy elolvasta, megértette és elfogadta a pályázati feltételeket.
A pályázó a fotók pályázatra való beadásával engedélyezi, hogy a szervezők ingyenesen felhasználják a képet (a szerző nevének, a mű címének feltüntetésével) a pályázat céljaira: a kiállításra, valamint a pályázathoz kapcsolódó elektronikus és nyomtatott kiadványaikban, promóciós és reklámanyagaikban. Ez nem érinti a kép szerzői jogát, az továbbra is a pályázó tulajdonában marad.
A díjazott alkotások pályázói hozzájárulnak, hogy alkotásaikat a szervezők a pályázat céljain és időtartamán kívül is felhasználják (a szerző nevének, a mű címének feltüntetésével) más kiállításokra (országhatáron túl is), valamint a város elektronikus és nyomtatott kiadványaiban, promóciós és reklámanyagaiban. Ez nem érinti a kép szerzői jogát, az továbbra is a pályázó tulajdonában marad.
A Kulturális és Vendégforgalmi Osztály a szakmai zsűri által javasolt további képek használati jogának megvásárlását is kezdeményezheti az alkotó felé.

13. KAPCSOLAT
A pályázat során bármikor kapcsolatba léphet a pályázat szervezőivel a kultur@miskolcph.hu , illetve a kakoczkia@miskolcph.hu email címeken és a 46/505-865, 46/503-028 telefonszámokon.
**********

Fotósélet – 2010. október 11.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles