28.5 C
Budapest
Thursday, August 15, 2024

Mire fordítjuk az egy százalékot?

Köszönjük, ha 1%-odat a FotoKlikk számára ajánlod fel!

A beérkező felajánlásokat teljes egészében a honlap fejlesztésére fordítjuk.

Adószámunk: 18125366-1-41

Korábbi közhasznú tevékenységünkről a közhasznúsági jelentéseinkből olvashatsz.

Összefoglalva:
Eddigi tevékenységünk
A Fotoklikk a Fotográfiáért Közhasznú Alapítvány alapító okiratában rögzített céljainak megfelelően honlapunk hetedik éve segíti a hazai fotós társadalom személyei és szervezetei közötti együttműködést és szolgálja információs adatbázisként a professzionális és amatőr fotográfusokat.
2009-ben is naprakész tájékoztatást nyújtottunk a hazai fotós közélet eseményeiről, rendszeresen frissített honlapunkon látogatóink első kézből értesültek a kiírt pályázatokról, kiállításokról, előadásokról. 2009-ben 454 fotográfiai eseményről és 147 pályázatról tudósítottunk, 315 ezer egyedi látogató több mint 500 ezer látogatása 562 gigabyte letöltést eredményezett, látogatásonként átlagosan 44 a megtekintett oldalak száma.
AFotoKlikk.eujelenleg a hazai fotográfiai események legteljesebb adatbázisát nyújtja (3171 esemény, 867 hír, 700 pályázat (kiírás), 551 személy (bemutatkozás), 347 cikk, 352 újság/könyv, 67 gyűjtődosszié, 810 szótárbejegyzés, 766 link, 975 kézikönyv, 161 akció, 575 mit fotózzak?)
2009-ben is biztosítottuk a legjelentősebb fotográfiai szervezetek (Magyar Fotóművészek Szövetsége, naturArt, Nimród, Fényecset) számára levelezőlistákat, hogy megkönnyítsük közös megbeszéléseik szervezését, és az aktuális problémák, teendők, kérdések megoldását. Ez a Fotoklikk 380 fős saját levelezőlistáján túl még további 494 személyt érint. (Magyar Fotóművészek Szövetsége 137 fő, Fényecset Egyesület, 81 tag, naturArt 72 tag, Nimród 73, Zsila Iskola 14, Zsila Baráti Kör, 51, Forrásvíz Baráti Kör 46, Forrásvíz Iskola 20) Hírlevelek és RSS útján is kapcsolatban állunk a fotográfia iránt érdeklődőkkel.
Folyamatosan keressük a kapcsolatot fotós egyesületekkel, csoportokkal, társulásokkal, baráti közösségekkel. Partnereink és regisztrált felhasználóink száma egyaránt bővült 2009-ben is. Fontosnak tartjuk, hogy az internet segítségével a térbeli távolságokat legyőzve tudunk megszólítani a fotográfiával foglalkozó vagy a szakterület iránt érdeklődő személyeket és csoportokat, és lakóhelytől függetlenül mindenki számára hozzáférhetővé teszünk olyan korábban zárt folyamatokat, mint a fotópályázati zsűrizés.
Az online zsűrizés világviszonylatban is egyedülálló lehetőségét a Fotoklikk a NaturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége Egyesülettel közösen dolgozta ki és vezette be. 2007 óta a legnagyobb fotós egyesülésekkel és szervezetekkel együttműködve (Magyar Fotóművészek Szövetsége, MUOSZ, Magyar Fotográfiai Múzeum, naturArt, Fényecset, Nimród) a Fotoklikk.hu oldalain történik a legrangosabb hazai fotópályázatok szervezése.
2009-ben a hat legnagyobb hazai fotópályázat közvetítésében működtünk közre, ami összesen 3574 pályázó 25548 képét érintette (részletezve: 2009 januárjában 592 pályázó 11985 képét regisztráltuk a 27. sajtófotó pályázaton, májusban a búvárfotós pályázaton 29 fotós 432 képpel, a Bayer Klímavédelmi Fotópályázatán 413 fotós 1931 képpel indult, a szeptemberi Fényecset Természetfotós Napokra kiírt pályázaton 109 fotós 1553 képpel pályázott, a novemberi Év Természetfotósa pályázatra190 pályázó 3959 képet küldött be, a National Geographic pályázatára pedig 2241 fotós 5688 képe érkezett be).
A Fotoklikk alapítvány céljának tekinti a fotográfiai oktatás és képességfejlesztés támogatását is. A fényképezés mindennapi tevékenységgé válásának idején különösen fontosnak tartjuk a művészi értékű fotográfiák bemutatását és szeretnénk elősegíteni, hogy az idősebb, tapasztalt fotográfusok által őrzött fotográfiai tudás elemei elérhetővé váljanak a fiatal érdeklődők számára is, meggyőződésünk szerint a fotópályázati zsűrizés online közvetítése ezt is segíti. A pályázati közvetítés alatt látogatóink a rendelkezésükre álló élőkép és chat-szoba segítségével betekintést nyerhetnek a döntéshozás folyamatába, kérdéseket tehetnek fel és arra szakértő választ kaphatnak. Az online közvetítés népszerűsége miatt ilyenkor többszörösére emelkedik szokásos 1500-2000-es napi látogatottságunk.
A Fotoklikk szakmai segítséget nyújt a közvetített fotópályázatok előkészítésében, az értékelést követően pedig a pályázati anyagok archiválásával lehetőséget adunk az online kutatásra, megőrizzük a zsűrizési eredményeket, a képek értékelését, amelyből szakmailag profitálhatnak a honlap látogatói.
A Fotoklikk a Fotográfiáért Alapítvány a hazai és nemzetközi fotográfia értékeinek és a fotós közélet eseményeinek népszerűsítését és dokumentálását valamint a fényképezés különböző szervezetei és személyei közötti kapcsolattartási lehetőségek szervezését tekinti fő feladatának.
Szeretnénk az internet adta lehetőségeket kihasználva a továbbiakban is azon munkálkodni, hogy a minőségi fotográfia értékei és a fotográfiai ismeretanyag minél szélesebb körben hozzáférhető legyen.
Ennek érdekében a következő lehetőségeket ajánljuk az oldal különböző felhasználóinak:

Fotográfiai egyesületek, klubok számára
• Bemutatkozási lehetőség a személyajánlónkban és a virtuális galéria használatával
• Ingyenes, saját levelező lista használata (vezetőségi és hírlista lehetőségével)
• Publikációs lehetőségek kiállításaik, rendezvényeik népszerűsítésére

Professzionális fotográfusok számára
• Bemutatkozási lehetőség személyajánlónkban és a virtuális galéria használatával
• Publikációs lehetőségek kiállításaik, rendezvényeik népszerűsítésére

Amatőr fotográfusok számára
• Bemutatkozási lehetőség a személyajánlónkban és a virtuális galéria használatával
• Publikációs lehetőséget kiállításaik, rendezvényeik népszerűsítésére
• Továbbképzési, ismeretbővítési lehetőségek

Múzeumok, galériák számára
• publikációs lehetőséget aktuális kiállításaik, rendezvényeik népszerűsítésére
• Szakmai bemutatkozási lehetőséget, fotográfiai gyűjteményük, részlegük ismertetését
• Korábbi kiállításaik, eseményeik adatainak
• Szakmai cikkek, publikációk, szótárak közlési és feltöltési lehetősége archívumunk számára

Szakfolyóiratok, képes magazinok számára
• Kiemelt médiapartneri együttműködés
• Bemutatkozási lehetőség a személyajánlóban
• Események, megjelenések, tartalmi összefoglalók folyamatos és rendszeres publikálási lehetősége
• Szakmai cikkeik, publikációik közlési és feltöltési lehetősége archívumunk számára

Szakújságírók, fotótörténészek, publikáló fotográfusok számára
• Bemutatkozási lehetőség a személyajánlónkban
• Szakmai cikkeik, publikációik közlési és feltöltési lehetősége archívumunk számára

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
798FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles