28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 131., 2009. március

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Nagy érdeklődés, új nevek a díjazottak között / A 27. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás
Vannak, akik temetik, vannak, akik szerint teljesen megváltozott a riportfényképezés és új korszakába lépett. Az tény, hogy amióta a digitális nem kényszeríti takarékosságra a fényképészeket – s a technikai lehetőségeket sok téren megnövelte -, egyre többen és egyre több képpel indulnak a sajtófotós pályázatokon. Itthon és a nagyvilágban is. S ahogy azt a szakma, a szakmába bekerülni vágyók meg a fotót szerető nagyközönség már megszokhatta, tavasszal a magyar, ősszel a WPP kiállítás ad ízelítőt a modern riportfényképezés javából Budapesten.

Ötperces fotótanfolyam / Török György: Riport 20-24-28-35-50-85-100-135 mm-es objektívvel
Az alábbi gyújtótávolságok kisfilmes méretre (24×36 mm, teljes szenzor) vannak megadva. APS-C-ben 13-16-19-23-33-57-67-90 mm-nek felelnek meg. Miért? A jól ismert szorzófaktor miatt, ami 1,5, ha a kis szenzorra megállapított gyújtótávolságot a nagyobb szenzorra szeretnénk átszámolni.

Hossala Tamás: A Gyár – Csepel Vas- és Fémművek / Egy lírai riport genezise
Azt hittem, könnyebb lesz egy régi sorozatról beszélni, mint egy frissről. Tévedtem. Sokkal nehezebb visszagondolni a tíz évvel ezelőtti munkámra, főleg azért, mert számomra egy-egy sorozat mindig erős érzelmi kötődést (is) jelent. Ha dolgozom rajta, abban élek. Foglalkoztat minden egyes kép és beállítás. Amikor viszont elkészül, lezártnak tekintem.

Vajda János: „Hóhérok” akasztása
A riport szó leginkább a sajtóval, a mindennapi hírekkel kapcsolatosan került be a köztudatba. Lapok és internetes fórumok jutnak eszünkbe róla. Bizonyos értelemben azonban az esküvői képsorozat vagy a fotóvernisszázs megörökítése is riport, csak jóval szűkebb kört érdekel, mint mondjuk, egy politikus pofára esése. Ám idővel, ahogyan a fénykép dokumentum értéke növekszik, a kép iránt érdeklődők köre is kibővülhet.

FTN 2009 – pályázattal, nyolc helyszínen egyszerre

„Emléket vésni a szemlélőbe, az már sokkal nehezebb…” / Tombor Zoltán divat- és reklámfotóssal Sulyok László beszélgetett
Tombor Zoltán hamar sikeres lett Magyarországon, s pár éve lehetőséget kapott arra, hogy Olaszországban dolgozzon. A világ vezető divatlapjai, neves cégei kérik fel fotók készítésére. Beszél munkája legapróbb részleteiről, és elmondja a véleményét a fotográfiáról általában is.

Benkő Sándor szemiskolája / A fény iránya
Sorozatunkban a fényképezés legalapvetőbb eszközét, a fényt igyekszünk megvizsgálni, és a fénnyel kapcsolatos fotográfiai tudnivalókat csokorba szedni. Sok gyakorlati példán keresztül mutatjuk be a fény képformáló jellegzetességeit. Arra biztatva a fényképészeket, hogy minél tudatosabban – minél több szakmai ismerettel – készítsék egyre jobb felvételeiket.

Március 31-én Göbölyös Luca a pódiumon

MAOE programdömping

Események naptára

Pályázatok

Galéria

Wagner István: Fotótárlat / Festői hatású művészfotók – Székely Aladár (1870-1940)

A Magyar Fotográfiai Múzeum kincsei (3.) / Lengyel Lajos: Nő fényképezőgéppel, 1936/1999

Kitekintő / Wagner István: A Führer kulturális fővárosa
Linzben ezzel a címmel látható fotódokumentációs kiállítás a Schlossmuseum falai között március 22-ig. Abból az alkalomból, hogy a Duna-parti város az idén elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet.

Digitális világ

A fotografálás alapjai (3.) / Takács Szabolcs: Amit nem árt tudni: az objektív felépítése és jellegzetességei
Készítjük a sok fényképet, örülünk, ha némelyik jól sikerül, de sok esetben nem is tudjuk, hogy miért lett az egyik jobb, a másik kevésbé elfogadható. Megvesszük a drága felszerelést, de gyakran nem is ismerjük pontosan, amit tud. Sorozatunkban sorba vesszük a technikai felszereléseket és az alapvető technikai fogásokat, hogy a felszereléséből (no, és a témából) mindenki a lehető legtöbbet bírja kihozni. Ezúttal az objektív tulajdonságaival ismerkedünk meg, s praktikus tanácsokat adunk a vásárlás szempontjaihoz is.

Technika

Beszéljük meg! / Török György: Hogyan válasszunk állványt? 2.

A képmódosító pályázat legjobbjai (1.) / Fejes Gergő: Tekintet
Szerkesztőségünk felhívására sok kép érkezett, ami kétségkívül bizonyítja, hogy olvasóinkat igazán érdekli a fényképek számítógépes korrekciója. A beküldött képekkel kapcsolatban kijelenthetjük, hogy szinte minden pályázat esetében jobb lett a retusált felvétel, mint amilyen az eredeti volt.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Százéves ötletek

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles