28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 113., 2007. szeptember

Megjelenik, Szeptember 5-én

A tartalomból:

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Három jeles fotográfust kértünk fel, hogy mondják el tapasztalataikat, milyen módszerrel állítanak össze sorozatokat, válogatnak egymás mellé képeket. S bár a fényképezés nagyon különböző területein működnek, némely vonatkozásban meglepő módon egybecseng, amit állítanak. Mindenesetre érdemes megfontolni Szilágyi Lenke és Vajda János fotóművészek, valamint Szigeti Tamás fotóriporter-képszerkesztő, a Magyar Fotóriporterek Társasága elnökének gondolatait.

Szilágyi Lenke: Vizuális erővonalak és hangsúlyok
Fotósorozatról akkor beszélhetünk, ha úgy véljük, hogy több kép valamilyen módon egymáshoz tartozik. Nagyon sokféleképpen állhat össze egy-egy sorozat, mégis van néhány szempont, amelyeket szem előtt tarthatunk.

Vajda János: Mitől lesz egy képsor sorozat?
A fotográfia lényege a pillanatban rejlik. Ám nincs az a hihetetlenül rövid expozíció, amelyet ne előzne meg sokszorosan hosszabb előkészítés. A jó képhez bizony nagyon hosszú előkészítő munka, s nagy adag megszállottság kell. Ráadásul a fotográfus belevághat olyan cselekményfolyamatok megörökítésébe is, amelyekről nem lehet egyetlen képben beszélni. Más esetekben egy-egy röpke pillanat is több képet generál.

Szigeti Tamás: Szabályok és lehetőségek
A szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. A kivétel erősíti a szabályt. Ilyen és hasonló okosságok jutottak eszembe, amikor megkaptam a felkérést, hogy az elmúlt évek-évtizedek tapasztalatai alapján írjak rövid dolgozatot arról, hogyan érdemes összeállítani a fotósorozatokat. S hogy véleményem szerint mostanság a fotográfus kollégák hogyan is teszik ezt.

Az ötvenedik WPP
A WPP (World Press Photo, vagyis világ sajtófotó) a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi megmérettetése idén lett ötvenéves. A fél évszázada zajló fotós vetélkedések, a legjobb képekből rendezett, s szinte az egész glóbuszt körbejáró vándorkiállítások nálunk is minden évben kíváncsi emberek tízezreinek figyelmét fordítják a világ, a sajtó és a fotográfia felé.

Sulyok László: Autó- és motorversenyek (2/1.)
A Foto Mozaik korábbi számaiban már több szakcikk is született a riportfotózás témakörében. Az általános jó tanácsokat ezúttal konkrét tapasztalatokkal fűszereztük. Témánk a sportfotózás, azon belül is a műfaj egyik különösen mozgalmas szegmense: a motor- és autóverseny.

Vajda János: Szeptember, a szarvas hava
A szeptember nemcsak a nyár végét jelenti, hanem a tanév kezdetét is, és sokaknak az egyik nagyobb csapás, mint a másik. A természetfotósok egyik része ellenben boldog izgalommal tekintgeti át a felszerelését. Az elkövetkezendő hónap ugyanis egyet jelent a magyar erdő királyának, a gímszarvasnak a nászával. A gyakorlott, ősöreg „bőgésfotósok” már előre tudják, hová kell menniük, mire készüljenek. A még kezdő, de érdeklődő fényképészek számára foglalok össze néhány fontos tudnivalót.

Új Canon EOS-1Ds Mark III

Canon EOS 40D

Profiknak a Nikontól
A Nikon augusztus végén bejelentette, hogy a D2 és a D200 gépeknek már van utódja, a D3 professzionális és a D300 digitális fényképezőgép.

Hatalmasság; Igazi panoráma

Pályázatok

Események naptára

Galéria

Nessim Galéria / Barta Zsolt Péter: Csarnok

Fotótárlat: Képnovellák

Dorottya Galéria / Hermann Ildi: Nyaralók

Magyar Fotográfusok Háza / Gyulus – Brassai; Pataky Zsolt: Tibet, Ladakh, Mustang, buddhista királyságok a világ tetején

Vintage Galéria / André Kertész: Budapest, Paris, New York

Magyar Fotográfiai Múzeum / Szöllősy Kálmán (1887-1976)

Kiállításról kiállításra

Digitális világ

D. Tóth Ottó: Photoshop tippek & trükkök / Panoráma könnyen és gyorsan
Egy korábbi cikkben áttekintettük a profi panorámakészítés fogásait és az ahhoz szükséges eszközöket. Előfordulhat azonban, hogy nincs a kezünk ügyében éppen állvány, panorámafej és vízmérték, de mi mégis elengedhetetlen vágyat érzünk panorámafelvétel készítésére. Ha a végső célunk nem Feszty-körkép méretű nyomat előállítása, akkor igazán nem kell kétségbeesnünk, hiszen a Photoshop CS3-as verziójának új panorámaillesztő modulja szinte csodákra képes.

Technika

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Érzékenység, érzékletesség
Az értelmező szótár magyarázata pontos, de a fotográfusi – és általában a vizuális művészetek viszonylatában – e fogalom pontos magyarázata elég bonyolult. Szemben az előadó-művészetekkel (zene, ének, tánc), amelyekben talán egyértelműbb a szerepe.

Steiner Gábor: Képkidolgozás házilag – nyomtatóval
A nyomtatók első generációjának tekinthető sornyomtatók még csupán szövegek fekete-fehér nyomtatására voltak alkalmasak, úgynevezett leporellóra. Több évtizedes út vezetett a mai technikához: mobiltelefonunkkal készített színes fényképeinket akár a villamoson utazva, vezeték nélküli kapcsolat segítségével is kinyomtathatjuk.

Teszt

AF-S VR Nikkor 200 mm f/2G IF-ED
A Nikon egyike azon kevés SLR fényképezőgép gyártóknak, amelyek az alsó tele tartományban (180-200 mm) folyamatosan megújított termékskálával jelentkeznek. Fix gyújtótávolságúakról lévén szó, az évek alatt folyamatosan piacra dobott, és többnyire visszafelé is kompatibilis objektívek mára igencsak nehéz választás elé állítják az érdeklődőket. Vajon tényleg annyival jobbak a mai lencsék, hogy érdemes lecserélnünk a régi darabokat? A márka legújabb kétszázasát, az AF-S VR Nikkor 200 mm f/2G IF-ED-t éles körülmények között teszteltük.

HP Photosmart Pro B9180
Az A3-as méretben dolgozó printer drágább ugyan az általánosan használt A4 méretű papírt használó nyomtatóknál, de sokkal több lehetőséget biztosít felhasználójának, hosszú távon pedig akár még gazdaságosabb is lehet.

Epson Stylus Photo R360
Az Epson már a mátrix technológia idején is piacvezetőnek számított a nyomtatók terén. Az általunk vizsgált, sokak által kritizált „epsonos” külsőt továbbra is megőrző nyomtató kialakítását inkább a funkcionalitás, mint az esztétikumra törő dizájn jellemzi, bár igazán szépnek mondható nyomtató csak nagyon ritkán tűnik fel a kereskedelemben.

Mozaik

D. Tóth Ottó: Az év természetfotósa 2007 pályázat / Egy zsűritag tapasztalatai
Már második alkalommal volt szerencsém zsűritagként részt venni a NaturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége által évente megrendezett pályázaton. Az elmúlt néhány év során, ha tisztes távolságból is, de a szervezők a nevezési feltételekben is próbálták követni a fotográfiában lezajló technológiaváltást. Néhány évvel ezelőtt digitális képekkel még egyáltalán nem lehetett pályázni, majd a digitális képeket át kellett világíttatni diára, mára viszont eljutottunk oda, hogy csakis digitális formában lehetett pályázati anyagot beadni.

H. Cs. teszmői
Új sorozatot indítunk útjára. Nem hétköznapit. Az emberiség két élesen különváló részre osztható: kidobókra és gyűjtőkre. Hogyan lesz valakiből egyik vagy másik? Ma még rejtély, bár tudományos kutatások tárgya. A lényeg az, hogy az utóbbiak, a gyűjtők, bármire képesek lázas szenvedéllyel vadászni. Habik Csaba komoly kollekciója – fotográfiai szakirodalom- és forrásgyűjteménye – többünk számára kimeríthetetlen kincsesbánya. A másik fajta, a gyűjtő szerint „hülyeségek kollekciójának”, egyik gyereke által „teszmőnek” elnevezett, mára elképesztő méretűvé duzzadt tárgygyűjteménye pedig szinte páratlannak mondható. Látszólag nem komoly tételek ezek, de gyűjtésük – mint minden őrületesnek ható dologé – ugyanolyan körültekintő komolysággal folyik, mint bármi másé. Tehát hülyeségről komolyan, Habik Csaba gyűjtőtől.

Könyves körkép – Tóth György; Kálmán Kata: A Madzsar iskola 1927-1929

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles