28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

FotóMozaik 68 – 2003. december

Állandó rovatok

Pályázatok
Kiállításról kiállításra
Események naptára
FotóPiac
Börze
Kedvezménykuponok
Terjesztő szaküzletek

Kiállítás

  • ágg Károly: Időmozaikok
    ágg Károly “Időmozaikok” című kiállítása december 11-én 18 órakor nyílik a Suzuki Ház Galériában (Bp. XIV., Egressy út 17-21). A megnyitó napján a galéria hétéves fennállását is ünnepli. A tárlat 2004. január 6-ig látogatható.
  • Gösser Természetfotó Pályázat 2003
    A Gösser márka idén újszerű, a digitális fotózást előtérbe helyező természetfotó-pályázatot indított útjára. A felhívásra a várakozásokat messze meghaladva, hat kategóriában több mint tizenkétezer fotó érkezett. A fotóművészet és a közvélemény szempontjait egyaránt érvényre juttató zsűri meghozta döntését, melyet 2003. november 4-én ünnepélyes díjátadó keretében hirdették ki a sajtó és a fotós szakma meghívott képviselői előtt.
  • Fotótárlat

Fototechnika

  • Interjú / “Szeretem, ha bárhol műtermet csinálhatok” -Sárosi Zoltán képeiről
    Sárosi Zoltán életpályája jól jellemzi azt a különbséget, ami a fotóst és a fotográfust megkülönbözteti egymástól. Az első állomás egy bulvárlap szerkesztősége volt, a mindennapos, számára monoton munka helyett azonban hamar a szabadúszás keserves, de örömtelibb évei következtek. Az egyéni, jellegzetes képi világ kialakítása valójában innentől kezdődött, és persze még ma sem fejeződött be, bár sajátos hangulatúportréit a szakértő szem száz közül is biztosan ismeri fel.
  • Eifert János: Az én oldalam / Aktfotográfia 8.
    Vajon miért kell az akt/fotográfusnak fényképezés helyett a képkészítés törvényszerűségeivel, művészettörténeti példák, okoskodó ismeretek megszerzésével foglalkozni? Nem elég a fényképezőgép vásárlásakor kapott használati utasítást átolvasni, a világítás, beállítás stb. fortélyait, egy-két trükköt innen-onnan ellesni? Ma már olyan okos, mindentudó gépeket hirdetnek, hogy csak a gombot kell megnyomni, és kész a kép! Jöjjön az aktmodell, vetkőzzön le, aztán klikk! Kész az aktfotó!
    Ugye, senki nem gondolja, hogy ilyen egyszerű az egész? Egy vers, novella megírásához sem elég a betűismeret, az alapfokú írni-olvasni tudás. A “képnyelvet” megtanulni, a képet “írni-olvasni” – mások számára élményszerű, művészi értékű képet alkotni – bonyolult, összetett folyamat. Mint az írás. Tehetség, tanulás, gyakorlat, felkészültség, kiérlelt látásmód, érzékenység, gondolkodás, intuíció… Aztán lehet, hogy minden jön magától: az ötlet, a könnyed eszközkezelés, virtuóz technikahasználat meg a többi. Addig is – míg el nem jő a Kánaán – folytassuk közös tapasztalásainkat. Előzőleg a tér és idő szerkezetébe helyezett mozgást tanulmányoztuk, most pedig a térben megjelenő anyag (test) lényeges tulajdonságairól – struktúra, textúra, faktúra, halmaz – szólunk, amelyeket a kifejezésnél (hatás) jól tudunk hasznosítani.
  • Jobb lett így?
  • Hangulatos csoportképek
    Amennyiben nem félünk a hidegtől, a december kitűnő alkalom, hogy az utca forgatagát és az emberek vásárlókedvét (vagy inkább kényszerét) kihasználva – kis odafigyeléssel és türelemmel -jó képekre leljünk. A piacok, bevásárlóközpontok környéke mindig jó fotótéma, de hasonló a helyzet a családi eseményeken is: nem feltétlenül kell katonás rendet teremteni egy érdekes csoportképhez.
  • Molnár Miklós: 2. nyílt levél a 3D-ről
    Kedves Szonja! Köszönöm SMS-ét, amelyben írja, hogy tetszett a Foto Mozaik előző számában megjelent 1. levél, csak az új 3D gépek szállítási határideje nem. Megértem, hogy nem tud várni 6-9 hónapig, és máris szeretne hozzákezdeni a 3D fotózás gyakorlásához, ha lenne mivel. Meglepett, hogy hirdetést adott fel a Foto Mozaikban. Kíváncsi vagyok az eredményességére.

Portré

  • Képes portré / Baricz Kati

Digitális világ

  • Digitális szószedet I.
    A filmes és digitális fényképezés között azért akadnak különbségek. Bár a végső kép mindkét esetben azonos szempontok alapján kerül megítélésre, a két rendszer eszközeinek működése különbözik egymástól. A következőkben a digitális fényképezőgépek technikai paramétereit ismertetjük.

Fotofelszerelés

  • Teszt / Minolta Dimage E323
    A Dimage E323 a Minolta legújabb 3,3 megapixeles kompakt digitálisa. Megnövelt zoom kapacitása (háromszoros optikai és négyszeres digitális) és kezelhetősége révén ideális azon hobbifotósoknak, akik jóminőségű képekre vágynak, attraktív és egyszerű csomagolásban.
  • Teszt / Minolta Dimage Scan Elite 5400
    Korábbi számunkban (FM 65.) már foglalkoztunk egy beharangozó erejéig a Minolta új 35 mm-es szkennerével, a Dimage Scan Elite 5400-zal. Akkor kizárólag a száraz tények tudatában volt lehetőségünk feltérképezni az új készülék képességeit. Az alábbi teszt immár gyakorlati tapasztalataimat mutatja, mégpedig jelentős mennyiséget felölelő munka alapján.
  • Teszt / Casio Exilim-Z4
    A Casio Exilim Z4-es digitális fényképezőgép formatervezése kitűnő, hiszen elsőre eléri a kívánt hatást: a reklámokban vagy egy fotós szaküzlet kirakatában szinte kínálja magát. Kicsi, vékony, masszív – ez az első benyomás. Már régóta kíváncsi voltam erre a gépre. Egyrészről kíváncsivá tett, hogy ekkora méretbe mit lehet belesűríteni, másrészt szeretem a formatervezett dolgokat, és a Z4 bizony formatervezett.
  • Hőskor / A LOMO, a Szmena 8M, és még valami…
    A Szmena 8M az idősebb fotósokban régi, szép emlékeket idéz fel, a fiatalabb generáció számára azonban talán csak valami nagyon ismerős, de valóságos információt nem hordozó fogalom (valami olyasmi, mint számomra a tárca nélküli miniszter fogalma). Nálunk, Magyarországon a használt fényképezőgépeket árusítóboltokban a legeldugottabb polcokon húzódnak meg, áruk 800-1500 forint, a használtcikk-piacokon sokszor a kicsorbult csavarhúzó, a berozsdásodott harapófogó, a kilyukasztott sörösüvegkupak társaságában pillanthatjuk meg, és itt már akár 100-300 forintos ajánlatra is lehet ez a válasz: Vigye! Vannak azonban olyan helyek is, ahol a SMENA8M-et egészen más árkategóriába sorolják! A oldalon például a japán internetes áruház 6000 jenért, vagyis mintegy 12 ezer forintért kínálja, a http://shop.lomography.com/shop oldalon pedig 65 euró – vagyis 17 ezer forint – az ára!

újdonság

  • Nero 6 CD/DVD író
    Az Ahead Software GmbH – mint a CD-R/CD-RW, DVD és Internet Audio szoftverek gyártói iparának egyik vezető magánkézben lévő fejlesztője – 2001-ben mutatta be a díjnyertes, mindent egyben CD-íróprogramjának 5.5-ös verzióját. A program már akkor egy képességeiben gazdag alkalmazás volt, legújabb, 6-os verziója azonban több jelentős javítást tartalmaz.
  • Canon info / Canon LV-7215, LV-7210, LV-5210
    Bár a projektorok a fotográfia eszköztárának csak nem régóta részei, e modern “diavetítők” egyre nagyobb teret hódítanak a fotós prezentációk területén is. A róluk kialakított kép a legtöbb esetben téves, hiszen sokan a nagyvállalatok irodáin kívül el sem tudják képzelni jogosultságukat. Ez persze részben érthető is, de ha körülnézünk a piacon, rájöhetünk, egyre több gyártópróbál e tévhit ellen a gyakorlatban is tenni valamit. A Canon a közelmúltban mutatta be a multimédiás vetítők új nemzedékének három modelljét, az LV-7215-ös, az LV-7210-es és az LV-5210-es projektorokat. Az 1,6-szeres nagyításúoptikai zoom objektívvel mindhárom készülék kis távolságról is rendkívül széles kép kivetítését teszi lehetővé. A készülékek fényereje átlagon felüli: a kristálytiszta képet létrehozó objektív maradéktalanul kihasználja az izzó 2500 ANSI lumenes (LV-7215 modell), illetve a 2000 ANSI lumenes (LV-7210 és LV-5210) teljesítményét.
  • Foveon újdonságok
  • X3 Pro CCD
  • Foveon X3 Fill Light
  • Sigma újdonságok
  • DC optikák
  • SD10 SLR
  • Cyber-shot DSC-U40

A Sony Europe novemberben mutatta be a nagyközönségnek a Cyber-shot U termékcsaládja legújabb tagját, a Cyber-shot DSC-U40-t. Az elődjénél 10 százalékkal még karcsúbb, egyedülálló stílussal rendelkező, zsebben hordható Sony modell Európában 2004 januárjában kerül a boltokba, és három színváltozatban lesz kapható.

  • A Nikon újdonságai
  • Coolscan V ED
  • Super Coolscan 5000 ED
  • Coolpix 3700

Fotoelmélet

  • Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Látás és értelmezés
    Ha figyelmünk rátapad egy-egy látványra, úgy hisszük – régebbi elgondolások alapján -, hogy szemünk mint egy felvevő kamera, fülünk mint egy mikrofon rögzíti az elénk tárulólátványt, a hangokat, s ha – esetleg – bíróság előtt tanúvallomást kell tennünk, teljes egészében vissza tudjuk adni az élményünket. Nem így van!
  • Jesztl Jenő: Fényképezzünk közelről is…
    December van, ilyenkor már mindenki várja a tél szépségeit, a karácsonyi ünnepeket, és az óévbúcsúztató- újévköszöntő hagyományos szilveszter – estét Az események sora – a szabad természetben és otthonunk melegében egyaránt – fotózásra késztet. A magam részéről még elképzelni is alig tudom, hogy a behavazott táj, az érintetlen hó vagy a szeretetteink arcán láthatóörömteli mosoly a karácsonyfa alatt ne indítana egy “igazi” fotóst felvételek készítésére.
    Az év utolsókét hetének egyik világszerte elterjedt szokása, hogy barátainknak, kedves ismerőseinknek “tematikus” – karácsonyi és újévi – üdvözlőlapokon postázzuk jókívánságainkat. Ezeknek a lapoknak egyik oldalán rendszerint egy feliratos fotó vagy grafika látható, s talán ezért is vettem észre egy reklám feliratát (remélem idézése nem “jogdíjköteles”): “Küldj valami személyeset üdvözlőlap helyett!”
  • Dr. Mann Judit: A tulajdonviszonyok és a szerzői jog
    A fényképezés, mondhatnánk, “technikai művészet”, hiszen a gép, a képet hordozó anyag, a kép rögzítésének és megjelenítésének módja bonyolult technikákat képvisel, és ezek a technikák mind folyamatosan változnak a lyukkamera kitalálása és Daguerre eljárásának ismertetése óta. A technikának pedig egyik legfőbb tulajdonsága, hogy megismételhető.

Beszámoló

  • új könyvek
  • Az öregkor titkai
  • Partnereket keresünk!
  • árverési hírek
  • Magyar sikerek külföldön
  • Kölcsönözhető fotókiállítások
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles