33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 141., 2010. január

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Nehezebb úton

Benkő Sándor: Tanácsok akthoz
A glamour és az aktfotográfia szinte minden fotós érdeklődési körébe beletartozik, de nagyon kevesen vállalkoznak rá, és még kevesebben hoznak létre olyan alkotásokat, amelyekkel mások elé is ki mernek állni. Ezek is fotográfiai műfajok, felkészültséget, sok ismeretet és szakmai tudást igényelnek. Nézzük a legfontosabbakat!

Török György: Szalonportrék – a reklámfotós szemével
A szalon nagyon szerteágazó jelentéssel bíró régi szó, és sok nyelvben szerepel. Csak példaképpen említem meg a westernek atmoszférájából a „saloon”-t, ami vadnyugati kocsma, fogadó, kártyázó- és lövöldözőterem volt, míg ugyanebben az időben Európában a szalon komoly etikettet mutatott, tudósok, tanárok, jogászok, tisztek, írók, költők és művészek találkozóhelye volt. Volt nagyobb szalon szalonzenével és társastánccal, és voltak kisebb szalonok teázáshoz, kávézáshoz vagy dohányzáshoz is. Utóbbit hívjuk humidorszalonnak, ahol kötelező viselet volt a dohányzókabát, hogy a férfiak viselete ne legyen „szagos” a dohányfüsttől.

Pályázatok

Események naptára

Steiner Gábor: Fotós divat télen-nyáron / Géphez a kabátot
Kevés szakmához kell annyi apróságot magunkkal hurcolnunk, mint a fotóshoz. Az akkumulátoroktól a közgyűrűkön át a laptopig sok minden található egy fotós táskájában, még akkor is, ha csupán rövidebb útra indul. Munka közben azonban nehéz mindent a kezünk ügyében tartanunk, ilyenkor jön jól a rengeteg zseb, ami egy fotósmellényen vagy -kabáton található.

Digitális világ

Zoner Photo Studio 12

Takács Szabolcs: A fotografálás alapjai / A fájlformátumok
A digitális képalkotás szükségszerűen hozta magával a különféle képformátumok megjelenését is. A sok fájlféleség között eltévedő fotós meséje ma már történelem, hiszen az idő alapvetően három formátum létjogosultságát igazolta.

Galéria

Wagner István: Germán árverések magyar fotográfiákkal
A berlini Villa Grisebach november 26-án tartotta fényképaukcióját klasszikus és kortárs kínálattal.

Wagner István: A WestLicht bécsi fényképaukciója
Az osztrák fővárosban a Nyugati pályaudvarhoz közeli Leica Shop épületében (Westbahnhofstrasse 40) tartják évente kétszer az időszaki tárlatokat is folyamatosan rendező WestLicht Galéria fotókamera- és fotográfia-árveréseit.

Technika

Régi ismerősök új köntösben

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / 19. századi papír-előhívő gép
Büszkén olvastam a külföldi hírességek között Pollák Antal és Virág József nevét, akik a gyorstávíró megalkotásával a továbbítandó információt megsokszorozták. Első készülékük 50 000 szó/óra sebességgel működött. Az 1920-as években kiadott könyv a két hazánkfia távíró gépének fotóját is közölte, melynek képaláírása szerint az eszközben egy fényképezőgép (!) rögzíti a továbbítandó szöveget a papírszalagra.

Sulyok László: A fényképezésről (nem csak) gyermekeknek
Az elsőre mindenki emlékszik. Legyen az barát, barátnő, autó vagy éppen fotó. Az első mindig különleges. Szüleim a mai napig emlegetik, hogy első fényképemet négyéves koromban készítettem, egy családi emlékképet – bizony, szó szerint. Egész jó kis felvétel lett. Az ösztönösséget azonban érdemes már egészen fiatalon tudatosságra váltani: lassan, türelemmel. De vajon melyek lehetnek azok a főbb alapszabályok, amelyeket egy kisgyerek is megjegyez, és jó kedvvel, erőlködés nélkül tanulva megfogad? Cikkünkben erre igyekszünk rávilágítani. Kipróbálásukhoz sok sikert!

Tillai Ernő: Épület- és városfényképezés / Városképből: kép
A fényképezőgépeknek télen sem kell pihenniük, hiszen ilyenkor is sokan utaznak, ellátogatnak más városokba, országokba, és rengeteg fényképet készítenek. Mindenki örül, ha a fotó jól sikerül, ezért érdemes a város- és épületfényképekkel mint emlékképekkel, az épületfényképezéssel mint speciális szakterülettel, továbbá az alkotó fotográfus képalakító lehetőségeivel is megismerkedni.

Török György: Digitális vagy analóg?
Az utóbbi időben a digitális kamerák sok területen átvették a szerepet. A riportfotografálás szinte teljesen digitális alapon megy a képügynökségeknél, ugyanakkor az autonóm riport – a riport művészeti területe – filmre készül. Divatfotóban a modellalbumok képei, a beauty és a glamour nagy része, és persze a katalógusfotó digitálisan készül, azonban a high-fashiont és a csodálatosan anyagszerű felvételeket síkfilmre készítik. A tárgy-reklámfotóban a katalógus-fotó teljes mértékben, a csendéletek egy része digitálisan készül, míg a nagyméretű és egyben részletgazdag plakátok ismét csak síkfilmre készülnek. Az ipari és épületfotózás szinte kizárólagosan síkfilm. Mindenütt mintha nem tudná átvenni a szerepet a digitális technika. De ez nem is baj! Nézzük a jellemzőket előnyök és hátrányok szemszögéből.

Fotós szemmel / Kettő egyben

Mozaik

A természet művészete

Somogyból indult és oda is tért vissza

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles