28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 136., 2009. augusztus

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

A világ (nagyon) közelről
A mikro- és makrofotográfia hosszú ideje divatban van. A fényképezés legkülönfélébb területein működőket hozza lázba a világ egészen közeli látványa. Három szerzőnk mást és másként fényképez, de mind igyekeztek egyre közelebb férkőzni a témájukhoz.

Lehotka László: Két-három milliméteres témák
A makro-, mikrofotó meglehetősen speciális területe a fotózásnak, gondolom, ezért művelik viszonylag kevesen. Talán mert mindig is vonzódtam a pici dolgokhoz – például vasútmodellem is volt -, a fotózással való első találkozás után nagyon hamar erre a sok türelmet és sokszor műszaki feladatot is adó területre tévedtem.

Hajdú József: Teaközelik
A teaképek első darabjait 1992-ben készítettem. Ebben az évben több olyan esemény is történt, amely döntő fontosságú volt a sorozat elkészítése szempontjából. A Teaképek végül 1996-ra készült el.

Török György: Makro- és mikrofelvételezés – a reklámfotós szemével
Egyszerűen jellemezve: napi gyakorlatunk. Sok apró tárgyat kell fotóznunk, és a Photoshop korában is szükség van kreatív ötletekre, melyeket optikai úton kell megvalósítani. Hovatovább el kell fogadnia mindenkinek, hogy gyakran lassabb szkennelni, mint digitális reprodukciót készíteni.

Szeptember 20-án FTN

Pályázatok

Események naptára

Benkő Sándor: A képkompozíció 2.
A jó kép kulcsa – az egyéni tehetség mellett – a sikeres képkompozíció. Csak a formailag jól és átgondoltan felépített fotó képes a néző figyelmét lekötni, s a tartalmi üzenetet hordozni. A kompozíció alapelvei megtanulhatók, kétrészes cikkünkben ehhez adunk segítséget.

Galéria

Pixrael másodszorra

Szarka Klára: Éljen az üstökös makákó! / A világ legjobb természetfotói Budapesten
A Magyar Természettudományi Múzeum a szokásokhoz híven az idén is bemutatja Az Év Természetfotósa nemzetközi verseny győztes fotóit, immár a negyedik alkalommal. A londoni Natural History Museum és a BBC Wildlife Magazine szervezésében zajló 2008-as verseny legjobb képei a magyar alkotóknak is zsinórmértékül szolgálnak.

55 pillanat / Vajda János kiállítása

Wagner István: Fotótárlat / Borsos József, a fotográfus
Bár egy ismeretlen mester bécsi műtermében 1856 körül készült talbotípia-sópapír felvételen is fényképészeti eszközök között látható Borsos József (1821-1883), ő maga csak az osztrák fővárosban kifejtett két évtizedes festőművészi tevékenységének befejezése után, 1861-es pesti letelepedésekor nyitott fotóműhelyt a régi füvészkert területén. Pályafutása ezen a téren is épp olyan hirtelenül zárult hasonló időszak után 1878-ban, mint piktúrája. A Magyar Nemzeti Galéria október 25-ig látható reprezentatív kiállítása – Borsos József festő és fotográfus – címadásának megfelelően, két egyenrangú résszel mutatja be a 19. századi alkotó kétféle munkásságát.

Digitális világ

Steiner Gábor: Memóriakártyák – tudnivalók és veszélyek
Amióta a digitális kamerák fölényes győzelmet arattak a filmes fényképezőgépek fölött, sokan úgy gondolják, exponált fényképeik tökéletes biztonságban vannak. Pedig ez korántsem igaz. Bár a flash memória technológia folyamatosan fejlődik, és a fejlesztők a kapacitás növelése mellett a legfőbb hangsúlyt a biztonságra helyezik, mégis van mitől tartanunk, ha a kártyákat nem kezeljük és védjük megfelelően. Különösen fontos erre figyelnünk, ha úton vagyunk.

Technika

A fotografálás alapjai (8.) / Takács Szabolcs: Amit nem árt tudni: az expozíció
Készítjük a sok fényképet, örülünk, ha némelyik jól sikerül, de sok esetben nem is tudjuk, hogy miért lett az egyik jobb, a másik kevésbé elfogadható. Sorozatunk eddigi részeiben csak nézegettük a felszerelésünket, ismerkedtünk a számokkal. Most már itt az ideje, hogy kattintsunk is a fényképezőgéppel. Ha lehet, még ne kövessük a lomográfia jeles képviselőit, akiknek mindegy, mit és hogyan fényképeznek! A korábban megismert információk birtokában tudatosan, a kép technikai paramétereit előre megtervezve fényképezzünk.

Tillai Ernő: Épület- és városfényképezés / Fényképezés belső térben
Nem véletlen, hogy az építészeti fotózás témái közül a belső terek fényképezése nehezebb, körülményesebb, mint a többi, s ezért aztán kevesen is próbálkoznak rendszeresen ezzel. Az intérieur (belső tér) ugyanis merőben más, mint a házak, városképek megörökítése.

Távkioldó elérhető áron
A német Dörr cég egy rég várt eszközzel örvendezteti meg a természetfotósokat, csillagászokat, valamint a hobbifotográfusokat: egy rádiós távkioldóval.

Fotós szemmel / Krivánszky Árpád: „Lebegő” Megyeri híd

Mozaik

Könyves körkép / Benkő Imre: Ikrek – Twins
Benkő Imre újabb, igazán nagy időintervallumot átfogó fényképészeti munkáját Baki Péter, a múzeum igazgatója méltatja a kötet bevezetőjében. Soraival csak egyetérteni lehet: „Benkő Imre kitartó és hűséges ember, és ezen tulajdonságok megjelennek fotográfiai életművében is.”

Modellség és szépség, nem feltétlenül járnak együtt / Bende Adrienn fotómodellel Sulyok László készített interjút
Szépségkirálynőként ismerték meg, de lassacskán elfogadták a modellszakmában is. Bende Adrienn arról beszél, miért nem képzelhető el, hogy valaha magyar lány legyen a világszépe. Meg arról is, hogy miért mosolyog olyan keveset a fotókon.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles