27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 122., 2008. június

Megjelenik június 9-én.

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Nikon P80
A Nikon Europe nemrég jelentette be Coolpix P80 nevű új modelljét, a sikeres Coolpix P sorozatú család új tagját.

Ricoh Caplio G600
A Ricoh mindig is feladatának tekintette az egyedi fényképezőgépek gyártását, s most újabb termékkel jelentkezett a kompakt géposztályban.

Casio Exilim Pro EX-F1
A Casio hazai importőre május elején végre Magyarországon is bemutatta a Casio legújabb csúcsmodelljét, az 1200 kép/másodperces sebességgel mozgóképeket felvenni képes Exilim Pro EX-F1-et.

Baricz, a médium
Egyáltalán nem szokványos könyvbemutatót rendezett a Mai Manó Ház Napfényműtermében Baricz Katalin fotóművész május 21-én.

Vanessa Winship a Sony-díjas
Az idén először osztották ki a nemzetközi Sony-díjat és a vele járó 25 ezer fontot.

Elhunyt Cornell Capa
Kilencvenéves korában, május 23-án New Yorkban elhunyt Cornell Capa, a kiváló magyar származású fotográfus és a világ egyik legjelentősebb fotográfiai intézményének, a New York-i International Centre of Photography (ICP, a Fotográfia Nemzetközi Központja) alapítója.

A Potyautas nyerte a közönségdíjat
Kudich Zsolt Potyautas című képe lett a 26. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségszavazásának nyertese.

Transcend 16 GB 300 UDMA CompactFlash kártya
A Transcend a CompactFlash Association legfrissebb v4.1-es specifikációjának is megfelelő CF kártyát dobott piacra, különlegessége, hogy a legnagyobb átviteli sebességet produkálja.

Panasonic Lumix DMC-TZ50
A Lumix DMC-TZ50-ben egy korábban bejelentett fényképezőgép (TZ5) ikertestvérét tisztelhetjük, immár vezeték nélküli (Wi-Fi) kommunikációval felszerelve, kilenc megapixeles kivitelben.

Új fotóállványok a Brauntól
Megérkeztek Magyarországra a német fotófelszereléseket gyártó Braun cég legújabb profi állványai.

Szarka Klára: Nevetés mindenek felett
A humor – Karinthynak ebben is igaza volt – talán a legkomolyabb dolog az életben. Életet ment. A nevetés vagy akár csak egy mosoly, ma már tudományosan is bizonyított, gyógyító hatású. Ráadásul, aki képes az élet dolgait ironikus, szarkasztikus, groteszk és még másféle, de nem komolykodó szempontból (is) látni s főként láttatni, az nemcsak saját magának segít, hanem másoknak is. S nemcsak a nevetés jótékony erejével – intellektuális pluszt jelent a nem szokványos szemlélet. A jó humorral ábrázolt valóság mélyebb megértést, átélést eredményez, mint a komolykodó. Az önirónia elsajátítását pedig oktatni kellene az iskolákban.

Krivánszky Árpád: Humor a fotóban
Nehéz műfaj. Nem minden dolgon nevetnek az emberek egyformán. Amit mi, készítők humoros fotónak gondolunk, mosoly helyett tán még egy szájhúzást sem vált ki a nézőből. Az sem igazán elegáns, ha más kárán nevetünk (nevettetünk).

Markovics Ferenc: OrszágVilág Fotóhumora
Az 1950-es évek második felétől több mint húsz esztendőn át több száz nemzetközi kiállításon szerepeltek képeim. E tárlatok kellemes „melléktermékei” voltak azok a katalógusok, amelyek kitekintést adtak a világ fotóéletének egyik speciális területére: a fényképezéssel általában nem hivatásszerűen, de művészi ambíciókkal foglalkozók és nyilvánvalóan különböző színvonalon művelők tevékenységére. A katalógusok számos képet közöltek, s ezek jelentős része a fotóhumor kategóriájába tartozott.

Pályázatok

Események naptára

Galéria

Rock and Roll Circus

Szilágyi Lenke (megint) kétszer

Fotótárlat / Barakonyi Tébányája

Gyenis Tibor: Oxidált motívum

Megfigyelések Kecskeméten

Első látásra

Fekete András: Orosz történetek

Fotókiállítás a Szépművészetiben

Szamódy Zsolt tárlata a Fészekben

Kitekintő / Élni! Zsidók Bécsben 1945 után

Kiállításról kiállításra

Négyszemközt

Lappföld – tiszta tájak, éles fények, csodás formák / Szarka Klára beszélgetése Haarberg Orsolyával a nemrég megjelent fotóalbumról
Nem mindennapi vállalkozásba fogott a Haarberg házaspár. A több északi ország területén elhelyezkedő, természeti értékekben hallatlanul gazdag Lappföldről készítettek könyvet. A norvég Erlend Haarberg már hosszú évek óta foglalkozik természetfotóval, magyar feleségével, a szintén természetfotós Orsolyával is a fotó révén ismerkedtek össze. Az Alexandra gondozásában National Geographic könyvként napvilágot látott gyönyörű album – legjobb értelemben vett ismeretterjesztő – szövegét Haarberg Orsolya írta, a képeket nagyobb részben mostani túráik alkalmával ketten készítették. Izgalmas és nehéz vállalkozásról faggattuk az internet segítségével Haarberg Orsolyát.

Szarka Klára: Képrejtvény / Fabricius Anna: Magyar szabvány, 2007 című sorozata
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia. Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga. Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót. Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Fabricius Anna sorozatának titkát próbáljuk megfejteni.

Digitális világ

Sulyok László: Photoshop tippek & trükkök / A tükör illúziója
Ha a különböző termékújdonságok reklámképeit alaposabban megfigyeljük, hamar felfedezhetünk bennük valami közöset. No, nem a csomagolásban vagy a műszaki cikkek kialakításában, sokkal inkább a fényképek stílusában. Egyre gyakoribb fogás a lágy tükröződések alkalmazása, amelyet effektként számítógépünk segítségével és némi türelemmel mi magunk is bármikor megalkothatunk.

Technika

Fotós szemmel / Vízfalban, 1998, Jósvafő, vízirigó

Sulyok László: Az expozíciós programok I.
A reklámok világában minden egyszerű, jó képet készíteni pedig gyerekjáték. A helyes expozíció beállításában ma már a legtöbb amatőr és félprofi fényképezőgép a partnerünk. A segítő kezet az ún. expozíciós (vagy más néven motívum-) programok nyújtják. Míg a belépő szintű gépek központi vezérlőtárcsáján a legjobb esetben is csupán néhányat találunk, a középkategóriás, drágább gépek akár többtucatnyi programból álló választékot is kínálnak. Némi eligazítást kívánunk nyújtani abban, melyik hogyan működik, mikor melyiket érdemes választanunk, és mire számíthatunk, ha az automatikára bízzuk a döntést a saját tapasztalatunk helyett.

Steiner Gábor: A fotó lelke az objektív (5.) / Különleges objektívek
A fényképezés legfontosabb eleme, ahogy azt a neve is mutatja, a fény. Nem mindegy, hogyan, milyen formában és mennyiségben jut a fényérzékeny felületre, legyen az digitális képérzékelő vagy hagyományos film. Sorozatunkban azt bizonyítottuk, hogy ezt leginkább az objektív határozza meg. A fényképezéskor használt objektívek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segítenek a tárgyat úgy megmutatni, hogy az a kép főtémájaként a lehető legnagyobb képfelületet kitöltse. Ehhez közeli tárgyak esetén nagylátószögű, míg távoliak fotózásakor teleobjektíveket használhatunk. Ezen túl azonban az egyéni látásmód különleges hatásokat adhat a képnek, s ennek eléréséhez speciális objektíveket használhatunk.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Petzval József, az objektívtervező

Kapocsy György: Egy expozícióval két felvétel / Emlékek egy régi kivifényképezésről 1979-ből
Fiatal fotósként természetes kíváncsisággal kísértem figyelemmel a legkülönfélébb fotótechnikai segédeszközöket. Így találtam rá még az 1970-es évek elején az egyik távkioldó leírására. Az állványra rögzített fényképezőgép exponálógombját egy kis mechanikai szerkezet oldotta ki, tízméteres vékony kábel túloldaláról üzembe hozott kis elektromágnessel.

Mozaik

A Szellemkép Szabadiskola / Az álló- és mozgókép műhelye immár másfél évtizede

Könyv a könyvről

Könyves körkép / Eifert János: Aktfotográfia; Radisics Milán: Magyar szürke

A bécsi Dorotheum magyar leütései
A patinás osztrák aukciósház bécsi palotájában április 28-án tartották a legutóbbi fotográfiai licitálást összesen 329 tétellel, ebből bő tucatnyi volt magyar vonatkozású.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles