28.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Foto Mozaik 112., 2007. augusztus

A Foto Mozaik legutóbbi száma hamarosan kapható.

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban
Szikrázó napsütés, hosszú nappalok, csillagos égbolt, különös fényjelenségek. A nyár végén kínálkozó izgalmas fotográfiai kalandok közül gyűjtöttünk csokorba néhányat ebben a számunkban. Igyekszünk kedvet csinálni ahhoz, hogy a bátrabbak még éjszaka se tegyék le a fényképezőgépüket, s a fotográfusokat ne riassza el a vakító napsütés, a kemény árnyék, a cikázó villámlás vagy éppen az a nehézség, amit a vihar utáni szivárvány tünékeny jelenségének megragadása jelenthet.

Sulyok László: Árnyékvilág
“Ne félj az árnyaktól. Csak azt jelentik, hogy valahol fény van a közelben.” Ruth E. Renke bölcs gondolata bár egészen másról szól, igazságához fotográfiai értelemben sem férhet kétség. Az árnyékok mint a tér láthatóvá tételének eszközei és mint kompozíciós elemek egyaránt érdekesek és értékesek a fényképezésben.

Tóth József: Fényképezés éjjel-nappal

Gáti György: Harry Potter és én
Gyerekkoromban legjobban a kukásbácsikat irigyeltem. S két dologra vágytam még igazándiból: láthatatlanná válni, és úgy látni, ahogyan arra az emberi szem nem képes. Úgy, mint a Harry Potterben szereplők némelyike. S ahogyan magamat, “cseperedő” látványi elképzeléseimet figyelem, azt veszem észre, hogy egyre csak ez a régi vágy hajt.

Szigetváry Zsolt: A Napra lehet nézni?
Szakcikket írni embert próbáló feladat. Mindig jön egy okos kolléga, aki biztos jobban ért mindenhez, és egy kiállítás megnyitóján, két lazacos szendvics között fülembe súgja: jó volt a múltkori cikked, de azt te sem gondolod komolyan, hogy… Legyen szó inkább a Balaton-felvidéki meg a Buda-környéki borokról, savakról és tanninról fecsegni, a 2004-es évjáratok klimatikus viszonyain merengeni egyszerűbb, mint egy szakcikkben kijelenteni: a napfény színhőmérséklete 5000 kelvin fok és punktum. Vagy 5200. Esetleg 5500. Na tessék, erről beszélek!

Zsila Sándor: Megállított idő: varázslat
Fények! Ha valamiért elkezdtem fotózni, hát a fények miatt. Meg a határokért, a lehetőségek szélén egyensúlyozó “árnyékvilágért”, és a benne rejtőző témáért. A fotó rajtakapja és az örökkévalóságnak megörökítheti a pillanatot.

Vajda János: Esti nagy S telehold helyett
Vörös holdfelkelte lázban égek. Főleg nyáron, amikor a kora estékre esik az időpontja, és izgalmas hangulatokat lehet fényképezni. Összefényképezve a nagy felkelő vörös korongot az esti város valamelyik látványos pontjával. Ez ugyan még nem sikerült, de az átmeneti kudarc nem tántorít vissza a próbálkozásoktól.

Posztós Csaba: Bagolykaland
Hosszú záridős szürkületi fényképezés a természetben – 2003. június 27.

Daróczi Csaba: Szúnyog az éjszakában
Az éjszakai fényképezés régóta a kedvenc foglalatosságaim közé tartozik. Azt szeretem benne, hogy legtöbbször az exponálás pillanatában még nem tudható pontosan, olyan lesz-e a kép, mint amilyennek előre elterveztem.

Takács Szabolcs: Tűzijáték
Minden fotós életében eljön az az időszak, amikor meg akarja örökíteni a tűzijátékok színpompás kavalkádját, hiszen olyan szép, mutatós, fotogén témáról van szó.

Lucien Hervé, 1910-2007

Pályázatok

Események naptára

IFWP találkozó Magyarországon
Idén a Nemzetközi Természetfotós Szövetség (International Federal Wildlife Photography – IFWP) Magyarországon, közelebbről Somogyban tartotta éves kongresszusát és fotós találkozóját.

Galéria

Fotótárlat: Formabontók; Drégely Imre

Kiállításról kiállításra

Digitális világ

D. Tóth Ottó: Adobe Photoshop Lightroom 1.1 / Mi változott?
Még be sem fejeztük a LightRoom 1.0 verziójának ismertetését, miközben megjelent az 1.1-es verzió. Röviden áttekintjük, milyen újdonságokat tartogat a legfrissebb változat.

D. Tóth Ottó: Photoshop tippek & trükkök / Elmosódott háttér “LensBabies” módra
Magyarországot is elérte az őrület! Már nálunk is kapható a szokatlan képi torzításokat okozó, a fényképezés hőskorát idéző “LensBabies” objektív. Végtelenül szimpla, rendkívül nagy torzítású lencse, porszívócsőre emlékeztető műanyag kihuzatra erősítve. A szerkezet elektronikát nem tartalmaz. Élességállítással a gépvázat átkulcsoló ujjainkkal a harmonikakihuzatra gyakorolt nyomással próbálkozhatunk. A fényerő változtatását a lencse elé helyezett különböző lyukméretű takarólemezek behelyezésével érhetjük el. Az így készített felvétel meglehetősen esetleges, de érdekes hatásokat is mutathat. Ez az objektív meglehetősen borsos áron kapható, s nem könnyű vele a megálmodott eredményt elérni, tippünkben megpróbáljuk a “LensBabies” hatást a Photoshop segítségével elérni.

Sulyok László: Digitális RAW munkafolyamat kezdőknek / A retusálás
A filmes időkben a munka nagyobb része a laborokra hárult, ám most, hogy egyre többen a digitális képalkotást választják, átértékelődtek az erőviszonyok. A korábban szakemberek végezte részmunkák immár a fotós feladatkörét bővítik. Mivel a változás viszonylag hirtelen jött, aki nem figyelt oda idejében, bizony lemarad(t). Eligazítást szeretnénk nyújtani a digitális képalkotás generálta megváltozott feladatok között. A RAW fájlok feldolgozása ugyanis fényképezőgéptől és képalkotó rendszerektől függetlenül olyan feladat, amelyet a jó képek érdekében el kell sajátítanunk.

Technika

Steiner Gábor: Állvány – hasznos cipelnivaló
Az állványokat sokan felesleges hurcolnivalónak érzik, hasznosságukra akkor kezdenek rájönni, amikor képeik részleteiről készítenek nagyítást utólag, esetleg gépüket nagyobb tele-zoom tartományú kamerára cserélik, illetve tükörreflexes fényképezőgépüket hosszú gyújtótávolságú teleobjektívvel szerelik fel. Meg például este, amikor a fotózáshoz hosszú expozíciós idő szükségeltetik.

Sigma SD14

Fujifilm IS Pro

GPS információk az EXIF adatok között

Teszt

Rövid tele és “nagyon nagy látószögű” a Sigmától
A görög ábécé tizennyolcadik betűjével, a sigmával fémjelzett japán cég talán a legismertebb objektívgyártó. A kutatás, fejlesztés, gyártás és szerviz summázataként határozza meg magát az 1961 óta létező Sigma, s ennek megfelelően választotta a nevét. A Σ a matematikában a “szumma”, vagyis a végösszeg jelölésére szolgál. A vállalat éppen ezt az összegzést kívánja a fotósoknak nyújtani.

Mozaik

Szarka Klára: Műfajok útvesztőjében / A zsáner, az elhódított műfaj
Sorozatunk bevezetőjében írtuk, hogy a fotográfiai műfajok között addig tudunk valamelyest könnyebben eligazodni, amíg a festészettől, képzőművészettől megörökölt fajtáival van dolgunk. Ezért is tárgyaltuk először a portrét és a tájképet. Meg azért, mert ezek a műfajok szinte a fotográfia születésének pillanatától máig nagy súllyal jelen vannak a fényképezésben. A portré és a tájfotó roppant módon népszerű volt és maradt a hivatásosok, alkalmazott fényképészek, riporterek és a meglehetősen heterogén, de szép számú amatőrök körében is. A csendéletet meg egyenesen a fényképezőknek “találták ki”, még ha nem is mindnyájan vesznek róla tudomást.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles