28.5 C
Budapest
Thursday, August 15, 2024

Sajto hír: A nagyváradi és az angliai york fotóművészek egy évtizedes közreműködése

Tiz eve, 1994 Junius 05-en nyitottak meg a nagyvaradi Foto Art Galeriaban, a szerzo hazaspar jelenleteben, LINDA es STEWART COLLIER,”DUPLA LATASMOD” cimu kozos kiallitasukat. A megnyito alkalmaval a fotomuvesz hazaspar eloadast tartott a Tavirozsa Fotoklub tagjainak, az altaluk alkalmazott tehnikakrol, illetve muveszi hovatartozasukrol.
Ez a kiallitas jelentette a Yorki Fototarsulas es a nagyvaradi “TAVIROZSA” klub kozotti ketoldalu Kulturalis kapcsolat kezdetet.

Az eltelt ido alatt a York-i fotomuveszek 1997 es 2000-ben is bemutatkoztak alkotasaikkal a nagyvaradi kozonsegnek.

A nagyvaradi fotoklub tagjai is bemutatkoztak tobszor a York-i kozonseg elott alkotasaikkal, a Guildi kastelygaleriaban megrendezett kiallitasok alkalmaval. 1996 Junius 3-an nyitottak meg a nagyvaradi fotoklub tagjainak munkaibol rendezett “Leptek a fenyben” cimu gyujtemenyes kiallitast. 2000 majus 14-en nyitjak meg TOTH ISTVAN fotomuvesz elso egyeni kiallitasat, majd 2002 Junius 14-en kerul bemutatasra DANCOGLU CONSTANTIN fotomuvesz kiallitasa.
Az elmult ev nyaran nyitottak a “BARBICAN” Kulturalis kozpontban TOTH ISTVAN – “Szines Kina” cimu masodik egyeni kiallitast melyet tobb mint 6000 angol nezo tekintett meg hetente.
A kozremukodes folytatasakent 2000 julius 29-en nyitottak a Foto Art Galeriaban BRIAN PARK E.FIAP, ROBERT VISICK es JOHN FOREMAN Angol fotomuveszek csoportos kiallitasat, nagyszamu kozonseg jelenleteben. A kiallitas a 10 eves kozremukodest is koszontotte. A harom szerzo egy valtozatos temabol osszeallitott 70 fekete feher es szines kepbol allo kollekciot kuldott el Nagyvaradra.
A York-i fototarsulas 1887-ben alapitottak YORK varosban mely az evek soran szamos fotomuveszt vonzott maga kore a kornyezo videkrol. A szovetseg nagyraertekeli a nagyvaradi fotoklubbal levo 10 eves ketoldalu kulturalis kapcsolatat.
A nagyvaradi polgarmesteri hivatal vednoksegevel rendezett kiallitas Augusztus 18-ig all a latogatok rendelkezesere, munkanapokon 8-18 ora kozott.
A belepes dijtalan.

A nagyvaradi Tavirozsa Fotoklub
Vezetosege

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
798FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles