28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 94., 2006. február

Kivonat az újság tartalmából

Pályázatok

Események naptára

Kiállításról kiállításra

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Kiállítás


Fotótárlat

Mustra 2005, Kismányoki Károly és Szíjártó Kálmán: Tájkísérletek

Digitális világ


Szarka Klára: Digitális szép, új világ
Sírunk vagy tapsikolunk örömünkben, mindegy. Az ortodox fotótechnika végóráit éljük. Vajon gyökeresen megváltozik a fényképezés jellege, mikéntje, a kép készítésének és használatának módja? Átalakul a fotóriporteri munka, az alkalmazott fotográfia területe vagy éppenséggel a fotóművészet? Végleg lefelé megy-e a színvonal, vagy ellenkezőleg: újabb, eddig el sem képzelhető lehetőségek nyílnak meg a képkészítők előtt? Ezekre és még sok más kérdésre kerestük a választ, megkérdezve néhány szakmabeli véleményét is.


Projektorvásárlási tanácsadó II. / A harmadik megoldás
Míg a piacot jelenleg zömében az előző részben ismertetett LCD és DLP projektorok uralják, megjelent egy új, gyorsan fejlődő technológiai megoldás is az LCOS (Liquid Cristal On Silicon), amely gyönyörű színhelyes álló- és mozgókép-megjelenítésre képes, túlszárnyalva mind az LCD, mind a DLP technológia képességeit.

Fotótechnika


Fotós szemmel / Fehér ló fia


Az éjszaka fényei
A nap lenyugszik, és az esti szürkület érkeztével a legtöbb fotográfus kikapcsolja fényképezőgépét. Ők azok, akik ily módon elmulasztják mindazt a ragyogást, amit az éjszakai égbolt adhat. Valljuk be, többnyire a párnát választjuk az exponálózsinór helyett, még akkor is, ha tudjuk, döntésünk következtében esetleg számos érdekes felvételről lemaradunk.

Id. Takács Szabolcs: Élesség – életlenség / A mélységélesség
Gondolom, mindenki találkozott már a mélységélesség problémájával. Túl éles vagy éppen életlen a háttér, jaj, de rossz, hogy az előtérben ez az autó életlen lett, és még sorolhatnánk a problémákat. Most a mélységélesség helyes meghatározásával és gyakorlati hasznával foglalkozunk, hogy legközelebb már mindenki elégedetten szemlélhesse a megfelelően éles vagy éppen életlen felvételeit…


Hagyárossy Gyula: Mérjünk fényt!
A kép elkészítésének kikerülhetetlen, fontos része az expozíció meghatározása, melyhez a fénymérés ad segítséget. Sorozatunkban a fénykép készítésének ezt az érdekes, minden fényképező számára fontos területét járjuk körül.


Szarka Klára: Fejezetek a fotótechnika történetéből / A fényképezőgépek évszázada
A XIX-XX. század fordulója s a múlt század első évei a spontán adódó látványok megörökítésének, a pillanatra vadászó knipszereknek és a hobbiból fényképezni kezdő millióknak a korszaka. A tekercsfilmekkel megtöltött kis boxgépek továbbfejlesztéseként készített amatőrkamerák s a tömegesen használt nyersanyagok gyártása teszi ki a XX. század fotóiparának meghatározó részét. Ám a hobbifotósok egy részéből idővel igényesebb amatőr vált, számuk a két háború között s aztán a második hullámban, a hatvanas években a világ számos részén elképesztően nagyra nőtt. Nekik és a szintén szép számmal gyarapodó hivatásosoknak (profiknak számítottak a műtermi fotósok mellett a riporterek is) fényképezőgépek százait tervezték, gyártották millió számra.


Barta Zsolt Péter: Fotóműtárgyak érvényesítése és értékesítése / A portfólió
A fényképek elkészültével és bemutatásra való felkészítésével (melyeket korábbi számainkban írtunk le) nem záródik le a velük való tevékenység, hiszen a következő fázis, hogy a műveket nyilvánosságra hozzuk.

Újdonság


Hewlett-Packard Deskjet 6980 és 6940

A Konica Minolta kivonul a fényképezőgép-iparágból

Új Kodak logó

Nosztalgia

A Nikon a digitálisra fókuszál!


Zeiss optikák Nikon bajonettel

Pixeltől pixelig


Samsung GX-1S


Sony Cyber-shot S600


Panasonic DMC-LZ5 és LZ3, DMC-LS2

Fotófelszerelés


Teszt / Olympus E-500
Amikor jó néhány évvel ezelőtt, meglehetősen nagy sajtóvisszhang kíséretében, megjelent a 4/3 rendszer első fényképezőgépe, az E-1, a fotográfia technikatörténetét érdemben követők két részre szakadtak. Voltak, akik úgy gondolták, a digitális rendszerek elterjedésével együtt járó újfajta gondolkodásmód kellően fogékonnyá tette az embereket az egyedi megoldásokra, és a rendszer gyors elterjedését jósolták. Egy másik csoport azonban, kiindulva abból, hogy a profik legtöbbje a két nagy (Canon, Nikon) gépei közül választ, pesszimista maradt. Ma úgy tűnik, az utóbbiaknak lett igaza. Mert hiába bővítette a gyártó számos kiegészítővel rendszerét, az E sorozat igazi térhódítása még várat magára. Hangsúlyozom, a gyakorló profik körében, mert legújabb fényképezőgépük, az E-500, igencsak használhatóra sikeredett. S hogy mit is tud a gyakorlatban, az saját csapattársával, az E-300-zal összehasonlítva az alábbiakban kiderül.


Teszt / Sigma 70-200/2,8 EX IF HSM APO DG
Mint minden optikagyártó cég, a Sigma is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a digitális világ támogatására. S bár a fő szempont ennél az optikánál is a digitálishoz történő optimalizálás volt, a címben megfogalmazott újjászületés a külső és a belső jegyekben egyaránt tükröződik.

Mozaik


Sztár-fotó / Bánffy György
“Az idővel kell megvívni a csatát, a többit bízzák rám!” – így fogalmaz bölcsen egy tevékeny, elfoglalt ember, vagyis Bánffy György, a József Attila Színház művésze, aki kerek 60 esztendeje van a pályán, és jelenleg nem kevesebb mint négy színházban játszik. Ám szűkös szabadidejébe a fotózás mindig belefér… A művésszel Fenyvesi Edit beszélgetett.


Szarka Klára: Képrejtvény / “Csakis gondolatból indulok ki” / Kerekes Gábor: Rudabánya
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Kerekes Gábor titkát firtattuk. Mivel az interjú alanya és készítője immár évtizedek óta ismerik egymást, az olvasó elnézését kérve, tegeződnek a beszélgetés közben.

Beszámoló


Wagner István: Három fotós, három fotóalbum / Lovak, emberek, angyalok


Szarka Klára: Kor-Képek másodszor
A Magyar Távirati Iroda Rt. a hazai fotó történetének egyik jelentős szereplője, s gyűjteménye a magyar fotókincs becses darabjait tartalmazza. Az MTI archívumában nemcsak számos művészileg is magasan jegyzett fénykép lelhető fel, hanem tömegével olyanok, amelyek nélkül jószerivel a magyar történelem némely korszaka fel sem tárható hitelesen. A história és a fotóművészet szempontjából egyaránt pótolhatatlan a hatalmas kollekció.

Szentendrei galéria
A Specziár Galéria és Kávéház 2005 decemberében nyitotta meg kapuit. A helynek Szentendre egy, a turisták és a helybéliek által egyaránt szívesen látogatott, macskaköves utcácskája ad otthont. A tulajdonos maga is fotográfus, így nem véletlen, hogy a kávézó galéria, és a galéria kávézó is egyben. Sergő Andrással beszélgettünk.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles