27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 83., 2005. március

Események naptára

Pályázatok

Kiállításról kiállításra

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Kiállítás

Fotótárlat
Dr. Horváth Pál: Békeszolgálat; Békefi Dóra: Szinte minden KÉP

Digitális világ

Digitális képfeldolgozás / Zaj kontra élesség
Igen! Megvan! Életem legjobb képe! Az LCD panelen tökéletes, már szaladok is haza, hogy minél előbb megnézhessem a monitoron… Igen, ez az… Azaz, mégsem. Hová lettek a részletek? Most mit csináljak ezzel? Nos, a leírt jelenség okozója az a bizonyos zaj, amelyet oly sokszor emlegettünk már, és ami oly sok esetben bosszantja a digitális fotósok táborát. Nem kell azonban elkeseredni, van rá megoldás. Ebben a hónapban a képzaj eltüntetésével foglalkozunk.

Fototechnika

Nemcsak kezdőknek / A fényképezés színtani alapjai

Krízisfotós / Beszélgetés Peremiczky Attilával

Különös lélek a fotóriporter, egy-egy jó kép kedvéért akár napokig cipeli vállán fotóstáskáját. Előfordul azonban, hogy ennél nagyobb nehézségek sem tántorítják el, sőt, van, aki fotósként egyenesen keresi a veszélyt. A legtöbben csak a híradókból értesülnek arról, amit Peremiczky Attila testközelből is átél. A háborúkban és természeti katasztrófák területein dolgozó fotóssal Buzás Balázs beszélgetett.

A vakuzás technikája

Előző cikkünkben a beépített vakuk lehetőségeit tárgyaltuk, és ejtettünk néhány szót az indirekt vakuzásról, valamint a különböző fényformáló eszközök által elérhető lágyításról. A következőkben a vaku kézi szabályozásáról, az effekt- és derítővillantásokról, valamint a több vakus fényképezésről olvashatnak. Ne feledjük: a vakutechnika helyes alkalmazása sokszor még a profiknak is gondot okoz.

Fotós szemmel / Kökörcsin

Rövidesen itt a tavasz, bizony hamarosan kirügyeznek a fák, bokrok, és a langyos szellő előcsalogatja a legyeket. Lassan előbújnak a virágok a kertekben, a réteken, az árokpartokon, de még a hegyoldalakban is. Sokak kedvence, a mosolygós leánykökörcsin is ilyenkor nyílik.

Szarka Klára: Fejezetek a fotótechnika történetéből / Dobozba zárt látvány

Vannak, akik szerint az ókor nagy filozófusa, Platón is a camera obscura jelenségére utalt, amikor arról írt, hogy mi, emberek, az ideák világát úgy látjuk, mint a sötét barlangban leláncolt rabok, akikhez a tökéletes szépség képe a behatoló fénysugárral rajzolódik ki a falon. Mindenesetre a sötét zárt térbe apró nyíláson betörő fénysugár valóságot leképező természetéről a középkor híres arab tudósa, Alhazen (Ibn al-Haiszam) szabatosan írt, mint a tudományos vizsgálódásban használatos jelenségről.

Fotófelszerelés

Teszt / Canon PowerShot A510
A Canon februárban mutatta be négyszeres optikai zoommal épített PowerShot A510-es digitális fényképezőgépét. A magyar nyelvű menüvel is rendelkező szuper-kompakt, 3,2 millió pixeles készülék jóval kisebb a háromszoros optikai zoomos versenytársainál, mégis húsz fényképezési móddal, VGA-minőségű videó-rögzítési lehetőséggel, nagyteljesítményű zoom vakuval, kibővített közvetlen nyomtatási lehetőségekkel, valamint külön megvásárolható víz alatti tokkal büszkélkedhet.

Teszt / Sony Cyber-shot DSC T3

A 2005-ös évben a Sony sem tétlenkedett az átkozmetikázások terén. Jól mutatja ezt a T3 modelljelzésű, rendkívül kompakt digitális fényképezőgépe, amelyet még 2004-ben mutattak be a Photokinán.

Újdonság

Nikon D2hs

A Nikon PMA újdonságai között jó néhány kompakt és a másfél éve bejelentett D2H továbbfejlesztett változata is szerepelt. Az új D2Hs mind külsejét, mint szolgáltatásait és gyorsaságát illetően változott: a főbb különbségeket egy táblázatban foglaltuk össze. A fényképezőgép várható ára a külföldi piacon 3499 USD.

Sigma 30 mm F1,4 EX DC HSM

A Sigma újonnan beharangozott zoomjai mellett egy fix gyújtótávolságú objektívvel is jelentkezett.

Tíz DG teleobjektív

A Sigma nem kevesebb mint tíz, korábbról ismert teleobjektív átépítéséről döntött.

Négy új DC objektív Konica Minolta bajonettel

A Sigma január 20-án, már a PMA előzeteseként adott hírt négy új, hamarosan forgalomba kerülő, Konica Minolta bajonettes DC (designed for digital) objektívjéről. Mindegyik típus kisebb és könnyebb, mint az eddigi, kisfilmes gépekhez gyártottak, hiszen az általuk rajzolt képkör csupán a digitálisok APS-C méretű érzékelőjét fedi.

Olympus C-7070 Wide Zoom

A C-7070 Wide Zoom mindent egyesít, amire egy fotósnak csak szüksége lehet. Váza robusztus magnéziumötvözetből készült, CCD-jének felbontása 7,1 megapixel.

E-300 és E-1 firmware update 1.1, 1.4

A február a szoftverek hónapja volt: szinte valamennyi nagyobb gyártó bejelentette saját frissítéseit.

Olympus Camedia C-170

Egy gomb, egy funkció – hirdeti az Olympus legújabb fényképezőgépe.

Az Olympus és Panasonic együttműködése

Az Olympus Corporation (Olympus) és a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic) bejelentette, hogy megállapodást írtak alá tükörreflexes (SLR) fényképezőgépekhez szánt, a 4/3 szabványon alapuló csereszabatos objektívek fejlesztésében való együttműködésről.

Konica Minolta 7D firmware 1.10

A Konica Minolta alig néhány héttel tükörreflexes gépének debütálása után máris újabb firmware-rel jelentkezett.

Konica Minolta Dimage Z20

A Z10-es utódaként debütáló fényképezőgép öt megapixeles felbontással, nyolcszoros optikai zoommal, és várhatóan a Z5-ösnél alacsonyabb árral kerül majd kereskedelmi forgalomba.

Pentax 1.01 firmware *ist DS

A Pentax február elején jelentette be a digitális tükörreflexeséhez készített szoftverfrissítési lehetőséget.

Konica Minolta Dimage Z5

Bár sajtóanyagában a Minolta már január végén beharangozta Z5 névre hallgató fényképezőgépét, az új digitális kompakt az amerikai PMA szakkiállításon került vevőközelbe.

Casio Exilim EX-P505

Az új Casio egy digitális fényképezőgép és egy videokamera képességeit ötvözi, számos figyelemreméltó újítással fűszerezve. Az EX-P505-ös a Casio digitális fényképezőgépei között elsőként rendelkezik kihajtható és elforgatható (2″-os) LCD-vel. Az EX-P505-ös kicsiny, ám tökéletesen kézbe simuló gépteste egy 5 megapixeles CCD-t és 5-szörös optikai zoomra képes optikát rejt magában. A PRO EX-P700-ashoz hasonlóan feketébe öltöztetett apróság, ahogy azt a Casio gépek esetében már-már megszokhattuk, most is a legfejlettebb fotográfiai technológiát kínálja az ambiciózus fotósok számára.

Canon PIXMA MP 750 és MP 780

Az új év elején a hazai értékesítési pontokon is megjelent a PIXMA két felső kategóriás multifunkciós készüléke, a PIXMA MP750 és PIXMA MP780. Ezek az eszközök az új szolgáltatások mellett futurisztikus designnal tűnnek ki a mezőnyből, és minden olyan funkciót tartalmaznak, amelyre egy otthoni irodában szükség lehet.

Canon Selphy

A Selphy névre keresztelt nyomtatócsaládot elsősorban azon igényes felhasználók elvárásainak kielégítésére tervezték, akik digitális fotóikról gyorsan, egyszerűen szeretnének kiváló minőségű papírképeket készíteni. A számítógép közbeiktatása nélkül használható eszközök teljes szabadságot kínálnak. Így alakult ki a Selphy mozaikszó is: Do-It-YourSELF PHotographY (azaz: “Csináld magad fotózás”). Az új sorozatban három Selphy nyomtató található, mindegyikük közvetlen nyomtatást tesz lehetővé bármilyen PictBridge kompatibilis digitális fényképezőgépről, digitális tükörreflexes fényképezőgépről vagy videokameráról.

CanoScan 9950F

A Canon egyúttal a CanoScan szkenner sorozat új zászlóshajójával is jelentkezett. Az új beolvasó eszköz 4800×9600 dpi-s képfelbontásával és 48 bites színmélységével a világ első olyan síkágyas szkennere, amelybe 35 milliméteres filmcsíkokon 30 darab képkocka helyezhető be egyszerre. A szkenner optikája aszférikus lencsetagot is tartalmaz – a Canon saját, “Super-Toric” lencséjét -, amely felülmúlhatatlan kontraszttal és képtisztasággal garantálja a kivételes képminőséget.

Epson AcuLaser C1100

A népszerű Epson AcuLaser C900 utódja gazdaságosabb, mint a legtöbb szokásos egyszínű nyomtató.

Mozaik

Szarka Klára: Képrejtvény / Az öntudatos csíz
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia. Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga. Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót. Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Kalotás Zsolt természetfotós egyik madárfelvételének titkát firtattuk.

Molnár Miklós: Ufófelvételek titka
Ha társaságban szóba kerül az ufójelenség, például egy friss médiahír nyomán, a témáról megoszlik az emberek véleménye. Hogy van-e ufó, vagy nincs, az erről vitázóknak kialakult két szélsőséges tábora, a fanatikus hívőké és tagadóké. A vita egyelőre döntetlen… Lapunkban nem kívánunk ebben a kérdésben “igazságot” tenni, nem az a dolgunk, csupán a fotográfia e furcsa világára kívánunk rávilágítani.

Fotoelmélet

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Egységesség, áttekinthetőség
Egy-egy fotó vagy kép mondanivalóját csak akkor észlelhetjük, ha az a formák olykor kaotikus halmazából ki tud bontakozni, s a képen valamiféle rend van, a képelemek hierarchiája pedig a fő formák uralmát kidomborítja.

Beszámoló

Magyar fényképek az osztrák fotómúzeumban
Akárcsak nálunk Kecskeméten, a szomszédos Ausztriában is a kulturális decentralizáció jegyében alapították 1978-ban az országos fotómúzeumot Bad Ischlben. Alapanyagát Hans Frank professzor salzburgi fotográfiatörténeti magángyűjteménye képezte, műemléképülete pedig Erzsébet királyné egykori, vörös márvány nyárilaka lett a Ferenc Józsefről elnevezett parkban, amely egykoron a császári pár teaházaként szolgált.

Sajtófotó 2004
Ez év február 16-án a szervezők sajtótájékoztató keretében számoltak be a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett XXIII. Magyar Sajtófotó pályázat eredményeiről. A Féner Tamás vezette zsűri (Molnár István, Stalter György, Szabó Gábor, Szigeti Tamás, Szigetvári Zsolt, Velledits Éva) 266 szerző 6783 felvételéből válogatott. Az érdeklődés a vártnak megfelelően alakult, vagyis a 2004-es évet dokumentáló képek száma jóval meghaladta a tavalyi anyagot.

A fotóesszé-pályázat eredményei
Változatlanul nagy érdeklődés övezte a Sajtófotó Alapítvány másodszor is meghirdetett fotóesszé-pályázatát: 37 fotográfus 39 szinopszissal jelentkezett az utóbbi időben sorvadni kezdett műfaj megújítására. Valamennyi a mai magyar valóság kevéssé feltárt területeinek részletes, elmélyült képi bemutatását tűzte ki céljául.

Árpád-kori templomok és kolostorok Veszprém megyében
A veszprémi Objektív Fotóklub tagjai közös döntéssel elhatározták, hogy a 2000. évi Millennium tiszteletére összeállítják a Veszprém megyében található Árpád-kori templomok és kolostorok fotógyűjteményét. Az elkészült anyagból végül több kiállítást is rendeztek, majd 2004. decemberében jelent meg az Árpád-kori templomok és kolostorok Veszprém megyében című albumuk.

Fókuszban a fotózás
A Hewlett-Packard a fenti jelmondattal, február végén Dublinban mutatta be a sajtó képviselőinek újdonságait, egy kis piaci elemzéssel egybekötve. Lapunkban többnyire csak az újdonságokkal szoktunk foglalkozni, de az elhangzott elemzések olyan tényekre világítottak rá, melyekre érdemesnek tartjuk felhívni a figyelmet. Szeretném hangsúlyozni, hogy a vizsgálat alapjául a nyugat-európai országok szolgáltak, és az elemzést az IDC végezte!

Mai Délutánok

Ipartestületi nap

Fotósok kitüntetése Nógrádban

Fotóbörze

Tanfolyamok

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles