28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 104., 2006. december

Kivonat az újság tartalmából

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Pályázatok

Események naptára

Galéria

Wagner István: (M)érték az Ernst Múzeumban
Idén ünnepli alapításának fél évszázados évfordulóját a Magyar Fotóművészek Szövetsége. Az 50. jubileum alkalmából a kétévenként esedékes Fotóhónap különös hangsúlyt kapott: országszerte ötven kisebb-nagyobb fényképkiállítást láthattak az érdeklődők. A rendezvénysorozat legkiemelkedőbb eseményét a végére hagyták a szervezők. (M)érték főcímmel és Világhírű magyar fotográfusok alcímmel öt alkotó mintegy kétszázötven képből álló válogatását kereshetik fel a látogatók Budapesten, az Ernst Múzeum összes termeiben.

Kiállításról kiállításra

Négyszemközt

“Soha nem alkottam feladatként” / Interjú Baricz Katival
A fényképek egyedisége abban rejlik, hogy általuk nem csupán a leképezett látványt, de a fotográfust magát is megismerhetjük. Vannak művészek, akiknek képeit szemlélve, pusztán hangulatuk alapján, mindenféle segítség nélkül is bizton ismerhetünk rá az alkotóra. Baricz Kati közéjük tartozik. Beszélgetésünkből a szerzővel ugyanakkor az is kiderül, hogy a róla ily módon alkotott kép korántsem teljes. Százszor jobban érdekel maga a gondolatiság, vallja az emberekhez igencsak értő, legújabb könyvét a közelmúltban megjelentető fotóművész.

Szarka Klára: Képrejtvény / “Elcsentem a pillanatot” / Benkő Sándor: Utolsó nap a tűzősoron (részlet a képriportból), 2003
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Benkő Sándor fotóinak titkát firtattuk.

Fotóhónap 2006 / Beszélgetés Szamódy Zsolttal
A fotóhónapot közel egy évtizede szervezi a Magyar Fotóművészek Szövetsége. A kezdeti Fotóhét később Fotóhetekre módosult, majd Fotóhónap lett a fesztivál neve. Az eseménysorozat kapcsán Szamódy Zsolttal, a szövetség elnökével beszélgettünk.

Digitális világ

Tátrai Sándor: Szabványos színek / Color Management a fotográfiában
Mostanában úgy tűnhet, hogy hazai és külföldi szakmai magazinokban, fotográfiai és nyomdaipari szakmai fórumokon, interneten, szoftverek menüpontjaiban akármerre tekintünk, valamilyen formában a színkezelés kérdéseivel, idegen szóval a Color Managementtel kerülünk szembe. Igaz ez akár már például a Photoshop szoftver megnyitásakor és egy fénykép behívásakor, hiszen a szoftver választ vár a kép színterével és annak megjelenítésével kapcsolatban. Ki lehet jelenteni, hogy a tudatos színkezelés így vagy úgy, de kikerülhetetlenül megjelent a fotográfus életében. Nyilvánvaló, hogy a tudatos színkezelés még inkább a reprodukciós fényképészet és a nyomdaipar előkészítési szereplőit érdekelheti, és ott kritikus kérdéseket vethet fel a reprodukálni kívánt fotó és egy adott magazin esetében.

Technika

Geometria a kompozícióban
Habár a fotográfia napjainkra elfogadott, reneszánszát élő művészeti ággá nőtte ki magát, a kezdetek korántsem voltak ily kedvezőek. Az első, még ún. júdeai aszfaltra exponált kép megvilágítási ideje 8 óra volt (Nicéphore Niépce, 1816), és a felvételi idő még Daguerre idejében is perceket jelentett. A különböző eljárásoktól függetlenül a fotográfusok törekvése egy szempontból változatlan maradt: cél a szép, az érdekes, netán a meghökkentő bemutatása, az igény arra, hogy gondolatainkat másokkal megosszuk.

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / A színharmónia
Az előző fejezet folytatásaként megpróbáljuk a színharmónia kérdését is kiterjeszteni a fotográfiára. Meglepő, de a lexikonokban elő sem fordul ez a szócikk, még a művészeti lexikonban sem. A Fotólexikon a színegyüttesek lezárt, nyugodt, kiegyensúlyozott voltát említi, de ez sem feltétele az esztétikumnak.

Gyorsan egy festményt!
Nem tudom, más családokban mi a helyzet, de az én párom szereti a fényképet. A hiba mindössze annyi, hogy nem a falon, csak az albumban. Ellenben festményekkel teleaggatná a legutolsó négyzetcentimétert is a falon. Nos, festeni nem tudok, ellenben rengeteg fényképem van. Valamint ismerek egy-két digitális trükköt is. Ez adta az ötletet, hogy a fotókat – az arra alkalmasabbakat – olyan digitális effektusokkal lássam el, melyeknek végeredményeként inkább festményekhez, semmint fotókhoz hasonlítsanak. A négy elkészített képből – feleségem engedélyével – kettő kikerülhetett a falra. Szerintem nem rossz arány. Aki hasonló problémákkal küzd, annak szól ez a kis írás.

Használtpiaci körkép 4. / A képalkotás eszközei
Fényképezőgépünk számos programot és funkciót kínálhat, bizonyos esetekben többet is, mint amennyit mindennap használunk. A digitálisok esetében éveken át a megapixelek jelentették a mézesmadzagot, ám szerencsére mára a gyártók felismerték, hogy a felbontás önmagában nem sokat jelent. Az alábbiakban az objektívek, a memóriakártyák és az energiaellátás, vagyis a legfontosabb kiegészítők háza táján szemlélődünk.

Teszt

Olympus MJU 740, MJU 750 és FE-170, FE-180
A MJU 740 és MJU 750 modellekkel az Olympus az elegáns kompakt digitális fotózás következő kategóriájába lépett. Mindkét 7,1 millió pixeles modell vékony, ultrakompakt konstrukció, és folytatva a MJU sorozat hagyományait, időjárásálló fémvázzal rendelkezik. Az Olympus célja mindenki számára elérhetővé tenni a digitális fotózás nyújtotta élményt és szabadságot. Filozófiája az FE sorozat két új típusa esetében, hogy nem kell szakértőnek lenni vagy számítógéppel rendelkezni ahhoz, hogy a hat megapixeles gépekkel minőségi fotókat nyomtathassunk.

Steiner Gábor: Fotónyomtatók a kézben / HP PhotoSmart A717, Samsung SPP-2040, Sanyo DVP-P1EX, Kodak EasyShare PP500, HiTi Photo Printer 631PS
A mobil fotónyomtatók viszonylag új terméknek számítanak a digitális fényképezés piacán. Az első készülékek néhány évvel ezelőtti megjelenése után a kínálat gyorsan bővül, és a méretek az árakkal együtt csökkennek. Így egyik-másik printer ma már egy nagyobb kabátzsebben is elfér, némelyikükhöz pedig már külső tápellátás sem szükséges, megoldják ezt belső akkumulátorukkal, amely alig néhány óra alatt feltölthető. Ez az, ami valódi mobilitást kölcsönöz nyomtatónknak, valamint a vezeték nélküli, gyors adatátviteli technológiák (WiFi, Bluetooth), melyeknek köszönhetően menet közben nem szükséges USB és egyéb drótokba gabalyodnunk.

Steiner Gábor: A fotós felszerelés biztonságos szállításáért / Útra kellünk 3.
Bár a fotózás egész évben mozgásigényes tevékenység, legtöbben mégis nyáron indulnak útnak, hogy új országokat, tájakat fedezzenek fel és örökítsenek meg fényképen. Ehhez pedig olyan táskákra van szükség, melyekben az érzékeny és drága felszerelések még erősebb külső behatás esetén is biztonságban vannak. A Foto Mozaik ezért feltérképezte a hazai kínálatot, s ebből ajánlunk Olvasóink figyelmébe néhány valóban figyelemre méltó darabot – akár hasznos ajándékként a fa alá.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles