17.6 C
Budapest
Tuesday, September 17, 2024

Új fotógaléria Pécsett: a Focus csoport művészeti oázisa

Képek a Focus csoporttól

A pécsi FOCUS csoport legújabb megmutatkozása

— Kiállítás a vegetáló „sétáló” (Király) utca megüresedő üzlethelyiségében —

Az 1970-es évek hazai fotóművészete furcsán kiüresedő időszakot mutatott fel. Szávay István, kiváló szegedi fotóesztéta szerint „ez az évtized volt az, amikor a gyakorlat tapasztalatai alapján először kellett szembenéznünk a világról vallott hiteink, róla alkotott nézeteink szimplifikált voltával, tudomásul vennünk, hogy a gyakorlat szerves rendszere működésében jóval bonyolultabb kölcsönhatásoknak engedelmeskedik, mint addig gondoltuk. Ennek tudatos vagy ösztönös felismerése elbizonytalanodást hozott a fotográfiában is. Nyilvánvalóvá vált, hogy a képalkotó módszerek elégtelenek e meghatározó és bonyolult összefüggésrendszernek megfelelő képi világ megteremtésére. A konvencionális jelleg fokozatosan halványuló eredményeket hoz ebben az időszakban, egyúttal viszont megjelennek az első kísérletek más módon szervezett szürreális karakterű képi terek kialakítására, mígnem eljutunk 1977-ig, a pécsi fotóéletben meghatározó szerepre emelkedett Focus csoport (Borbély Tamás, Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, Kovács Attila, dr. Lajos László és Marsalkó Péter) megalakulásáig. S ez az az esemény, amely átvezet a jelenidőbe, a 80-as évekbe” – írta Szávay 1988-ban, aki, mint hozzá tette, szíve szerint „világkonstruáló” korszaknak nevezné a pécsieknek ezt az időszakát. Mert hiszen szerves, markánsan autonóm képi világok váltak akkor jellemzővé és meghatározóvá.
A Focus voltaképpen csoport volt a csoportban, hiszen a Mecseki Fotóklub keretein belül alakult, ám a klub megszokott stílusától merőben eltérő képi világgal, a kísérletezés, útkeresés erőteljes igényével. A Focus érdekes, merész kísérletének tekinthető egy 1984-as vállalkozás, amikor öt pécsi költő – Csordás Gábor, Meliorisz Béla, Parti Nagy Lajos, Pálinkás György és Szilágyi Eszter Anna – verseihez készítettek illusztrációkat Versképészet címmel.
A 70-es évek végétől kezdődően számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt a csoport: Szombathelyen, Debrecenben, Szentendrén, Piránban, Párizsban, Zágrábban, Isztambulban. Pályázatokon, nemzetközi fotós táborokban, vitaesteken vettek aktívan részt tagjai, és szereztek maguknak komoly elismerést az európai fotóművészetben.

A kiállításról:
Bár a Focus hivatalosan soha nem szűnt meg, nem került sor önfeloszlatásra, közös tevékenységük egy évtizede szünetelt. Most azonban úgy határoztak, hogy 2009-ben a Versképészethez hasonló merészséggel új kollekciót hoznak létre, amellyel a közönség elé lépnek, bizonyítandó, hogy kreativitásuk, alkotói kedvük nem hunyt ki, ma is képesek a kor színvonalának megfelelő, vagy éppen azon is túlmutató fotóművészeti tevékenység végzésére, maradandó fotográfiák létrehozására. Ez annál inkább is kívánatos, mert az ország fotóművészetében az elmúlt fél évszázadban mindig meghatározó karakterű pécsi fotóművészet jelentőségéből látszik.

Márpedig a 2010-es kulturális fővárosi évre, amikor a dél-dunántúli megyeszékhelyre irányul Európa tekintete, nem lenne haszontalan a művészet ezen ágazatára újra felhívni a világ figyelmét.
A Focus üzlethelyiséget bérelt Pécsett, Király utca 27. szám alatt a Pécs Holdingtól, ahol 2010. május 12-én 14 órakor fotókból álló kiállítás nyílt az Európa Kulturális Fővárosa lakói és az ide látogató turisták számára. A tárlat az egész évadban működik, a helységek bérletéről, a tárlat felügyeletéről a csoport önfinanszírozóan gondoskodik. A galéria, mely ilyenformán a városra nyitott, az utcáról megközelíthető tér, az Európa Kulturális Főváros utcai forgatagának művészeti oázisa lesz. A folyamatos fotótárlat mellett ugyanis zenés estek, versfelolvasások teszik interaktívvá, jobban befogadhatóvá a képi élményt. Így járul hozzá a Focus csoport a pécsi kulturális fővárosi programok színesítéséhez, gazdagításához.

Elérhetőségek:
Cseri László 30-816-1440 cseri@pecs2010.hu
Harnóczy Örs 30-551-9430 miter.harnoczy@freemail.hu
Marsalkó Péter 30-9293-591 marsalko.peter@gmail.com

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
833FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles