27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2010. június 21.

Kiállítások, események, meghívók
A Győri Fotóklub immár kilencedik alkalommal invitálja a fotográfia szerelmeseit a Fotó a természetben-Győri Fotópiknikre. A nagysikerű rendezvény július 18-án vasárnap kerül megrendezésre a hagyományos helyszínen, a Radó-szigeten. A program szervezői ebben az esztendőben is kiadják a szabadtéri kiállítás katalógusát. Az ebbe való bejelentkezés határideje 2010. június 28. Minden szerző 1 alkotást küldhet a kiadványba max. 1 Mb méretben. A szervezők az alábbi címre várják a jelentkezéseket és a fotót: Szabó Béla e-mail: belafoto@t-online.hu
*
Elkészült és látogatható Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) egyéni honlapja www.kerekesistvan.com
*
Képek a nappali falára címmel nyílt fotókiállítás Pásztón, a Könyvtárgalériában (Nagymező u. 3.). Látogatható 2010. június 17-től július 6-ig.
*

Csorba Károly (APS Stúdió) Juhannus – Szent Iván éj Finnországban című fotókiállítását Fabó László orgonaépítő nyitja meg 2010. június 25-én, pénteken 17 órakor a Virányosi Közösségi Házban (1125 Budapest, Szarvas Gábor út 8/c. Megközelíthető a Moszkva térről a 156-os autóbusszal, hétvégeken a 155-ös autóbusszal a Fészek utcai megállóig.). A képek július 23-ig tekinthetők meg telefonon történő, előzetes időpont egyeztetéssel: 200 8713.
*

Molnár István Géza aranydiplomás fotóművész Képek Eger múltjából című kiállítása 2010. június 24-én 17 órakor nyílik az Imola Cégcsoport Központi Irodaházának Galériájában. Megnyitja: Dr. Kis-Tóth Lajos az EKF rektor-helyettese és H. Szilasi Ágota művészettörténész.
Megtekinthető augusztus 15-ig.
*

Fotózási lehetőség: Ghymes fesztivál és koncert a Szent György-hegyen a Szent György Pince területén 2010. 07.02-07.04-ig, bővebben a www.Ghymes.hu
*
Június 25-én, pénteken 17 órától Csíkszeredában nyílik meg a Nógrád Megyei Fotóklub tárlata. A kiállítást megnyitja Ádám Gyula fotográfus és Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub elnöke. Helyszín: Megyeháza Galéria, Csíkszereda.
*
A Ferencvárosi Pincegaléria és a Ferencvárosi Művelődés i Központ és Intézményei tisztelettel meghívják Önt, hozzátartozóit és barátait Szabó Béla EFIAP, E-MAFOSZ/g fotóművész FÉNY-KÉPEIM című kiállítására.
Megnyitja 2010. június 24-én (csütörtökön) 17 órakor Baky Péter festőművész, művészeti vezető.
A kiállítás megtekinthető: 2010. július 17-ig vasárnap és hétfő kivételével 10-18 óra között Budapesten, a IX. ker., Mester u. 5. sz. alatt.
*

Oroszhegyi képek tárlata a magyardécsei cseresznyefesztiválon
A szilvájáról és pálinkájáról híres Oroszhegyen és környékén 2008 őszén zajlott a Hargita Megyei Kulturális Központ XVI. fotótábora. A tábor anyagából készült kiállítást Hargita Megye Tanácsának „Összetartozunk” programja keretében 2010. június 27-én 12.30 órától a cseresznyéjéről méltán híres Magyardécsén, az általános iskola épületében nyitják meg. Megnyitóbeszédet mond Ádám Gyula fotográfus. Szintén az „Összetartozunk” program keretében a nap folyamán a Hargita Megyei Kulturális Központ által felkért nyolc neves fotográfus örökíti meg a cseresznyefesztivál pillanatait.
*

Téves információ
A Fotó-Hungarikum 2010 című album név mutatójában Gábori Attila neve mellett tévedésből nem az alkotócsoportja neve szerepel. Helyesen: Gábori Attila, a Réti Pál Fotóklub tagja.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Bese Zoltán AFIAP (Dabasi Fotóklub) a spanyol “Aqüeducte 2010” – 11th Biennal Internacional de Fotografia pályázaton kettő; aHonkong-i 43nd E.A. International Salon of Photography 2010 pályázaton kettő; a 29th International Malaysia Salon Exhibition 2010 pályázaton egy; az argentin 3rd Salon Internacional de Imagen Virtual Foto Club Quilmes szalonon pedig egy elfogadással szerepelt.
*

Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) – az Argentínában megrendezett 3rd Salon Internacional de Imagen Virtual Foto Club Quilmes, 13 fotóját fogadta el a zsűri, melyből a “Yelena” című munkája FCQ Bronz Medal -ban, a “Társak” című fotója FCQ Ribbon -ban, és a “Tekintet” című képe, PSA Honourable Mention -ban részesült. Az Indiában, Calcuttában megrendezett 12th Chhayapath International Salon of Photography -n 3 képe került elfogadásra, melyből a “Yelena” című munkája Best child díjat kapta.
A Németországban megrendezett European Wildlife Photographer of the Year –
2010 a Plants & fungi kategóriában az “Erdőlakók” című fotója Highly commended díjazásban részesült, míg a Nature’s Studio kategóriában az “Őszi patak” című munkája szintén Highly commended -ben részesült.
*
*

A Csongrád megye kortárs fotóművészete 2010 című pályázat eredménye
A pályázati felhívásra 45 Csongrád megyében élő, dolgozó és innen elszármazott fotós 372 fényképpel jelentkezett, amelyből a szakértő zsűri 115 darabot javasolt kiállításra 32 alkotótól. Az idén is nehéz munkája volt a zsűrinek, hiszen nagyon sok és sokszínű kép érkezett – köszönhetően annak, hogy hagyományainkhoz híven nem volt tematikai megkötése a pályázatnak. A zsűrizés a korábbi évekhez hasonló módon történt: a név nélkül felmutatott képre 1-3 pontot adhatott a három zsűritag, így összesen 3-9 pontszámot kaphatott 1-1 fotó. Kiállításra az 5-9 pontot elért alkotások kerülnek. A zsűri tagja volt: Szabó Márta a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja, Győri Lajos a Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus fotóművészeti referense és Viczay Lajos AFIAP fotóművész. A zsűri a legmagasabb pontszámot elért alkotók közül 4 fotóst díjazásban részesített; Filep Lászlót, Molnár Bencét, dr. Tóth-Piusz Istvánt, Törköly Józsefet.
A kiállítás 2010. július 14-én nyílik meg Szegeden, a Megyeháza aulájában!
Kiállítók: Almási Szabina, Bartók András né, Básthy Gábor, Fenyvesi Anna, Filep László, Fridrik Imre, Dr. Gyeviki János, Kiss Géza, Kovács Gyula A., Kovács Norbert, Marton Ferenc , Marton József Ferenc, Maszong József, Dr. Márkus Róbert, Dr. Michailovits Lehel, Mikola Zoltán, Molnár Bence, Molnár – G. Olivér, Nervetti Károly, Pál Richárd, Péntek László , Roboz István, Schmidt Andrea, Stefkovics János , Szabó Ferenc , Szakács Ildikó, Szita László, Tee Cee, Tóth Béla, Dr. Tóth-Piusz István, Törköly József és Vizler Csaba. A Csongrád megye kortárs fotóművészete – 2010című fotókiállítás 2010. július 14-én 16.30-kor nyílik a szegedi Megyeháza Galériában.
*
*

17. Egri Fotóművészeti Alkotótábor – 2010. július 22- 28.
Részvételi díj:
30.000 Ft . Az összeg tartalmazza: a szállást – 6 éjszaka – (4 ágyas kollégiumi szobákban a városközpontban); az étkezést – 6 nap (reggelit és vacsorát,) valamint részvételt a szakmai programokon.
Nem tartalmazza az IFÁ-t (360 Ft/ vendégéjszaka) és a fakultatív programok költségeit, (a távolságtól függő utazás költsége személygépkocsi kb. alkalmanként 500-
1000 Ft ) melyet a helyszínen kell fizetni)
Szakmai programok vetített képes előadások: “Hódmezővásárhelyi téglák”; A 19. sz. magyar fényképészei; A kortárs fotográfia; Ansel Adams: Zóna-rendszer; Aranymetszés a képalkotásban; Digiporáma bemutató;
Formák a természetben és az építészetben; A tánc fotózása, Természetfotózás, 40 éves az Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemle, Homonnai Fotóklub és a Hargita Megyei Kulturális Központ fotóanyagának bemutatója. “Világjáró fotósok”: Thaiföld, Portugália Gyakorlati bemutatók: Fotoshop bemutatók; Fotózás üveglemezre; Paszpartu készítés, Lemezborítók, kiadványok készítése szerkesztése.
Kiállítások: Magyarósi Péter: Tinik; Gál Cecília: Ellesett pillanatok; Hargita Megyei Kulturális Központ Fotótáborainak kiállítása,
Molnár István Géza : Képek Eger múltjából. Fakultatív programok, fotókirándulások:
Mátrai hőerőmű, bánya, külszíni fejtés; Végvári vigasságok az Egri Várban, (Fáklyás kazamata vezetés a pince rendszerben, Haditorna bemutatók) ; Kaptárkövek a Bükkben, A Tisza-tó madárvilága; Hollókő – “A világörökség része”; Noszvaji barlanglakások; Demjéni, Egerszalóki hőforrás; Lovas-tanya; Agria Nyári játékok: Zrinyi 1556 musical, “Egri Leánykák éjszakája a város alatt”. Madrigál est – Reneszánsz ruhákban
Jelentkezés bővebb információ: bimbo.zoltan@gmail.com (06- 20-779-0379)
Jelentkezési határidő 2010. június 30.
*
*

Fotókiállítás Európa Kulturális Fővárosában
Pécs, Európa egyik kulturális fővárosa június végéig a Dómmúzeum Kőtárában ad otthont az Europen Photogroup of Art and Performance (EPHAP) kiállításnak. A tárlat különös értékét az adja, hogy egy országokon átnyúló civil szerveződésű művészcsoport mutatja be alkotásait. A kiállítás a hivatalos programok közé tartozik, képviseli a kultúrát, az európaiságot. A kiállítók között van Szabó Béla EFIAP (Győri Fotóklub Egyesület, Öttevény) fotóművész is. A megnyitón elhangzott, hogy a művészet, ezen belül a fotóművészet képviselőinek más kihívást jelent ez a világ: kimerevíteni a pillanatot úgy, hogy a minket körülvevő világot más módon tudjuk értelmezni, érezni és érteni tudjuk egyszerre. A fotó művészet, így a kiállított képek is Octavio Paz mexikói író szavait tükrözik: ” ..amit látok, azt én teremtem, amit látok, az teremt engem”. A kiállítók – munkájukat oklevéllel ismerték el – képeikkel újrateremtik a világot, a világukat. A képek a számunkra fontos dolgokról beszélnek, a fotózás nyelvén szólnak a nézőkhöz, láttatják a világ arcát, érezni engedik minden rezdülését, megmutatják az egyéni alkotói karakter stíluselemeit, a mély és gazdag tónusrend, az árnyékok, a megcsillanó fények, a pillanat rezdülései megállítanak bennünket, éreztetik a világ éltető ritmusát, az érte való küzdelmet, a kitartást. Arról is szó esett, hogy ösztönös művészi tudatosság vezeti a művészeket. A mű sokszor többet tud mondani, mint maga a művész. Minden jó mű újra teremti a világot, az alkotó hozzájárul ahhoz, hogy újraértékeljük, átformáljuk a világ rendjét. Minden mű tükör, kétszeresen is az, megmutatja egy darabját a világnak és azt, aki a tükröt tartja. Tizenhárom művész alkotásait láthatják az érdeklődők a kőtár falain. A régiókat átfogó fotós csoport létrehozásának gondolata 2004-ben vetődött fel, aztán megszületett a civil szerveződésű művészcsoport, amely művek bemutatását, nemzetközi fotókiállítások szervezését, tagjainak eszmecseréjét tűzte ki célul. Az EPHAP tagjai: Klaus Wöhner, Lászlo Knobloch (Németország), Johann Majer (Ausztria), Tám László, Szabó Béla (Magyarország), Hlavathy Károly, Pál Antal, Péter Hajnal Margit (Románia), Laco Struhár, Nagy Tivadar , Peter Pokorn (Szlovénia), Karel Burda (Csehország), Ispánovics József (Szerbia).
*
*

VIII. Tarka Fotópályázat
Beérkezési határidő: 2010. július 23.
A pályázat rövid ismertetése: Bonyhádon, a Tarka Fesztiválhoz kapcsolódóan nyolcadik alkalommal rendeznek fotókiállítást, melynek témája a szarvasmarha és annak tenyésztése. Tehát nem kizárólag a magyar tarkák örökíthetők meg, hanem a szarvasmarhák valamennyi fajtája, bármilyen környezetben és bármilyen módon! A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, lakóhelytől és életkortól függetlenül bárki részt vehet, fekete-fehér és színes papírképekkel. A pályázatot szakmai szempontból felügyeli a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség e.
Pályázati feltételek: egy szerző maximum 5 alkotást küldhet be. Ezen belül a fekete-fehér és a színes papírképek aránya szabadon eldönthető. A fotók mérete 18×24 cm legyen, esetleg 15×21 cm-es nagyításokat is elfogadnak a szervezők. Minden pályamű hátoldalán jól olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, továbbá a fotóművészeti alkotás címe és a felvétel helyszíne is. A fényképeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban kérik beküldeni, ajánlott nyomtatványként. A kiállítás népszerűsítésével kapcsolatos publikációkban szerzői jogdíj fizetése nélkül jelennek meg – a szerző nevének feltüntetésével és tiszteletpéldány biztosításával – a kiállításon szereplő művek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a kiválasztott képek közlési jogát esetleg megvásárolja szakmai lapjában való felhasználásra, a szerzőkkel való egyeztetés után. A díjnyertes fotók a kiállítás megnyitása után megtekinthetők lesznek a Internetes oldalon, ahonnan előzetesen a nevezési lap is letölthető. A szervezők a beérkezett fotókat CD-n archiválják.
Nevezési díj: a beküldött alkotások számától függetlenül 1.000 Ft/fő, amelyet postaköltségre és a kiállítás népszerűsítésére kívánnak felhasználni a rendezők.
További információ, nevezési lap és a nevezési díj befizetésére szolgáló csekk igényelhető:
Vörösmarty Mihály Általános Művelődés i Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Telefonszám: 06-74/451- 455. A pályaműveket is erre a címre kell beküldeni, vagy személyesen beadni. (A művelődési központ június 19-től július 4-ig zárva tart, ekkor a telefonszám nem él.)
A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
Beérkezési határidő: 2010. július 23.
Zsűrizés: 2010. július 27-30. között
Értesítés a zsűri döntéséről: 2010. augusztus 6-ig
A kiállítás megnyitása: 2010. augusztus 14-én
A kiállítás megtekinthető: Bonyhádon, a művelődési központban (Széchenyi tér 2.), augusztus 13-tól szeptember 3-ig. A képek visszaküldésének időpontja: 2010. szeptemberében.
A nevezési lap megtalálható a www.mafosz.hu honlapon a fotópályázatok menüpontban.
*
*

Pályázati felhívás a 2010. novemberében rendezendő

XI. ORSZÁGOS NÉPRAJZI FOTÓKIÁLLÍTÁSRA
A Zala Megyei Közművelődési Intézmény pályázatot hirdet az ország néprajzi hagyományait, annak kibontakozó új hajtásait művészi szinten bemutató fotókiállításon való részvételre.
A pályázat kiterjed a település, építkezés, berendezés, népviselet, népművészet, népszokások, népi munkafolyamatok stb., valamint a fentiek helyébe lépő új szokások kialakulóban lévő hagyományok művészi megjelenítésére.

Pályázati feltételek:
1. Beküldendők a fentiekben megjelölt témakörű felvételek.
2. A pályázatra szánt képek bármely technikával (színes, fekete-fehér) papírképen küldhetők meg.
3. A pályázatra maximum 6 kép küldhető, a sorozat egy képnek számít. (Sorozat legfeljebb 6 kép lehet.)
4. Nevezési díj nincs.
5. Képméret: (hosszabbik oldal 30 cm ); ezért a pályamunkákat egységes méretű 30 x 40 cm-es paszpartun kérjük, miután a képek ennek megfelelő szabványkeretben kerülnek kiállításra.
6. Beküldési határidő: 2010. szeptember 26.
Cím: Zala Megyei Közművelődési Intézmény
8903 Zalaegerszeg, Pf: 21.
7. A beküldött képeken fel kell tüntetni az alábbiakat:
– a szerző nevét, pontos címét,
– a kép címét vagy téma megjelölését,
– a felvétel helyét, időpontját,
– a képek sorszámát: 1 – 6-ig (a nevezési lappal megegyezően; a nevezési lap letölthető: www.mafosz.hu weblapról, a fotópályázatok menüpontból),
8. A képeket a legnagyobb gondossággal kezeljük, azonban az esetleges postai sérülésekért felelősséget nem vállalunk.
9. A képek elfogadásáról a kiállítás tekintetében a bíráló bizottság határoz, amely ellen fellebbezésnek helye nincs.
10. A kiállítás Bíráló Bizottságát a Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a MAFOSZ neves szakemberei és néprajzosok alkotják.
11. Díjak: A zsűri által kiválasztott alkotások értékes díjakban (I; II; III.) és külön tárgyjutalmakban (képző és fotóművészeti albumok) részesülnek.

Kiállítási naptár
Beküldési határidő: 2010. szeptember 26.
Zsűrizés: 2010. október
Kiállítás: 2010. novemberében, Nagykanizsán

Egyéb információk: 0kiállítási anyagot igény szerint több helyen is tervezzük bemutatni, ezért az alkotások visszajuttatásának időpontját az alkotókkal külön egyeztetjük. Bővebb felvilágosítás Gödörházi Norberttől kérhető, telefon: 92/314-120, e-mail: godorhazi.norbert@zmki.hu
*
*

Pályázati felhívás az V. Békéscsabai Digiporáma Fesztiválra
A Békéscsabai Kulturális Központ Lencsési Közösségi Háza, a Márvány Fotóműhely és a Csaba TV országos – digitális fotókból készített – digiporáma pályázatot hirdet, „V. Békéscsabai Digiporáma Fesztivál „ címmel, melynek célja a fotók, a digiporáma eszközével való bemutatása és népszerűsítése.
A pályázat beküldésének határideje: 2010. november 9
A zsűri tagjai: Szőke János AV AFIAP fotóművész, Dozvald János fotóművész, Gál Csaba szerkesztő Csaba TV
Értékelési szempont: A zsűri tekintettel a speciális megjelenési formára, a képsorozatot – mint etűdöt – annak audiovizuális összességében fogja értékelni.
Díjazás tárgyjutalomban: I. díj 25.000 Ft, II. díj 20.000 Ft, III. díj 15.000 Ft, valamint a különdíj 10.000 Ft értékben.
Nyilvános vetítés, zsűrizés és díjkiosztó ünnepség: 2010. november 20-án, szombaton 10.00 órai kezdettel a Lencsési Közösségi Házban (Békéscsaba Féja Géza tér 1.)
Pályázati feltételek:
Nevezni klub szinten és egyéni pályázóként is lehet. Egy pályázó legfeljebb 2 alkotással indulhat.
A pályázat nevezési díja alkotónként 1000.-Ft., melyet kérünk a Békéscsaba Kulturális Központ bankszámlaszámára (OTP Bank Rt., 11733003-15771810-00000000) utalni vagy postai úton a címére feladni.
A pályaműveket nem áll módunkban visszaküldeni.
A művek beküldhetők CD vagy DVD adathordozón. Formátumuk lehet:
– asztali lejátszóval lejátszható DVD
– Mpeg 2 vagy Mpeg 4 videó állomány
Az alkotások nem tartalmazhatnak mozgókép betétet. A DVD menürendszere nem képezi az értékelés tárgyát. Egy pályamű hossza maximum 5 perc lehet. A beküldött munkákban jól látható helyen fel kell tüntetni a szerző nevét, a mű(vek) címét és a felhasznált kísérő zene(ék) adatait. A pályaművek mellé csatolni kell a nevezési lapot, valamint a nevezési díj befizetését igazoló postautalványt, illetve banki átutalási bizonylatot. A tartalom jogszerűségéért a beküldőt terheli a felelősség.
A pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy az általuk készített anyagok, vágatlanul a szerző megjelölésével térítésmentesen bemutatásra kerüljenek televízió állomásokon.
Beküldési cím: Lencsési Közösségi Ház, 5600 Békéscsaba, Féja Géza tér 1.
Tájékoztatás kérhető: Flender Jánostól tlight@t-online.hu; Machlik Gergelytől gergely@machlik.hu vagy Diószeginé Farkas Viktóriától a közösségi ház munkatársától a 06 66/456-177 telefonszámon. A felhívás szövege olvasható, és a jelentkezési lap letölthető a www.marvanyfoto.weboldala.net honlapról.

Fotósélet – 2010. június 21.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles