28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2010. június 14.

Újabb tartalmak a www.mafosz.hu weblapon
Megtekinthető pdf formátumban a Fotó-Hungarikum 2010-es album, amely a Kalocsán rendezendő 27. MAFOSZ Szalon teljes anyagát bemutatja.
*
Ugyancsak pdf formátumban tekinthető meg, vagy nyomtatható ki a XXIII. Barátság Hídja című nemzetközi, FIAP védnökségű fotópályázat felhívása és nevezési lapja, amelynek rendezője a kaposvári Somogyi Fotóklub . A pályaművek beérkezési határideje 2010. szeptember 8.
*
Egy új fotóalbum is várja a látogatókat, amelyben a 2010-es Országos Diák Fotókiállításra bejutott képeket helyeztük el (a kiállítás megtekinthető 2010. október 2-17. között, MMIKL, Bp., I. ker., Corvin tér 8:

*

Utazás a világ körül 2010 című fotópályázat 8. kiállításának teljes képjegyzéke szintén megtalálható a honlap index oldalán. A tárlat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus épületében (1011 Budapest, Corvin tér 8.) tekinthető meg 2010. június 14-től 28-ig. Látogatható hétköznapokon reggel 8 és este 8 óra között.
Ünnepnapokon csak akkor van nyitva a ház, ha egyéb programot is hirdettek. Megnyitót nem tartunk. Az albumok – időpont egyeztetést követően – folyamatosan átvehetők (gyoril@mmikl.hu)
*
Letölthető a X. Nemzetközi Magyar Fotópályázat nevezési lapja és a Fotóművészeti Nyári Egyetem meghívásos fotópályázatának nevezési lapja.
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Kralovánszky Balázs H O R I Z O N T címmel vetített-képes bemutatót tart a 2010. június 19-én, szombaton 16 órakor a Madách Imre Művelődési Központ 8-as termében. Az érdeklődők megtekinthetik Magyarország: Nagy-Alföld; Kanada: New Brunswick, Nova Scotia , Ontario, Prince Edward Island, Quebec; és az USA : Arizona, California, District of Columbia, Nevada tájait, látnivalóit. Az előadás után levetítik a Dunakanyar Fotóklub vezetőjéről, Kocsis Ivánról készült portréfilmet is.
*
A Hallássérültek Tanintézetében működő Mai Manó (k) Fotókör év végi fotókiállítását 2010. 06. 14-én 14.30-kor nyitja meg Réber Anikó fotóművész, Budapesten a Cinkotai út 125-137 alatt. A kiállításon Bocsi Viki, Bognár Zsolt, Cselovszky Krisztián, Deme Noémi, Giczi Kristóf, Horváth Kristóf, Kucsorka Bettina, Kovács Lajos, Kiss Nimród, Mester Richard, Szabó Enikő és Szász Enikő fotói láthatók.
*
A 16. Jász Világtalálkozó alkalmából nyílt meg Jászágó Művelődési Házában a Duflex Fotográfiai Stúdió és dr. Tőzsér Gábor fotókiállítása.
*
2010. június 9-től július 3-ig tekinthető meg a Bank Centerben (Bp., V. ker., Szabadság tér 7.) az Absztrakt fények, hangulatok című fotókiállítás.
*
A Montázs Fényvarázsló Szeniorok Társasága Kaleidoszkóp című kollekcióját Várpalotán a Jószerencsét Művelődési Házban mutatják be június 11-től július végéig. Szerzők: Alexay Zoltán E-MAFOSZ/s, Bálint Zsigmond AFIAP, Békefi Antal , Dániel István E-MAFOSZ/g, Eisenmann József E-MAFOSZ/g, Fabó Katalin E-MAFOSZ, Gazsi József E-MAFOSZ, Gyurom János, Hajdu György E-MAFOSZ/g, Juhos Nándor, Katona Katalin, Kiss András EFIAP, Kiss Andrásné E-MAFOSZ, Kührner László ES-MAFOSZ,
Láng Tibor E-MAFOSZ/g, Lipták Zsuzsa ,

Magyar Alfréd , Molnár István Géza E-MAFOSZ/g, Nagy Sándor , Szalánczy Béla E-MAFOSZ/g, Széplaki József, Vigh László Endre, Veiland István E-MAFOSZ/g.
*
Egyiptomi arcok, portrék címmel Inotán a Művelődési Házban június 11-től
Láng Tibor E-MAFOSZ/g (Bakony Fotóklub) kollekciója kapott helyet.
*
A Múzeumok éjszakáján 2010 június 19.-n/szombaton/ 18h-kor nyílik Abonyi Maya és Baán Katalin fotográfusok ZENE ÉS TÁNC című kiállítása, túrkevei Finta Múzeum Vadász Pál kiállító termében. Köszöntőt mond Molnár Magdolna művész tanár. A kiállítás megtekinthető 2010. július 18-ig, keddtől. – csütörtökig 9-12, illetve 14-16 óra között, szombaton 9-től 12-ig. Cím: Túrkeve Kossuth út 6. T: 56-361-183.
*
A Pataky Művelődési Központ és a Kőbányai Pataky Fotóklub tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait 2010.június 15-én (kedden) 18 órakor a Pataky Galériában megrendezendő Úton Útfélen című fotókiállítás megnyitójára (Budapest, Szent László tér 7-14.) A kiállítást megnyitja :Buzás Kálmán. A tárlat 2010. szeptember 05.-ig tart nyitva.
*
*
*

Kreatív tárgyfotózás
A FotosWorkshop és a Budapesti Művelődési Központ szervezésében ingyenes nyári fotóelőadás a Kreatív tárgyfotózásról, 2010. június 23-án 17:30-kor. Előadó: Matyasi Gábor www.gabormatyasi.com
A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, a korlátozott létszám miatt (nevet és email címet kérnek)
A részvételi szándék bejelentése e-mailen: info@fotosworkshop.hu vagy mobilon: 30/600-3623.
*
*

A sióagárdi fotópályázat eredménye
A bíráló bizottság tagjai voltak: Dr. Streit Béla, Dr. Almási István, Balogh Mihály.
1. helyezett: Szendi Lajos ( Maklár) “Leányvári pincesor”
2. helyezett: Felszegi Judit ( Sióagárd ) “Téli álom”
3. helyezett: Deliné Kohajda Anikó ( Sióagárd ) “Zöldek játéka”
Polgármesteri különdíjazott: Felszegi Judit “Sióagárd Jövője” című alkotásával.
A fotók megtekinthetők a falu honlapján: www.sioagard.hu “önkormányzat”, “helyi pályázatok” menüpontban. Érdeklődőknek további információkkal szolgál Schüller Ákosné, a pályázat szervezője: konyvtar@sioagard.hu
*
*

Magyar sikerek külföldön

Papp Elek EFIAP a PSA‘s TOPS IN PHOTOGRAPHY meghívásos kiállításán szerepelt és ezért „PSA Tops Slide Exhibitor 2010“ szalagot kapott. Ausztriában a 19. Trierenberg Super Circuit-n 16 elfogadása volt.
Ieperben, Belgiumban a Golden Spurs 2010-n 2 képét fogadtsa el a zsűri.
*

Mészáros Csaba (BMK-Reflex Fotóklub, Budapest) a 7th Annual Smithsonian fotólályázaton a “Nature” kategóriában “Editor’s pick”, a “People” kategóriában pedig kategórianyertes lett egy-egy felvételével..
*
A Soproni Fotóklub az osztrák Trierenberg Super Circuiton összesen 243 elfogadást gyűjtött, valamint a kollekció az összesített kategóriában aranyérmet kapott. Az elfogadások név szerint: Lángh Gábor AFIAP 18, Dr. Nagy Attila AFIAP 19, Horváth Eszter AFIAP 29, Szücs Szabó Sándor 10, Cseh Dániel E-MAFOSZ 20, Tóth Jenő Tibor 16, Csigó Gergely AFIAP 14,
Balogh Tamás AFIAP 20, Bóta Luca 25 (+egy arany érem),
Tóth Péter 6, Holló Hunor 7, Pápai Zsolt 11, Hipságh Gyöngyi 11, Bogáti Gergő 16 és Folcz Tóbiás AFIAP, E-MAFOSZ 21.
*
*

XXI. HMKK-fotótábor Csíkmindszenten
A Hargita Megyei Kulturális Központ a 21. fotótáborát Csíkmindszenten szervezi június 13-18. között.
A tábor célja, hogy a fotográfusok megörökítsék Csíkmindszent néprajzi és kulturális értékeit, a község hétköznapjait. A tábor során Mindszent mellett még három szomszédos települést is bejárnak: Csíkszentléleket, Fitódot és Hosszúaszót. A program művészeti vezetője Ádám Gyula fotográfus, a HMKK munkatársa.
A táborban résztvevő fotográfusok: Tóth Tibor (Budapest), Lőrincz Lehel (Csíkszereda), Márton Ildikó (Csíkszereda), Vitos Hajnal (Csíkszereda), Ádám Gyula (Csíkszereda), Molnár Attila (Csíkszereda), Veres Nándor (Csíkszereda).
*
*

X. Nemzetközi Magyar Fotópályázat – 2010
Beérkezési határidő: 2010. augusztus 2-án reggel 6.00 óra
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, továbbá a Magyar Fotóművészek Világszövetsége fotókiállítást rendez 2010. szeptember 21. és 30. között, a határainkon túl élő és alkotó, magukat magyar nemzetiségűnek valló fotográfusok, továbbá a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tagjai részére. A tárlat célja bemutatni és népszerűsíteni mindazon magyar alkotók munkásságát, akik a Kárpát-medencében, vagy azon is túl gazdagítják az egyetemes fotókultúrát. Ugyanakkor művészeti tevékenységükkel kapcsolatokat teremtenek a különböző országok, népek és kultúrák között.

Életkortól és foglalkozástól függetlenül, bárki részt vehet a pályázaton, aki nem magyar állampolgár, viszont magyar nemzetiségűnek vallja magát, bárhol is él a nagyvilágban. A magyar állampolgárok közül, csak az MFVSz tagjai pályázhatnak.
A pályázat témája kötetlen. Az alkotói szabadságot semmilyen formában nem korlátozzuk.
A pályázatra csak olyan felvételeket nevezhetnek a szerzők, amelyek a korábbi Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállításokon még nem szerepeltek.
Szerzőnként beküldhető maximum 10 db digitális vagy digitalizált felvétel JPG formátumban. A fotók hosszabbik oldala 2000 pixel legyen, vagy a nagyítható (levilágítható, nyomtatható) képméret 210×297 mm-re legyen beállítva.
A kiállításra bejutó képek nagyításának költségét az MFVSz vállalja.
Nevezési díj nincs!
Minden felvétel file-neve a pályázó CsaládneveKeresztneve egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe. A családnév előtt sem sorszám, sem előtag (dr., id., ifj, stb…) ne szerepeljen. Mindezeket a nevezési lapon lehet feltüntetni. Csak így tudjuk a file-névlistát abc-ben kezelni.
A pályaműveket e-mailben lehet beküldeni a fotoselet2@gmail.com címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 15 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők. Figyelem! A becsomagolt állományokat, óriásleveleket nem fogadjuk, nem töltjük le. A műveket egyenként kell egy emailhez csatolni!!!!
A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteniük, amelyet a szervezők bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek címében feltüntetett leírással. A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. A nevezési lap e-mailben is beküldhető a képekkel együtt.
Díjazás: a zsűri javaslatára öt alkotónak egy-egy négyezer Ft. értékű fotóalbumot és oklevelet adományoznak a rendezők.
Az alkotások beküldésével a szerzők hozzájárulnak ahhoz, hogy a fotókiállítás népszerűsítése érdekében szerzői jogdíj (felhasználási díj) fizetése nélkül, időbeli és térbeli korlátozás nélkül jelenjenek meg a sajtóban felvételeik, a szerzők nevének feltüntetésével.
Az eredményeket kizárólag a Fotósélet hírlevélben hozzuk nyilvánosságra, amelyet emailben küldünk el mindenkinek. De később megtekinthetők a www.mafosz.hu weblapon is.

A kiállítás időpontja: 2010 .szeptember 21-től szeptember 30-ig.

További információk kérhetők Győri Lajostól a (00-36) (1) 225-6033-as telefonszámról (hétköznap reggel 7-10 óra között) vagy emailen: gyoril@mmikl.hu
*
*

Fotóművészeti Nyári Egyetem, 2010 – Kalocsa – meghívásos, digitális fotópályázat
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége meghívásos fotópályázatot hirdet a Fotóművészeti Nyári Egyetem beiratkozott hallgatói számára.
A MAFOSZ arra kéri az alkotókat, hogy a pályázatra csak azokat a műveket küldjék be, amelyek 2010. július 3. és július 10. között készültek Kalocsán, Bács-Kiskun megyében, vagy a Gemenci-erdőben.
Egy szerző maximum 10 db digitális felvételt küldhet be emailen, a fotoselet@gmail.com címre.
Aki sorozattal pályázik, a nevezési lap minden sorába a sorozat egy felvételének címét írhatja be, de így elfogadja azt is, hogy a zsűri az egyes képeket bírálja el és szabadon választ azok közül.
A digitális képek mérete 210×297 mm legyen, mert zsűrizés után, a kiválasztott felvételekből ekkora méretű nagyításokat rendelünk. Ennek költsége a rendezőt terheli. Egy-egy digitális felvétel terjedelme ne haladja meg a 2 Mb-ot. Egy-egy email – amihez a pályaműveket csatolták – maximum 15 Mb terjedelmű lehet, ezért előfordulhat, hogy több emailben kell beküldeni a képeket.
A képek file címében szerepeljen a szerző CsaládneveKeresztneve_Aképcíme1.jpg
A második felvételt a 2. szám jelöli és így tovább, hasonlóan a nevezési lappal.
Figyelem! A Családnév kezdőbetűje elé ne írjanak semmilyen előtagot (dr., ifj., id., B. Nagy… stb.). Mindezek a nevezési lapon jelölhetők.
A kiállítás anyaga könyvben is megjelenik. Mivel erre pénzügyi támogatást a szövetség nem nyert, ezért az alkotókat arra kérjük mondjanak le a tiszteletpéldányról és felhasználási díj fizetése nélkül engedélyezzék a képek albumban való közlését, valamint a www.mafosz. hu weblapon a kiadvány pdf formátumban való nyilvánosságra hozatalát. Kérjük, csak az küldje el a pályázatra alkotásait, aki ezt vállalni tudja.
Zsűrizés: elektronikus úton, 1-10 pontig értékelik a zsűritagok egymástól függetlenül a képeket. Végül az összesített pontszámok alapján jut be 70-80 kép a kiállításra és a kiadványba.
A zsűri a teljes képlistát nyilvánosságra hozza, az összesített pontszámokkal.
Díjazás: a zsűri javaslata alapján öt pályázó oklevelet és egy-egy 4000 Ft értékű, fotóművészeti albumot kap ajándékba.
Beküldési, beadási cím, amennyiben CD-n érkeznek a képek: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Nevezési lap letölthető: www.mafosz.hu Információ kérhető: gyoril@mmikl.hu
Pályázati naptár

Beérkezési határidő: 2009. szeptember 1.
Zsűrizés: 2009. szeptember 20-ig;
Értesítés az eredményről kizárólag e-mailben, a Fotósélet hírlevélben és a www.mafosz.hu weblapon: 2009. szeptember 30-ig
Az első kiállítás helyét és időpontját később hozzuk nyilvánosságra
*
*

A fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

fotópályázatot hirdet, „ÉRTÉKET TEREMTEK – VÁLLALKOZOM” címmel
A fotópályázat célja; a Bács-Kiskun megyében tevékenykedő kereskedők, iparosok, kézművesek (társas-, és egyéni vállalkozók) tevékenységének művészi módon való megjelenítése. Ez magába foglalja a cégek mindennapi életének, az ott folyó munkafolyamatoknak a bemutatását. Célunk ráirányítani a figyelmet a vállalkozások értékteremtő-, munkaadói tevékenységére, örömeire, nehézségeire és produktumaira.

Nevezési feltételek:
A pályázaton, 18 éves kortól, minden alkotó részt vehet, a tematikai megjelölés figyelembe vételével.
A pályázatra max. három, bármilyen technikával készült, 30 x 40 cm méretű, vagy erre a méretre kasírozott alkotás küldhető be. Az ettől eltérő méretű képek kizárásra kerülnek.
A pályázatra sorozatok nem nevezhetők.
A fotók hátoldalán – a nevezési lappal egyezően – szerepeljen a kép címe, a szerző neve és címe.
A pályamunkákhoz CD mellékletként kérjük csatolni a fotók közlésre alkalmas felbontású digitális változatát is.
A kiállítás rendezője gondosan bánik a beérkező pályaművekkel, de a szállítás közben keletkező károkért nem tud felelősséget vállalni.
A ki nem állított képeket a zsűrizést követően postán visszaküldjük a feladónak, illetve előzetes egyeztetés alapján személyesen átvehetők.
A kiállításon bemutatkozó alkotók mindegyike emléklapot kap, a díjazottak oklevélben és értékes jutalomban részesülnek. A zsűri döntése alapján a díjak megoszthatók, összevonhatók, valamint visszatarthatók.

Pályázati naptár
Beérkezési határidő: 2010. Július 29.
Beküldési/beadási cím: Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, 6000 Kecskemét Árpád krt. 4.
Pályázati díj: 1000 Ft/fő, melyet a 10915008-00000009-21320005 sz. számlaszámra kérünk utalni, ill. kérésre postai csekket küldünk.
Zsűrizés várható ideje: 2010. Július 30.
Zsűri Tagjai: Bahget Iskander – fotóművész ; Viczay Lajos – AFIAP, honES-MAFOSZ – fotóművész,

Sipos Zsolt – BKM Kereskedelmi és Iparkamara titkára
A kiállítás megnyitásának, ill. a díjak átadásának helye és ideje: Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, 6000 Kecskemét Árpád krt. 4. I. em. 2010. Augusztus 5. 15 óra
A résztvevőket az eredményről kizárólag e-mailben értesítjük, továbbá a díjazottak listáját a www.bkmkik.hu honlapon, 2010. Augusztus 2-tól nyilvánosságra hozzuk.
A kiállítás anyagát több helyszínen is bemutatjuk, így a tárlaton szereplő képek visszaadásának várható ideje: 2011. február 20.
Nevezési lap kérhető: a pejo.zoltan@bkmkik.hu email címen, illetve letölthető a www.bkmkik.hu honlapról.

***************

Fotósélet – 2010. június 14.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával
*

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles