27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2009. december 14.

Közlemény
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége következő közgyűlését 2010. február 7-én vasárnap tartja Budapesten, a Corvin tér 8-ban. Minden tagszervezet egy küldöttel képviseltetheti magát, akinek akkor van/lesz szavazati joga, ha átadja a megbízólevelét. Most még van ideje minden alkotócsoportnak, hogy küldöttet válasszon! A szükséges nyomtatványok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. A szokásos napirendek mellett lesz még két fontos téma: a Szervezeti és Működési Szabályzat korszerűsítése, továbbá a Jelölő és Szavazatszámláló Bizottság megválasztása. Jelölni a helyszínen lehet, de csak akkor ha a jelölő szervezet rendelkezik a jelölt tisztségvállalási nyilatkozatával. Tehát nem elég bemondani egy nevet! A közgyűlési meghívók és egyéb dokumentumok január közepén postai úton jutnak el a tagszervezetekhez.
*
*

Kiállítások, meghívók, események
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár folyosógalériájában nyílt meg a Bakony Fotóklub A tél varázsa című kiállítása, amely 2010. január 11-ig látogatható. Szerzők: Békefi Antal, Gazsi József, Kovács Pál, Láng Tibor , Mátyus Károly , .Nagy Timea.
*
Érdeklődők számára: Kálmán Roland (Helios Fotóklub, Vásárút) új albuma a weboldalán: Kőszeg

*

Murvai Ervin (Debreceni Fotóklub, Miskolc) Vintage című kiállítása 2009. december 16. – 2010. január 14. között lesz látható a kassai KOS Galériában. Megnyitó: 2009. december 16-án 16:30-kor.
*
A kolozsvári EKE Fotóklub tagjai – Bozsoki Adrienn, Korom Mária , Jójárt Endre Tibor, Kalló Márta és Korom József gyermekfotókat állítottak ki 2009. december 12-től a kolozsvári Apáczay Csere János Gimnáziumban.
*
A Balassagyarmati Fotókör A legbátrabb város hangulat-képei című vándorkiállítása 3. állomására, a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola galériájába érkezett. A kiállítást megnyitja december 17-én 10:45-kor Medvácz Lajos polgármester úr. A Kiállítás Balassagyarmat Város Kulturális Pályázatának támogatásával valósult meg.
*
“Négy évszak az Alcsúti Arborétumban” fotópályázat nyertese Nagy Katalin (Budapest) kollekciója, 2. díj Horváth Richárd és 3. díj Riesz Abigél kollekciója A zsűri : Forrásy Csaba, Dr. Kalotás Zsolt, Kolláth Ferenc, Halász Ferenc és Szakács Ildikó.
*
IV. Békéscsabai Digiporáma Fesztiválon 1.díj Bottyán Katalin (Pásztó) – Tükröm az esőben; 2.díj Puskel Zsolt (Budapest) – Romeo and Juliet; 3. díj Szakács Ildikó (Szeged) – A próbateremtől a színpadig (Csipkerózsika) című alkotása. Különdíj : Csomor Imre (Salgótarján) – Oraculum és Monostoriné Hrabovszky Éva (Orosháza) – Jó lenne című alkotása. A zsűri tagjai : Szőke János AV AFIAP fotóművész, Martin Gábor fotóművész, Gál Csaba szerkesztő Csaba Tv

*
*

Magyar sikerek külföldön
A világ egyik legrangosabb “ THE ASAHI SHIMBUN “(Japán) pályázatára beérkezett 9037 alkotásából Molnár Ferenc EFIAP egy képét beválogatták a díjazottak közé. A 130 kiválasztott alkotást Japán több nagyvárosában is kiállítják 2010-ben.
*

Jakab Tibor EFIAP/s (Marosvásárhely) a Photographic Society of America több divíziójában elért eredményei alapján újabb PSA csillagokat kapott. Eszerint az Electronic Image Division kategóriában 3 csillag; a Photo Travel Divisionban 1 csillag; a Photo Travel Divisionban 1 csillag, a Color Print Division kategóriában szintén egy újabb csillag tulajdonosa. Így a marosvásárhelyi fotóművészt eddig összesen 10 PSA csillaggal tüntették ki.
*

Papp Elek, AFIAP Indiában a 6th Photolovers Int. Slide & Digital Circuit 2009-n 12 képpel szerepelt, ahol az egyik alkotás Photolovers Medalt kapott. Allahabadban az India Circuit-n újabb 3 elfogadása volt és az egyik kép Certificate of Merit -t kapott. Az Egyesült Államokban a 5th Ocean State International Dual Projection Exhibition-n egy képét fogadta el a zsűri.
*
*

A szabadkai Pannónia Fotóklub hírei

Gergely József madárfotós a nagyváradi fotószalonon bronzérmet kapott Jégbalett című fotójáért.

Bojniczky György Bácska Topolyán dicsérő oklevelet kapott kollekciójára, Hegyifotó témában.
*
*

Tudástár a nonprofit.hu portálon
Naprakész útmutatók, gazdasági és jogi tudnivalók segítik a civileket a nonprofit.hu Tudástárában. A szerkesztők célja egy olyan anyag összeállítása volt, amely képes válaszolni a civilszervezetek működéssel vagy alapítással kapcsolatos kérdéseinek nagy részére. Akkor is, ha egy szervezet arra kíváncsi, hogy milyen kötelezettségek terhelik a működése során, vagy arra – ha közhasznú szervezet -, hogy milyen kedvezmények illetik meg a támogatóit, de arra is, hogy egyáltalán mit jelent a közhasznúsági minősítés, és hogyan lehet azt megszerezni. Az útmutatókat azonban nem csak azok olvasgathatják haszonnal, akiknek már van működő szervezetük, hanem azok is, akik most fognak hozzá az alapításhoz, valamint azok a magánszemélyek vagy cégek, akik adományozni, önkénteskedni, az őket érintő közügyekbe beleszólni kívánnak. A szerkesztők törekedtek rá, hogy az anyag mindenki számára fogyasztható legyen, és az olvasóknak ne kelljen túlságosan hosszú és részletekbe menő szövegekkel megküzdeniük. Ezért előtérbe kerültek az adott témát áttekintő anyagok, amelyekből linkek vezetnek a részletes tudnivalókhoz. A Tudástárban iratminták és egy jogkereső alkalmazás is segíti a felhasználókat. A Tudástár anyaga még közel sem teljes, a jövőben bővülni, javulni fog.
A szerkesztők a niokalapitvany@niok.hu címen várják az olvasók visszajelzéseit. Kérjük, lépjenek velünk kapcsolatban akkor is, ha hibát, hiányosságot találnak, ha jogi és gazdasági kérdésük van, amire az oldalon nem találtak választ, vagy ha olyan téma-javaslatuk van, amiből útmutató készülhet a jövőben.
*
*

A Győri Fotóklub Egyesület programja
2010. 01.04.(18,00): Szabó Béla fotótörténeti előadása vetítéssel – a Győri Fotóklub Egyesület programja (Petőfi S. Műv. Ház Árpád u. 44.).
2010. 01.11.(18,00): Hetvenéves klubtagunk, Magyar György köszöntése – a Győri Fotóklub Egyesület programja (Petőfi S. Műv. Ház, Árpád u. 44.).
2010. 01.15-ig: Gyurom János (Bakony Fotóklub) „Csak-természet-esen” c. fotókiállítása a győri Petőfi S. Műv. Ház kiállítótermében.
2010. 01.18.(18,00): A Székelyudvarhelyi Exposia Alkotócsoport bemutatása Kuthi Lázár és Balázs Ödön fotóinak megtekintésével – a Győri Fotóklub Egyesület programja (Petőfi S. Műv. Ház, Árpád u. 44.).
2010. 01.21.(17,00)-02.06.: VII. Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivál ünnepélyes megnyitása Kuthi Lázár és Balázs Ödön fotóinak, valamint a Nyugat Magyarországi Egyetem Pedagógiai Karának tanárai által a moldvai csángók életéről készített fotók kiállítása a győri Petőfi S. Műv. Házban. (Árpád u. 44.).
2010. 01.25.(18,00).: Bognár Róbert bemutatkozó vetítése – a Győri Fotóklub Egyesület programja (Petőfi S. Műv. Ház, Árpád u. 44.).
2010. 02.01.(18,00).: Bieder Géza diaestje – a Győri Fotóklub Egyesület programja (Petőfi S. Műv. Ház, Árpád u. 44.).
2010. 02.08.(18,00)-02.28.: TIT az év fotója, az év fotósa nemzetközi pályázat kiállításának ünnepélyes megnyitása a győri Petőfi S. Műv. Házban, Árpád u. 44.
2010. 02.15.(18,00).: A Győri Fotóklub Egyesület éves közgyűlése, a Petőfi S. Műv. Házban (Árpád u. 44.).
2010. 02.22.(18,00)-03.19.: Becker Irén (Bp.) fényképkiállítása Afrikáról a győri Petőfi S. Műv. Házban (Árpád u. 44.).
*
*

Beadási határidő hosszabbítás
A NATURAMA Szövetség meghosszabbította a NATURAMA fotópályázat beadási határidejét 2010. január 12-ig!Továbbra is várjuk fotóikat a térségünkről, a fotópályázati kiírásban meghirdetett témakörökben.
– Fotoszintézis 2009.
– NYISSA KI A SZEMÉT! NEM BÁNTJA A SZEMÉT?
*
*

A Békéscsabai Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely országos PREMFOTÓ pályázatot hirdet, VIII. “Csak tiszta forrásból…” címmel
A pályázatra kizárólag klasszikus fekete-fehér (monochrom), vagy digitális fekete-fehér fotó küldhető.
Pályázati feltételek:
1. A pályázaton részt vehet minden Magyarországon-, illetve a határainkon kívül élő magyar fotós.
2. A pályázat témája kötetlen, nyilvánosság előtt még nem szerepelt képeket kérünk beküldeni.
3. Sorozatot, kép-párokat nem fogadunk el.
4. Egy szerzőtől legfeljebb három (3) monochrom (ezüst alapú papírra nagyított) és három (3) fekete-fehér digitális fotó küldhető be.
5. A képek mérete – amely egyenlőnek értendő a fekete-fehér fotópapír méretével – 30X40 cm illetve a hosszabbik oldal maximum 40 cm és minimum 36 cm között legyen.
6. A digitális (fekete-fehér) képek esetében a méretek megegyeznek az 5. pontban leírtakkal.
7. Az 5. 6. pontban megadott méreteknek nem megfelelő, illetve paszpartuzott képeket nem fogadunk el.
8. Minden pályamű hátoldalán, magyar nyelven, olvashatóan szerepelnie kell a szerző nevének, lakcímének, a kép címének, valamint a nevezési lappal megegyező sorszámnak.
9. Ha a képek tartalma személyiségi jogokat sért, ezekért a szerző tartozik felelősséggel.
10. Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak nem kerülnek zsűrizésre.
11. A postai szállítások során keletkezett esetleges károkért nem tudunk felelősséget vállalni.
12. A rendezőség az elfogadott képeket a kiállítás propagandája érdekében térítés nélkül felhasználhatja.
További információk
1. Nevezési díj: 1000,- Ft., mindkét kategória esetén: 1200 .- Ft.
(bankszámlaszám: 11733003-15583147)
2. Díjazás: I., II., III., díj, valamint különdíj.
3. A zsűri határozata ellen fellebbezni nem lehet.
Naptár:
Beérkezési határidő: 2010. február 15.
Zsűrizés: 2010. február 20.
Kiértesítés: 2010. március 5-ig.
Kiállítás megnyitása: 2010. március 14-én.
A képek visszaküldésének határideje legkésőbb: 2010. május 31.
Beküldési cím: Lencsési Közösségi Ház, 5600 Békéscsaba, Féja Géza tér 1.
Felvilágosítás: (66)456-177, vagy e-mail: lencsesikozhaz@mail.globonet.hu
Nevezési lap letölthető 2010. dec. 16-tól): www.mafosz.hu
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles